Când copilul tău este pregătit să facă primii pași

În primul rând trebuie să ne amintim că toți copii au un ritm propriu de dezvoltare; nu numai că vor merge la momente diferite, dar și felul cum vor începe a merge. Unii bebeluși vor începe să meargă de-a bușelea, alții nu vor manifesta niciun interes față de această etapă, ci vor fi interesați să meargă direct în picioare. Un copil mai grăsuț sau mai puțin activ, va merge mai târziu, din cauza că musculatura se dezvoltă mai lent. Iar un bebeluș mai energic va începe să meargă mai rapid. Majoritatea cărților de specialitate indică faptul că bebelușii încep să meargă pe la 10 – 14 luni de viață.

separator
Când copilul tău este pregătit să facă primii pași

Primele semne că bebelușul este pregătit să meargă

Nu există un semn universal care să indice faptul că copilul este gata să înceapă să meargă. Dar de cele mai multe ori, atunci când copilul împlinește un an și nu merge, părinții devin preocupați și îngrijorați de acest lucru. Specialiștii însă remarcă că un părinte își poate face griji numai dacă:

  • primii-pasi-la-bisericaExistă în istoricul familiei probleme ce țin de dezvoltarea motorică;
  • Dificultăți de a se menține în picioare (picioare rigide).

Aceste semen indică, în general, tonusul muscular scăzut sau o dezvoltare întârziată. În acest caz trebuie să apelați la ajutorul unui specialist.

Există și copii care sunt din punct de vedere fizic pregătiți să meargă, dar nu manifestă niciun interes. Dr. Morse, neurolog-pediatru, recomandă în acest caz ca părinții să încerce diverse jocuri care să ajute la dezvoltarea bebelușului.

Dacă însă își ține capul drept, se rostogolește, stă de-a bușelea, se târăște prin casă, se ține de ceva pentru a se ridica, cu siguranță va începe curând să facă și primii pași.

Primii-pasi-ai-copilului-199x300Primii pași în condiții de siguranță

În primul rând, trebuie să te joci cu el pentru ai dezvolta mușchii; cel mai bine este să-l înveți să meargă desculț, pentru a nu-i îngreuna mersul; când începi să-l înveți să meargă trebuie să-l ții de mânuțe fiind la spatele lui; evită să folosești premergătorul pentru că este periculos și nu ajută la dezvoltarea mușchilor bebelușului.

  • Învață copilul să urce și să coboare de pe pat, întors pe burtă cu picioarele înainte;
  • Acoperă zonele cu antiderapante din casă, ca să nu alunece să se lovească;
  • dv805002Nu-l lăsa singur, pentru că nu știi ce îi poate provoca interesul;
  • Pune obiectele periculoase departe de el;
  • Fii atentă la mobila care are colțuri ascuțite.

Cu siguranță bebelușul nu va merge când vei dori tu, ci când va fi pregătit, nici mai devreme, nici mai târziu. De aceea, nu exagera cu exercițiul mersului pe picioare, renunță în momentul când obosește și continuă cu jocuri care ajută la dezvoltarea micuțului.

Text: Snejana Țugui

 

Un băieţel de 2 ani a comandat 31 de burgeri, după ce mama lui şi-a uitat telefonul deblocat. A lăsat şi un bacşiş generos

O mamă din Texas a învățat o lecție importantă despre cum să fie mai precaută atunci când vine vorba de telefonul ei mobil, mai ales în preajma băieţelului ei de doar doi ani, Micuţul a profitat de un moment de neatenţie al mamei, aceasta lăsându-şi mobilul deblocat, şi a comandat 31 de burgeri de la McDonald’s.

Barret

Luni, Kelsey Golden, care lucrează în marketing media pentru o școală, se ocupa de anuarul şcolii pe computerul ei, de acasă. Transfera fotografii pe computer când fiul ei, Barret, în vârstă de doi ani, a început să-i tot „fure” telefonul de lângă ea, relatează CNN. Mama a explicat că băieţelul este atras de camera foto a mobilului

„Îi place să se uite la reflexia lui în loc să se joace sau să facă alte lucruri pe telefon”, a explicat femeia. De data aceasta însă Barret nu s-a uitat doar la reflexia lui. „A început să tot apese pe ecran, balansându-l ca și cum brațul lui ar fi fost un roller coaster”

La scurt timp, mama a primit o notificare despre o comandă de mâncare care o anunţa că va dura mai mult decât de obicei, în ciuda faptului că ea nu-şi amintea nici măcar să fi comandat ceva. În plus, pentru copiii săi mai mari, care erau deja la şcoală, femeia pregătise pachete pentru prânz de acasă. Apoi a văzut o maşină parcând în faţa casei.

„A parcat o maşină şi mi-am zis «poftim?». În momentul ăla eram cu Barret pe verandă, ne jucam. M-am dus spre maşină şi am văzut livratorul scoţând o sacoşă McDonald’s uriaşă, după care mi-a spus: «cei 31 de burgeri»”, povesteşte mama.

