Atenţie, diaree!

Bebe are diaree de două zile. Este doar un accident sau trebuie să îmi fac griji? Cum aş putea să-i evit apariţia?

separator

Această confuzie este normală: un bebeluş alăptat la sân are scaune frecvente, moi, semi-solide şi gălbui. Asta nu are nimic de-a face cu diareea, care se caracterizează prin scaune foarte numeroase, lichide, fără elemente solide.

Diareea: care sunt consecinţele?

Fie că este de origine virală, bacteriană sau cauzată de intoleranţe alimentare (la laptele de vacă sau la gluten), diareea duce la pierderi importante de apă şi de săruri minerale. Există deci un risc major de deshidratare. În cazurile extreme, ea poate chiar să ducă la internarea bebeluşului. Trebuie s-o iei, aşadar, în serios.

Cum recunoaştem cazurile grave de diaree?

Când bebeluşul are un pic de diaree, nu este nevoie să-ţi faci griji. Dar când diareii îi sunt asociate anumite simptome, trebuie să iei măsuri. Ai grijă la următoarele lucruri:

– bebeluşul vomită de îndată ce începe să bea sau să mănânce;

– are gura uscată;

– are scaun la fiecare două sau trei ore;

– apar urme de sânge în scaun;

– este somnoros şi nu răspunde la stimuli;

– are cearcăne şi e tras la faţă.

Controlează-i greutatea. Dacă bebeluşul tău a pierdut minim 5% din greutate, trebuie să te prezinţi imediat la urgenţă, pentru a i se putea administra un tratament adecvat.

Îţi este teamă de deshidratare: fă testul de „pişcare a pielii, în special pe burtică (prinzând cu blândeţe un pliu de piele între două degete). Dacă pielea rămâne un pic pliată în loc să se întindă la loc imediat, înseamnă că bebeluşul a pierdut multă apă. Consultă imediat pediatrul sau mergi la urgenţe.

Remedii

Bebe este deshidratat? Nu-ţi face griji! Totul poate reveni foarte repede la normal. Cum facem? Urmăm sfatul pediatrului, în primul rând:

  • Rehidratează bebeluşul cu o soluţie de hidratare orală. Aceste pliculeţele pe care le cumpărăm de la farmacie se diluează foarte uşor în 200 ml de apă plată şi îi asigură bebeluşului, pe lângă apă, săruri minerale şi zahăr, ceea ce favorizează absorbţia acestui preparat şi limitează riscurile de vomă. Ideal este să-i dai 5 ml la fiecare 5 minute, cât de des este posibil.

Dacă alăptezi, continuă alăptarea după această rehidratare.

Pentru sugarii hrăniţi cu formulă de lapte, alimentaţia cu lapte se poate relua după câteva ore.

  • Când bebeluşul a început să mănânce diversificat: alege mai ales alimente cum ar fi orezul, morcovii fierţi, pastele, fructele fierte (bananele, gutuile, merele), care sunt foarte eficiente împotriva diareii.

Şi nu uita să te speli pe mâini foarte des, mai ales după ce ai schimbat scutecele bebeluşului. Anumite forme de diaree sunt contagioase, iar părinţii trebuie să rămână pe poziţii pentru a avea grijă de bebe!

nestlebaby.promo.md

Cum se formează imunitatea copiilor? Medic: ,,Părinții nu trebuie să se sperie de febră”

Imunitatea este un proces natural deosebit de important de care depinde starea de sănătate a copiilor pe termen lung. Există anumite perioade cheie în care putem contribui cel mai mult la creșterea imunitații copiilor.

Conform medicului Bianca Stan, din Târgu-Jiu, România, perioadele optime pentru creșterea imunității sunt: prima zi de viață, prima săptămână, prima lună, primul an de viață, transmite adevarul.ro

„În aceste perioade procesele metabolice sunt cele mai accelerate. Începem cu prima zi de viață în care alimentația naturală și prima masă (colostrul) a nou născutului reprezintă începutul pentru o viitoare imunitate favorabilă. Urmează apoi diversificarea alimentației, la vârsta de 5-6 luni de viață, cu nutrienți esențiali reprezentați de: carne (pui/vită), gălbenuș de ou, ficat de pui, iaurt, biscuiți simplii și cereale, fructele și legumele permise vârstei, etc, introduse treptat, alimentație corespunzătoare ce ajută la creșterea și dezvoltarea copilului, și implicit la creșterea imunității acestuia“, a transmis medicul pediatru.

Alimentația după primul an de viață

După primul an de viață, trebuie asigurat copilului un program permanent echilibrat al rației alimentare, precum și efectuarea vaccinurilor necesare.

„Copilul nu trebuie supus la diverse carențe nutriționale (Fe, Ca, Vit. D, Vit. C și altele), părinții înțelegând că nu vor putea niciodată să îmbunătățească imunitatea copiilor administrându-le produse scumpe de imunitate, în condițiile în care copilul are alte nevoie nutriționale. Tot în jurul primului an de viață are loc și imunoprofilaxia specifică (vaccinările conform schemei Ministerului Sănătății, susținute cu ajutorul medicilor de familie). Acestea reprezintă un alt pas important în dezvoltarea imunității copiilor, ce trebuie respectat“, a menționat medicul Bianca Stan.

