Când este momentul potrivit pentru a obişnui copilul cu oliţa?

Nu există o perioadă de vârstă strictă în acest sens. Momentul potrivit pentru a lăsa scutecul și a trece la folosirea oliţei este diferit, în funcţie de fiecare copil. De aceea, potrivit experţilor în dezvoltarea copilului, nu este atât de important momentul cât modul în care faci obişnuirea copilului cu oliţa. Ce alte lucruri ar trebui să cunoşti?

separator
10 months baby girl on potty isolated on white

Specialiştii din domeniul îngrijirii copilului susţin că poţi începe să înveţi copilul cu oliţa oricând consideri de cuviinţă, dar acest lucru trebuie să-ţi aducă satisfacţie atât ţie, cât şi copilaşului deopotrivă, devreme ce copiii au reacţii şi comportamente individuale.

Copiii anunţă micţiunea de la 2 ani
Să nu te îngrijorezi dacă micuţul tău mai mic de doi ani nu cere oliţa. Fiziologic, majoritatea copiilor dezvoltă senzaţia de vezică plină şi devin conştienţi de umplerea ei de la vârsta de 1-2 ani. De obicei, copiii mai mari de 2 ani învaţă să anunţe micţiunea, însă nu trata cu stricteţe acest lucru, micuţii se dezvoltă individual. Continenţa nocturnă de urină se poate întări abia în jurul vârstei de patru ani, iar definitiv – pe măsura ce copilul creşte.

olita-pampers

Când să pui copilul la oliţă?
Stabilirea momentului potrivit pentru copilul tău nu este întotdeauna uşor, spun experţii. Disponibilitatea copiilor de a sta pe oliţă apare la vârste diferite. În timp ce copilaşul de un an – stă fericit pe oliţă şi se uită în cărţi ilustrate, nefiind încă capabil să înțeleagă scopul real al oliţei, copilaşul de doi ani, care ştie deja la ce serveşte oliţa, – poate refuza să o folosească din cauza negativismului, absolut firesc ca etapă normală de dezvoltare a copilului de doi ani, dar şi dorinței copilului de această vârstă de a rămâne constant şi perseverent în ceea ce vrea să facă. Odată ce copilul creşte, lucrurile se schimbă.

În general, cei mai mulți copii devin fiziologic pregătiţi pentru oliţă aproximativ la vârsta de 18 luni. Din punct de vedere cognitiv însă, la această vârstă copiii NU sunt încă pregătiţi să asocieze necesitatea eliminării urinei sau scaunului cu utilizarea oliţei, copilaşii pot să nu-şi amintească să folosească oliţa, pot să nu reziste suficient distracţiei lor pentru a finisa procesul. Aceste lucruri se înstăresc după al doilea an de viaţă al copilului. După cum poţi vedea, o serie de evoluții fiziologice și psihologice sunt necesare ca micuţul să însuşească procesul de ,,toilet training’’.

Cum să înveţi copilul, trebuie să insişti?
Experţii în sănătatea copilului afirmă că poţi ajuta micuţul să-şi dezvolte stăpânirea de sine, chiar şi de la vârste mai fragede, însă nu poţi face acest lucru prin obligare sau pedepsire, pentru că un copilaş de până la trei ani nu este în stare deocamdată să-ţi înţeleagă foarte bine mesajul şi nu poate reţine informaţia pentru perioade lungi de timp.
Copilul se obişnuieşte cu oliţa şi are succese în acest sens numai dacă dobândeşte singur abilitatea de a recunoaşte propriile nevoi de folosire a toaletei, iar acest lucru depinde de evoluţia fizilogică, cognitivă şi emoţională a copilului, care, de obicei, se dezvoltă numai între 18 şi 24 de luni.

În general, iniţierea trainingului înainte de 18 luni nu dăunează copilului atât timp cât aşteptările tale sunt corecte şi copilul nu este pedepsit sau abuzat. În prezent, experţii în dezvoltarea copilului consideră că toilet training-ul funcţionează în majoritatea cazurilor cel mai bine dacă este amânat până când copilul devine însuşi pregătit să controleze procesul în cea mai mare parte.

