Majoritatea femeilor cred că atât timp cât alăptează și menstruația lipsește, nu au șansa să rămână gravide. Este fals. Poți fi foarte fertilă după câteva săptămâni de la naștere. Specialiștii nu pot aprecia dacă într-adevăr acest fapt influențează într-un fel controlul sarcinii și cât timp de la naștere ești protejată de o nouă sarcină.
Desigur la mămicile care nu alăptează, menstruația apare mai devreme aproximativ după 7-10 săptămâni de la naștere. În timp ce la cele care alăptează poate să vină abia când încetează alăptarea copilului. Dar acest fapt nu demonstrează că ele nu sunt fertile și nu pot rămâne gravide.
De aceea dacă nu planifici o sarcină, folosește metode de contracepție.
Este foarte important dacă alăptezi, să vorbești cu medicul specialist care să-ți indice metoda de contracepție. Cele mai sigure metode în timpul alăptării, dacă vrei să te ferești de pastilele cu hormoni, deși medicii susțin că acești hormoni nu ajung în laptele matern, sunt prezervativul, diafragma, steriletul.
O nouă sarcină după o naștere nu este tocmai indicat.
Organismul matern are nevoie de o perioadă de refacere biologico-metabolică. Specialiștii recomandă să aștepți cel puțin un an după o naștere naturală pentru a concepe al doilea copil. În cazul unei intervenții chirurgicale în timpul nașterii, este necesar un interval de doi ani între cele două nașteri prin cezariană.
În plus, în timp ce copilașul tău va avea nevoie de o atenție maximă, tu vei avea grețuri matinale sau te vei simți obosită, sau chiar poți cădea în depresie postnatală.
Cel mai bine este să-ți planifici sarcina și aștepți cu drag venirea pe lume a unui copil.
Text: Snejana Țugui