Când copilul tău este pregătit să facă primii pași

În primul rând trebuie să ne amintim că toți copii au un ritm propriu de dezvoltare; nu numai că vor merge la momente diferite, dar și felul cum vor începe a merge. Unii bebeluși vor începe să meargă de-a bușelea, alții nu vor manifesta niciun interes față de această etapă, ci vor fi interesați să meargă direct în picioare. Un copil mai grăsuț sau mai puțin activ, va merge mai târziu, din cauza că musculatura se dezvoltă mai lent. Iar un bebeluș mai energic va începe să meargă mai rapid. Majoritatea cărților de specialitate indică faptul că bebelușii încep să meargă pe la 10 – 14 luni de viață.

separator
Când copilul tău este pregătit să facă primii pași

Primele semne că bebelușul este pregătit să meargă

Nu există un semn universal care să indice faptul că copilul este gata să înceapă să meargă. Dar de cele mai multe ori, atunci când copilul împlinește un an și nu merge, părinții devin preocupați și îngrijorați de acest lucru. Specialiștii însă remarcă că un părinte își poate face griji numai dacă:

  • primii-pasi-la-bisericaExistă în istoricul familiei probleme ce țin de dezvoltarea motorică;
  • Dificultăți de a se menține în picioare (picioare rigide).

Aceste semen indică, în general, tonusul muscular scăzut sau o dezvoltare întârziată. În acest caz trebuie să apelați la ajutorul unui specialist.

Există și copii care sunt din punct de vedere fizic pregătiți să meargă, dar nu manifestă niciun interes. Dr. Morse, neurolog-pediatru, recomandă în acest caz ca părinții să încerce diverse jocuri care să ajute la dezvoltarea bebelușului.

Dacă însă își ține capul drept, se rostogolește, stă de-a bușelea, se târăște prin casă, se ține de ceva pentru a se ridica, cu siguranță va începe curând să facă și primii pași.

Primii-pasi-ai-copilului-199x300Primii pași în condiții de siguranță

În primul rând, trebuie să te joci cu el pentru ai dezvolta mușchii; cel mai bine este să-l înveți să meargă desculț, pentru a nu-i îngreuna mersul; când începi să-l înveți să meargă trebuie să-l ții de mânuțe fiind la spatele lui; evită să folosești premergătorul pentru că este periculos și nu ajută la dezvoltarea mușchilor bebelușului.

  • Învață copilul să urce și să coboare de pe pat, întors pe burtă cu picioarele înainte;
  • Acoperă zonele cu antiderapante din casă, ca să nu alunece să se lovească;
  • dv805002Nu-l lăsa singur, pentru că nu știi ce îi poate provoca interesul;
  • Pune obiectele periculoase departe de el;
  • Fii atentă la mobila care are colțuri ascuțite.

Cu siguranță bebelușul nu va merge când vei dori tu, ci când va fi pregătit, nici mai devreme, nici mai târziu. De aceea, nu exagera cu exercițiul mersului pe picioare, renunță în momentul când obosește și continuă cu jocuri care ajută la dezvoltarea micuțului.

Text: Snejana Țugui

 

Soția lui Connect-R a slăbit 17 kg în 3 luni!
Articolul anterior
Realizează un colier chic din CD-uri!
Articolul următor
Alte articole interesante