Când copilul fură de la părinți…

Unul dintre momentele delicate ale vieții de părinte este când primești vestea sau observi tu însuți că ai un copil care fură. Fie că îți folosește fără să știi cardul de credit, fie că îți ia bani din portofel fără să ceară voie, fie că ia obiecte din casă spre a le valorifica, fie că a fost prins că face acest lucru acasă la colegi/prieteni/rude/vecini sau poate chiar în magazine, este destul de dezamăgitor pentru părinte să afle așa ceva. Începi să simți furie, să-ți pierzi încrederea în copil și să crezi că ai dat greș ca părinte.

separator
copil

Iată câteva sfaturi care te pot ajuta, venite de la specialiștii EmpoweringParents.com. Deși comportamentul copilului este generator de furii și frustrări, el poate fi schimbat. Mai ales că nu are nicio legătură cu educația primită de la tine, ci cu modul în care el a ales să-și rezolve unele probleme.

Depinde de vârstă

Este o diferență uriașă între copilul mai mic de 6 ani care fură ceva și copilul adolescent. Copiii mici nu știu să deosebească binele de rău. Creierul lor nu este suficient de matur pentru a se vedea pe ei din afară și de a înțelege sentimentele celorlalți. Dacă ai un copil mai mic care a început să ia diverse lucruri de la colegi, prieteni, vecini etc., concentrează-te spre a-i arăta cum să împarți lucruri, cum să ceri voie să folosești ceva ce nu-ți aparține. NU-l eticheta drept hoț, iar acțiunea drept furt, ci explică-i că nu este corect să iei de la alții fără să ceri permisiunea. Iar atunci când o face, învață-l să spună “Nu ar fi trebuit să iau asta fără să cer voie. Iartă-mă!”.

Însă atunci când copilul are, să zicem, 9 ani și știi că a luat ceva de la alții, ar trebui să tratezi serios problema. Este un semn clar că el vrea să rezolve o problemă. Însă o rezolvă greșit. Să zicem că problema este că băiatul tău în vârstă de 10 ani vrea să aibă un anumit joc video. Pentru că nu are banii necesari, el rezolvă situația luându-i de la tine din portofel. Atunci când descoperi “furtul”, este indicat să-i spui “Doar pentru că vrei ceva, asta nu înseamnă că ai voie să iei ceva fără să ceri voie! Ce crezi că ai putea face data viitoare?”.

NU permite păstrarea obiectului furat

Sub nicio formă nu trebuie să permiți copilului să păstreze ce a luat. Nu ar trebui să beneficieze niciodată de ceva ce a luat de la tine sau de la alții.

Mulți părinți își pedepsesc copiii interzicându-le utilizarea calculatorului, telefonulului, televizorului etc., însă îi lasă să utilizeze obiectul furat. Dacă l-a luat dintr-un magazin, este indicat să-l ducă înapoi, deși, în funcție de vârstă, poate intra sub incidența legii, în cazul în care patronul magazinului îl reclamă. Același lucru este valabil și în cazul obiectelor sau banilor luați de la prieteni, vecini, rude etc.

Consecințele de acasă, asociate cu înapoierea bunurilor furate ar trebui să-i fie o lecție învățată pe propria piele, pe care n-ar vrea să o mai repete.

copii fura bani

Când furtul continuă

Dacă furturile continua, trebuie să afli neaparat unde este problema. De asemenea, ține departe de ochii lui toate lucrurile de valoare și portofelul. Însă, indiferent de ceea ce face copilul, nu-l considera o persoana rea și nicidecum nu-i arăta asta. Dimpotrivă! Convinge-l de contrariu. Îi poți spune “Știu că este greu, dar sunt convinsă că poți face asta!”. Dacă va începe să creadă că este un om rău și că ai o părere proastă despre el, nu va mai face niciun pas spre a se schimba. Va crede că nu mai are nicio speranță și va continua să facă lucruri rele.

Poți cere sfatul unui terapeut întrucât unele furturi pot fi cauzate de traume emoționale care nu pot fi stăpânite sau de incapacitatea copilului de a avea încredere în alții.

de-ce-fura-copiii-300x199

 Când copilul neagă furtul

Atunci când nu ești sigură de faptul că a luat ceva, iar copilul neagă furtul, nu-l pedepsi. Dacă nu poți dovedi că a făcut ceva rău, iar în final se dovedește a fi nevinovat, relația dintre voi poate fi distrusă iremediabil. În plus, se poate apuca de furt doar pentru că tu îl crezi în stare de asta. Fă-l să suporte consecințele doar dacă l-ai prins în flagrant sau ai dovezi clare că el este vinovatul.

Este foarte greu să nu te simți trădată și rănită atunci când copilul tău fură ceva. Însă nu este cazul să o iei personal. Nu are legatură cu educația pe care i-ai dat-o, ci cu modul în care el a ales să-si rezolve anumite probleme, la un moment dat. De tine depinde, însă, cum îl ajuți să descopere calea corectă de rezolvare a diverselor situații apărute ulterior.

Sursa

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Nașii Violeta și Oleg Efrim – atitudine și eleganță. O poveste prezentată de revista ‘‘Nunta by Aura‘‘
Articolul anterior
Giambattista Valli – Colecția Haute Couture 2013/2014
Articolul următor