Bebe are diaree de două zile. Este doar un accident sau trebuie să îmi fac griji? Cum aş putea să-i evit apariţia?
![separator](https://unica.md/wp-content/themes/unica-theme/img/separ_article.png)
Această confuzie este normală: un bebeluş alăptat la sân are scaune frecvente, moi, semi-solide şi gălbui. Asta nu are nimic de-a face cu diareea, care se caracterizează prin scaune foarte numeroase, lichide, fără elemente solide.
Diareea: care sunt consecinţele?
Fie că este de origine virală, bacteriană sau cauzată de intoleranţe alimentare (la laptele de vacă sau la gluten), diareea duce la pierderi importante de apă şi de săruri minerale. Există deci un risc major de deshidratare. În cazurile extreme, ea poate chiar să ducă la internarea bebeluşului. Trebuie s-o iei, aşadar, în serios.
Cum recunoaştem cazurile grave de diaree?
Când bebeluşul are un pic de diaree, nu este nevoie să-ţi faci griji. Dar când diareii îi sunt asociate anumite simptome, trebuie să iei măsuri. Ai grijă la următoarele lucruri:
– bebeluşul vomită de îndată ce începe să bea sau să mănânce;
– are gura uscată;
– are scaun la fiecare două sau trei ore;
– apar urme de sânge în scaun;
– este somnoros şi nu răspunde la stimuli;
– are cearcăne şi e tras la faţă.
Controlează-i greutatea. Dacă bebeluşul tău a pierdut minim 5% din greutate, trebuie să te prezinţi imediat la urgenţă, pentru a i se putea administra un tratament adecvat.
Îţi este teamă de deshidratare: fă testul de „pişcare a pielii”, în special pe burtică (prinzând cu blândeţe un pliu de piele între două degete). Dacă pielea rămâne un pic pliată în loc să se întindă la loc imediat, înseamnă că bebeluşul a pierdut multă apă. Consultă imediat pediatrul sau mergi la urgenţe.
Remedii
Bebe este deshidratat? Nu-ţi face griji! Totul poate reveni foarte repede la normal. Cum facem? Urmăm sfatul pediatrului, în primul rând:
- Rehidratează bebeluşul cu o soluţie de hidratare orală. Aceste pliculeţele pe care le cumpărăm de la farmacie se diluează foarte uşor în 200 ml de apă plată şi îi asigură bebeluşului, pe lângă apă, săruri minerale şi zahăr, ceea ce favorizează absorbţia acestui preparat şi limitează riscurile de vomă. Ideal este să-i dai 5 ml la fiecare 5 minute, cât de des este posibil.
Dacă alăptezi, continuă alăptarea după această rehidratare.
Pentru sugarii hrăniţi cu formulă de lapte, alimentaţia cu lapte se poate relua după câteva ore.
- Când bebeluşul a început să mănânce diversificat: alege mai ales alimente cum ar fi orezul, morcovii fierţi, pastele, fructele fierte (bananele, gutuile, merele), care sunt foarte eficiente împotriva diareii.
Şi nu uita să te speli pe mâini foarte des, mai ales după ce ai schimbat scutecele bebeluşului. Anumite forme de diaree sunt contagioase, iar părinţii trebuie să rămână pe poziţii pentru a avea grijă de bebe!