Băieţelul care a suferit o arsură la esofag, a fost ajutat de 20 de mii de mămici de la Ask a Mom

Povestea lui Marius Dobrea, băiţelul în vârstă de 3 ani, care şi-a ars complet esofagul după ce acum un an a băut dintr-o soluţie de rostopască a emoţionat o lume întreagă. După ce cazul a ajuns în presă şi s-au colectat mai multe sume de bani, graţie grupului Ask a Mom, Marius a suportat nu mai puţin de trei intervenţii de dilatare a esofagului, efectuate la o clinică medicală din Turcia.

separator

vvvvMarius Dobrea este un băiețel din satul Pelinei, raionul Cahul, care în acest moment suferă de stenoză postcaustică.
Coşmarul a început acum un an, în august 2015, când, într-o clipă de neatenţie, copilul a băut soluţie concentrată de cistotel, ce i-a ars tot esofagul. După incident, din cauza stenozei postcaustice de esofag, Marius a primit o gastrostomă, un tub introdus în stomac şi fixat de peretele abdominal, prin care copilul era alimentat.

4Cazul lui Marius a ajuns pe grupul Ask a Mom după 9 luni de la accident. Pe atunci copilul cântărea 8 kg (la 3 ani) şi suferea de malnutriţie severă. Era atât de slab, încât nu mai putea merge.

Cu ajutorul oamenilor cu suflet mare, a mamelor din comunitatea Ask a Mom şi a Asociaţiei “Salvează o inimă”, s-au adunat 42.000 de euro pentru intervenţii. Marius a mers la o clinică din Istanbul unde a fost supus la 4 intervenţii chirurgicale de restabilire a esofagului.

collageCopilul ar mai fi avut nevoie de încă câteva proceduri de dilatare mecanică a esofagului pe parcursul unui an de zile, inclusiv alimentaţie cu lapte specializat pentru copii cu malnutriţie şi gastrostomă şi maximă îngrijire la domiciliu.

Din pacate, toate eforturile colosale făcute până la un moment dat se reduceau la zero din cauza neglijenţei mamei. Până la intervenţie, copilul trăia împreună cu mama şi sora Valentina, de 1,5 ani, într-o casă bătrânească împreună cu alte trei surori ale mamei, care la rândul lor au câte 2-3 copii, şi bunica lui Marius. Nici una dintre surori nu e căsătorită, toţi trăiesc într-o sărăcie lucie, în casă sosesc diverşi concubini, iar una dintre copile, în vârstă de 5 ani, a fost violată de unul dintre concubini.

După intervenţia de la Istanbul, Marius, Valentina şi mama lor au fost plasaţi într-un centru maternal, în speranţa ca măcar acolo mama lor va avea grijă de ei, mai ales că Marius are nevoie de atenţie sporită. Mama lor însă a plecat la un moment dat din centru, luând ambii copii. A lăsat fetiţa la mama ei, iar pe Marius l-a luat cu ea la Giurgiuleşti, la prietenul ei.

Copilul a fost găsit după câteva zile, plin de păduchi şi flămând. Nici pomină de lapte specializat sau scutece. Astfel, starea copilului, la început de septembrie 2016, este deplorabilă. La 3,5 ani, Marius cântăreşte în continuare puţin peste 8 kg, e foarte slăbit şi plin de pişcături de păduchi (vezi în poze).

3După intervenţiile majore din iunie, Marius a mai suportat trei dilatări mecanice de esofag în Istanbul, toate soldate cu succes. Preţul fiecărei dilatări este de 2500 de euro, bani achitaţi din donaţiile oamenilor.

collagesDin momentul în care cazul lui Marius a apărut în vizorul comunităţii Ask a Mom, familia acestuia a fost ajutată cu donaţii, le-au fost achitate datoriile, iar Marius şi surioara lui au fost asiguraţi săptămânal cu laptele specializat, care este foarte scump, scutece, produse alimentare, de igienă, hăinuţe, toate – din banii donatorilor.

Asistenta socială a fost alertată în momentul în care comunitatea Ask a Mom s-a implicat în acest caz, în aprilie 2016. Marius şi sora sa, dar şi restul copiilor care trăiesc la domiciliu dat, au fost lăsaţi să trăiască în aceeaşi mizierie, chiar dacă după incident copilul avea nevoie de asistenţă calificată. Practic, copilul a fost lăsat să moară.

Însă, acest copil, care, mai bine de 1 an din viaţă a petrecut-o în durere şi frică, e departe de a se face bine. Medicii spun că Marius va avea nevoie de dilatări, tot mai rar şi mai rar, până la vârsta de 25 de ani, atunci când organismul se va opri din creştere, şi minim încă un an de alimentare cu laptic specializat prin gastrostomă.

Marius urmează să suporte curând cea de-a patra dilatare de esofag. Medicii de la noi susţin că această din urmă procedură poate fi făcută şi în ţara noastră (primele trei nu s-au făcut în ţară din cauza lipsei echipamentului tehnic pentru această vârstă).

,,Am vrea să credem că este aşa şi că miile de oameni care urmăresc cazul lui Marius nu vor fi dezamagiţi, spun reprezentatele grupului Ask a Mom. Marius are mii de mame, care nu vor admite ca el să mai sufere, căci a facut-o destul”.

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Cum poţi folosi uleiul pentru bebeluşi
Articolul anterior
Designerul Rodica Fortuna: “Cea mai deosebită rochie creată avea 20 de kilograme!”
Articolul următor