Părinții nu trebuie să se sperie de febră

Febra este primul simptom care arată că organismul copilului reacționează la factorii patogeni.

„După ce am asigurat copilului toate nevoile nutriționale, urmează să observăm rezultatul atunci când ia contact pentru prima dată cu ceilalți agenți patogeni din mediul înconjurător. Numai în urma cunoașterii acestora are lor descărcarea anticorpilor și formarea unei imunități solide ce va pregăti copilul spre viața de adult. Rezultatul se soldează bineînțeles cu apariția febrei, simptomul ce sperie atât de mult părinții, însă el reprezintă de fapt un semnal de alarmă și totodată un mod de cunoaștere al agenților patogeni ce au ajuns în organismul copilului. Acest simptom nu trebuie prevenit prin administrarea excesivă a antitermicelor, ci trebuie doar ameliorat atunci când apare“, arată medicul pediatru.

Pericolul reprezentat de antibiotic

Antibioticul reprezintă un mare pericol, atunci când este administrat foarte repede de la instalarea febrei și de la vârste fragede.

„Părinții trebuie să se înarmeze cu răbdare, să nu administreze antibiotic fără indicația medicului sau mai mult decât atât, să «forțeze pixul medicului» în prescrierea lor. Acestea trebuie administrate numai la indicația medicului și după ce au trecut aproximativ 3 zile de febră, în care agentul patogen este foarte bine cunoscut de organismul copilului, iar lupta este în defavoarea micului pacient. Intrarea în colectivitate a copilului este ultimul pas în formarea imunității, unde au loc repetate intercurențe respiratorii și digestive până la o vârstă medie de 5 ani, perioadă în care ar trebui administrate cât mai puține medicamente care să interfereze cu procesul natural al imunității, majoritatea medicamente simptomatice“, a menționat medicul Bianca Stan.

Katy Black a dezvăluit numele pe care îl va purta cel de-al patrulea bebeluș

Bloggerița Katy Black și soțul ei sunt în așteptarea celui de-al patrulea fiu. Evenimentul este așteptat cu mari emoții la începutul anului viitor, iar tinerii părinți au ales deja numele pe care îl va purta bebelușul. Pe lângă faptul că numele este unul frumos, părinții au ținut cont ca acesta să fie în armonie cu numele purtate de ceilalți băieței ai cuplului.

Într-o sesiune de întrebări cu fanii curioși, Katy a dezvăluit mai multe răspunsuri pentru aceștia.

“Eugen a propus Matei, nouă ne place. Îmi place cum sună: Eugen, Simon, Luca și Matei”, a scris bloggerița.

Totodată, bloggerița a dezvăluit că nu mai planifică copii în viitorul apropiat.

“Cred că ne oprim la patru băieți. Până când îmi este într-adevăr greu, ce ține de fizic, corpul meu nu reușește să se restabilească. Așa că cred că fete o să aducă băieții”, a spus Katy.

Katy Black are o comunitate de peste 400 de mii de urmăritori pe Instagram. Ea și soțul ei, antrenorul Cristian Cebotari, formează unul dintre cele mai apreciate cupluri din social media de acasă.

Imagini rare cu un bebeluș, virale pe rețelele sociale. Micuțul are o cantitate uriașă de păr pe corp

Imagini rare cu un bebeluș au ajuns virale pe rețelele sociale. Micuțul are o cantitate uriașă de păr pe corp pentru vârsta lui. 

Cea mai recentă senzație pe internet o constituie imagini cu un bebeluș care are o cantitate impresionantă de păr pe tot corpul. Deși el nu face nimic neobișnuit, micuțul are barbă, sprâncene stufoase și păr din cap până în picioare.

Autorii imaginiilor s-au întrebat și ei cum poate acest băiețel să aibă mai mult păr decât ei, astfel încât imaginea sa a devenit instantaneu virală. Această afecțiune rar întâlnită a corpului băiețelului se numește „Lanugo”. Aceasta poate fi întâlnită la 5% din nou-născuți și acceptată normal de către medici.  La fel ca persoanele adulte, bebelușii pot avea diferite tipuri de păr pe corpul lor, depinzând de predispozițiile genetice și hormonale. 

Lanugo poate fi prezent la nou-născuți timp de câteva zile, săptămâni sau chiar luni și poate persista în cazuri rare. Cu toate acestea, nu există niciun motiv de îngrijorare, deoarece se estompează după o perioadă de timp, spun medicii.

Deși acest lucru poate fi ciudat pentru unii dintre părinți, mulți oameni s-au amuzat la vederea imaginilor, comentând cât de drăguț este bebelușul.

sursa

Partenerii noștri
Author Nestle
Adresa: str. Tighina 49/4, et.3
Facebook: https://www.facebook.com/Nestle/?fref=ts
Clienții au combinat utilul cu plăcutul la cei 2 ani de Antos cosmetică naturală în Moldova!
Articolul anterior
Exerciții pentru fese bombate, perfecte pentru plajă!
Articolul următor