Iniţial, aceasta a crezut că este doar o greşeală şi că respectiva comandă trebuia să ajungă cu siguranţă la o altă adresă. Adevărul era puţin mai nefericit însă: „În timp ce vorbeam am realizat că Barret se juca cu telefonul meu. M-am întors ca să descopăr că într-adevăr el comandase mâncarea. M-am gândit: «oh, Dumnezeule, chiar a făcut asta». Comanda accidentală a fost și mai deplasată pentru că nimănui din familia noastră nu îi plac burgerii”

Mama a oferit burgeri vecinilor din cartier

Neştiind cum să gestioneze situaţia, Kelsey a postat pe pagina de Facebook a oraşului ei, anunţând că oferă burgeri gratuiţi: „A explodat postarea după ce am anunţat. A venit o femeie, era însărcinată şi îşi dorea 6 burgeri. Pe restul i-am oferit vecinilor”

Comanda totală a ajuns la 91,70 dolari, mai ales că Barret a lăsat şi un bacşiş generos de 25%. Kelsey recunoaşte că nu se aştepta ca povestea ei să devină virală. Vineri, ea şi fiul său au fost invitaţi la McDonald’s unde a avut parte de câteva momente speciale. A întâlnit mascotele companiei, au făcut fotografii împreună şi a primit un Happy Meal.

Mama lui speră că povestea fiului ei să lumineze zilele oamenilor şi să le aducă un zâmbet pe buze.„Sper să răspândească puțin umor într-o lume tristă și întunecată”, a conchis ea.

sursa

Roboțelul care adună jucăriile aruncate prin casă. Invenția unor tineri

Cine este părinte ştie cât de neplacută poate fi senzaţia atunci când calci cu picioarele goale pe o jucărie uitată pe jos. Câţiva elevi din Dej, România, au construit un robot care strânge jucăriile împrăştiate şi le pune la locul lor.

Robotul care adună jucăriile împrăştiate prin casă

Timp de cinci luni, elevii Colegiului Naţional Andrei Mureşanu din Dej l-au gândit, l-au proiectat şi l-au construit pe Star Light, un robot care ar putea deveni cel mai bun prieten al părinţilor. 

Răzvan Muncelean, elev: Star Light este capabil să colecteze diferite obiecte, precum bile şi cuburi, să le înmagazineze într-o cutiuţă, după care să le plaseze pe un suport pe diferite nivele. De asemenea, are un braţ cu care poate plasa elementele în diferite locuri. 

Robotul, care a costat 3.000 de dolari, este controlat cu două telecomenzi cu joystick. Însă, pentru 30 de secunde, maşinăria funcţionează autonom. 

Răzvan Muncelean, elev: Cu ajutorul unei camere web plasate în partea din spate reuşeşte să detecteze unde se află un anumit element şi, în funcţie de poziţia acestuia, decide singur, pe baza unor algoritmi, ce are de făcut. 

Din echipa Vector Robotics fac parte 5 elevi de liceu, două fete şi trei băieţi. 

Vlad Câmpeanu, elev: În acest moment, ştie ca în primele 30 de secunde să detecteze acest pahar şi să plaseze un element pe nivelul corect, să dea jos o răţuşcă din teren şi să parcheze într-o zonă prestabilită. 

Cei cinci inventatori sunt sprijiniţi în proiectul lor de mai mulţi profesori. 

Camelia Chindriş, director Colegiul Naţional Andrei Mureşanu: Sunt profesor de matematică. Şi am hotărât să fiu mentorul lor anul acesta. (…) Am fost tot timpul alături de ei şi i-am susţinut în toate momentele. 

Star Light a participat deja la mai multe concursuri unde a fost premiat. 

Răzvan Muncelean, elev: Am reuşit să obţinem locul întâi la competiţia de la Iaşi şi locul al doilea la Timişoara. 

Elevii speră să participe cu micul lor robot şi la cât mai multe competiţii internaţionale. 

sursa

Numărul nașterilor în Moldova a scăzut cu 29.000 într-un singur an

În Moldova se nasc, pe an ce trece, tot mai puțini copii. Biroul Național de Statistică informează că în anul 2021 numărul născuților a fost de 29.230 persoane, fiind în descreștere cu 1604 copii (sau cu 5,2%) față de anul 2020.

Din numărul copiilor născuți 51,6% au fost băieți, raportul de masculinitate fiind de 106 băieți la 100 fete, transmite unimedia.info.

Potrivit informațiilor prezentate de Biroul Național de Statistică, în anul 2021 ponderea copiilor născuți în cadrul căsătoriei a fost de 81,5% (sau 23.812 copii), iar fiecare al 5-lea copil s-a născut în afara căsătoriei (5.384 persoane sau 18,4%).

Pe medii de reședință numărul născuților-vii în anul de referință în mediul urban a fost mai mic cu 5.554 copii (sau cu 31,9%) față de cel rural. 

Astfel, în localitățile urbane s-au născut 11.838 copii (sau 40,5% din total născuți-vii) în comparație cu mediul rural – 17.392 născuți-vii (constituind 59,5% din total născuți-vii).

Totodată, ponderea născuților-vii de rangul I din total născuți-vii în mediul rural a constituit 32,0%, cu 1,3 p.p. mai mare decât cea din mediul urban (30,7%).

De asemenea, în orașe se observă o proporție mai mică a familiilor cu patru și mai mulți copii, majoritatea copiilor născuți în aceste familii revenind mamelor din mediul rural. Astfel, din totalul celor 2.527 născuți-vii de rangul IV și peste, 77,3% s-au născut în mediul rural.

Soția lui Connect-R a slăbit 17 kg în 3 luni!
Articolul anterior
Realizează un colier chic din CD-uri!
Articolul următor