Biberoanele din sticlă sau plastic?

Cele din plastic sunt uşoare şi nu se sparg, de aceea majoritatea mămicilor optează pentru ele.

separator

Cu ceva timp în urmă, mamele fugeau de biberoanele din plastic pentru că aveau o substanţă chimică numită bisophenol (BPA). Această substanţă poate duce la modificări ale creierului şi ale sistemului reproducător, ceea ce, după cum spun cercetătorii, ar creşte riscul de prostată sau cancer la sân,chisturi ovariene, endometrioză şi pubertate precoce. În prezent, aproape toate biberoanele din plastic se produc fără această substanţă chimică. Însă,  pentru a fi sigură de acest lucru vezi eticheta. Unii producători au trecut pe ambalajul biberoanelor menţiunea „BPA-free” (fără BPA).

8_490x330_kakoy_butylkoy_kormit_rebenka

tetina-flujo-lento-642Ce trebuie să știi despre tetină

Cele mai multe dintre tetine sunt fabricate din silicon sau latex. Au forme diferite, unele sunt anatomice, altele au diametrul diferit la orificiu. Încearcă mai multe şi alege-o pe cea care îi place mai mult bebeluşului.

Sterilizează biberonul înainte de prima folosire

Pune sticla şi tetina într-o oală cu apă clocotită timp de 5 minute.

Care ar trebui să fie temperatura lichidului din biberon

Compoziţia din biberon trebuie să aibă temperatura camerei. Dacă micuţului tău îi place  compoziţia un pic mai caldă, pune biberonul în apă fierbinte timp de 1-2 min. Nu folosi cuptorul cu microunde în acest scop, deoarece încălzeşte inegal şi îi poţi face arsuri bebeluşului. Agită biberonul şi verifică temperatura amestecului lăsând să cadă o picătură pe partea superioară a braţului, înainte de ai da micuţului să bea.

Poziţia copilului

Ia copilul în braţe, ridică-i capul un pic mai sus de nivelul corpului. Ţine biberonul şi asigură-te că micuţul mănâncă. Dacă bebeluşul începe să bea mai lent,  înseamnă că în curând va regurgita.

7_490x330_kakoy_butylkoy_kormit_rebenka

Fii atentă la biberon

Ai obosit, chiar dacă îţi este somn, fii atentă la biberon. Copilul se poate sufoca accidental sau laptele poate ajunge din gură în ureche.

Cum afli că bebeluşul a terminat de mâncat

Micuţul aruncă tetina din gură sau nu mai suge. Fii atentă la acest lucru şi nu insista să-i dai biberonul dacă micuţul nu mai vrea.

9_490x330_kakoy_butylkoy_kormit_rebenka

Cum ajuţi copilul să regurgiteze

Ia copilul și ține-l la piept cu capul pe umăr, apoi îl baţi uşor pe spate. Dacă bebeluşul nu regurgitează în această poziţie, aşează-l pe genunchiul tău cu faţa în jos, în timp ce tu stai pe un scaun. Din nou, trebuie să-l baţi uşor pe spate şi să aştepţi să regurgiteze. Trebuie să ştii şi că aceasta este poziţia cea mai favorabilă refluxului gastro-esofagian, mai ales după ce bebe a mâncat.

bebe_brate

Cum reduci  regurgitarea

În cazul în care copilul tău regurgitează prea des, încearcă imediat după alăptare să te joci cu el timp de 20-30 minute. Dacă te îngrijorezi de acest lucru apelează la sfatul unui pediatru.

Cât timp păstrezi laptele în biberon

Dacă ţi-a rămas puţin lapte în biberon, aruncă-l imediat! Nu se reîncălzeşte şi nu se foloseşte la următoarea masă. Laptele praf diluat cu apă se poate păstra la frigider în recipient închis bine timp de 2 zile. Laptele matern se păstrează la frigider timp de 7 zile.

Îngrijirea şi curăţarea biberoanelor

Câteva sfaturi despre cum poţi întreţine biberoanele bebeluşului tău şi cum poţi reduce riscul de BPA:
• Nu păstra laptele matern sau laptele praf în recipiente de plastic. Pune-l în biberon doar în momentul când îi dai bebeluşului să mănânce. Cantitatea rămasă, arunc-o.
• Căldura şi uzura contribuie la eliminarea unei cantităţi mai mari de BPA din plastic. Astfel încălzeşte biberoanele în apă caldă, nu fierbinte, în loc să le bagi în cuptorul cu microunde. Aruncă biberoanele zgâriate sau crăpate.
• Atunci când cureţi biberoanele, foloseşte apă călduţă şi un burete moale. Apa fierbinte şi bureţii duri ar putea duce la zgârierea şi crăparea plasticului.
• Înlocuieşte imediat biberoanele de sticlă care s-au crăpat sau sunt ciobite.

Sursa

 

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Cum să-ți faci sprâncene perfecte!
Articolul anterior
Simptome de menstruaţie: Ce e normal şi ce nu
Articolul următor