Băieţelul care a suferit o arsură la esofag, a fost ajutat de 20 de mii de mămici de la Ask a Mom

Povestea lui Marius Dobrea, băiţelul în vârstă de 3 ani, care şi-a ars complet esofagul după ce acum un an a băut dintr-o soluţie de rostopască a emoţionat o lume întreagă. După ce cazul a ajuns în presă şi s-au colectat mai multe sume de bani, graţie grupului Ask a Mom, Marius a suportat nu mai puţin de trei intervenţii de dilatare a esofagului, efectuate la o clinică medicală din Turcia.

separator

vvvvMarius Dobrea este un băiețel din satul Pelinei, raionul Cahul, care în acest moment suferă de stenoză postcaustică.
Coşmarul a început acum un an, în august 2015, când, într-o clipă de neatenţie, copilul a băut soluţie concentrată de cistotel, ce i-a ars tot esofagul. După incident, din cauza stenozei postcaustice de esofag, Marius a primit o gastrostomă, un tub introdus în stomac şi fixat de peretele abdominal, prin care copilul era alimentat.

4Cazul lui Marius a ajuns pe grupul Ask a Mom după 9 luni de la accident. Pe atunci copilul cântărea 8 kg (la 3 ani) şi suferea de malnutriţie severă. Era atât de slab, încât nu mai putea merge.

Cu ajutorul oamenilor cu suflet mare, a mamelor din comunitatea Ask a Mom şi a Asociaţiei “Salvează o inimă”, s-au adunat 42.000 de euro pentru intervenţii. Marius a mers la o clinică din Istanbul unde a fost supus la 4 intervenţii chirurgicale de restabilire a esofagului.

collageCopilul ar mai fi avut nevoie de încă câteva proceduri de dilatare mecanică a esofagului pe parcursul unui an de zile, inclusiv alimentaţie cu lapte specializat pentru copii cu malnutriţie şi gastrostomă şi maximă îngrijire la domiciliu.

Din pacate, toate eforturile colosale făcute până la un moment dat se reduceau la zero din cauza neglijenţei mamei. Până la intervenţie, copilul trăia împreună cu mama şi sora Valentina, de 1,5 ani, într-o casă bătrânească împreună cu alte trei surori ale mamei, care la rândul lor au câte 2-3 copii, şi bunica lui Marius. Nici una dintre surori nu e căsătorită, toţi trăiesc într-o sărăcie lucie, în casă sosesc diverşi concubini, iar una dintre copile, în vârstă de 5 ani, a fost violată de unul dintre concubini.

După intervenţia de la Istanbul, Marius, Valentina şi mama lor au fost plasaţi într-un centru maternal, în speranţa ca măcar acolo mama lor va avea grijă de ei, mai ales că Marius are nevoie de atenţie sporită. Mama lor însă a plecat la un moment dat din centru, luând ambii copii. A lăsat fetiţa la mama ei, iar pe Marius l-a luat cu ea la Giurgiuleşti, la prietenul ei.

Copilul a fost găsit după câteva zile, plin de păduchi şi flămând. Nici pomină de lapte specializat sau scutece. Astfel, starea copilului, la început de septembrie 2016, este deplorabilă. La 3,5 ani, Marius cântăreşte în continuare puţin peste 8 kg, e foarte slăbit şi plin de pişcături de păduchi (vezi în poze).

3După intervenţiile majore din iunie, Marius a mai suportat trei dilatări mecanice de esofag în Istanbul, toate soldate cu succes. Preţul fiecărei dilatări este de 2500 de euro, bani achitaţi din donaţiile oamenilor.

collagesDin momentul în care cazul lui Marius a apărut în vizorul comunităţii Ask a Mom, familia acestuia a fost ajutată cu donaţii, le-au fost achitate datoriile, iar Marius şi surioara lui au fost asiguraţi săptămânal cu laptele specializat, care este foarte scump, scutece, produse alimentare, de igienă, hăinuţe, toate – din banii donatorilor.

Asistenta socială a fost alertată în momentul în care comunitatea Ask a Mom s-a implicat în acest caz, în aprilie 2016. Marius şi sora sa, dar şi restul copiilor care trăiesc la domiciliu dat, au fost lăsaţi să trăiască în aceeaşi mizierie, chiar dacă după incident copilul avea nevoie de asistenţă calificată. Practic, copilul a fost lăsat să moară.

Însă, acest copil, care, mai bine de 1 an din viaţă a petrecut-o în durere şi frică, e departe de a se face bine. Medicii spun că Marius va avea nevoie de dilatări, tot mai rar şi mai rar, până la vârsta de 25 de ani, atunci când organismul se va opri din creştere, şi minim încă un an de alimentare cu laptic specializat prin gastrostomă.

Marius urmează să suporte curând cea de-a patra dilatare de esofag. Medicii de la noi susţin că această din urmă procedură poate fi făcută şi în ţara noastră (primele trei nu s-au făcut în ţară din cauza lipsei echipamentului tehnic pentru această vârstă).

,,Am vrea să credem că este aşa şi că miile de oameni care urmăresc cazul lui Marius nu vor fi dezamagiţi, spun reprezentatele grupului Ask a Mom. Marius are mii de mame, care nu vor admite ca el să mai sufere, căci a facut-o destul”.

Cum poţi folosi uleiul pentru bebeluşi
Articolul anterior
Designerul Rodica Fortuna: “Cea mai deosebită rochie creată avea 20 de kilograme!”
Articolul următor
Alte articole interesante