Copiii mai mici de 12 luni sunt puțin probabil pregătiţi fiziologic pentru controlul vezicii urinare şi a intestinului. În plus, aceştia nu au aptitudini fizice suficiente pentru a sta pe oliţă sau de a prelungi şederea pe oliţă.

dreamstime_13386174_olita2

Copilul tău este pregătit emoţional pentru oliţă?
Există de asemenea noţiunea de pregătire emoţională a copilului, spun experţii. Dorința de a utiliza oliţa, atitudinea pozitivă a copilului față de procesul de instruire, precum și capacitatea de a-şi gestiona simţurile sunt parte a pregătirii emoționale a copilului și aceste lucruri pot să nu se întâmple până la vârsta de doi, trei sau patru ani ori pot apărea şi apoi regresa în timp, până copilul nu devine mai mare.

Abilitățile verbale ale copilului şi capacitatea acestuia de a învăţa prin conversaţie încep să se extindă rapid doar de la vârsta de doi sau trei ani. Copiii mici învață să utilizeze oliţa destul de ușor în perioadele în care negativitatea lor naturală se reduce, iar ei devin foarte motivați să învețe. Deci, uneori trebuie, pur şi simplu, să aştepţi, să te conformezi acestui fenomen.

Cât timp durează să obişnuieşti copilul cu oliţa?
Răspunsul este în funcţie de fiecare copil, de vârsta acestuia, de obişnuiţe, de cum s-a comunicat cu el. Dacă copilul este pregătit fiziologic și cognitiv pentru ,,toilet training’’, atunci procesul de însuşire, de la aşezat pe oliţă până la folosirea ei cu regularitate, poate să dureze aproximativ șase săptămâni. Cu toate acestea, copilul poate avea regresii după această perioadă şi să nu dorească să folosească oliţa, iar experţii sugerează să acţionezi tacticos şi să eviţi insistenţele abuzive în acest caz, întrucât acestea nu dau rezultate, iar problema se rezolvă pe măsură ce copilaşul creşte.

Deşi mulţi copii învaţă să folosească oliţa sau toaleta între vârstele de 2 şi 3 ani, există copilaşi care nu reuşesc să se abţină de la enurezis până nu devin mai mari.

Kate Middleton a împărtășit noi fotografii cu copiii ei de Ziua Mamei

Ziua Mamei este sărbătorită în mod tradițional în Marea Britanie în a patra duminică a Postului Mare, iar anul acesta cade pe 19 martie. Fotografiile au fost făcute vara trecută la Anmer Hall, unde prințul și prințesa de Wales au locuit cu copiii lor înainte de a se muta la Windsor.

Кейт Миддлтон

Cu această ocazie, Prințesa de Wales și-a încântat fanii cu noi fotografii cu copiii ei. Soția prințului William a postat două fotografii realizate de fotograful familiei regale Matt Porteous vara trecută la Anmer Hall din Norfolk, în timp ce cadrul surprinde soarele strălucitor și copacii verzi.

În prima fotografie, Catherine pozează cu prințul George, în vârstă de 9 ani, cu prințesa Charlotte în vârstă de 7 ani și cu prințul Louis în vârstă de 4 ani, așezați pe ramurile răspândite ale unui copac mare.

În cea de-a doua imagine, ea stă lateral în fața camerei și râde, ținându-și fiul cel mic în brațe. Mama a trei copii arată uimitoare în blugi skinny cu talie înaltă și o bluză delicată brodată englezească.

„La mulți ani de Ziua Mamei de la familia noastră”, a subtitrat Kate Middleton în postare.

Кейт Миддлтон, принц Луи, день матери

Prințesa de Wales, care este aproape constant în centrul atenției mass-media, s-a impus de mult timp ca o mamă minunată și grijulie. Ea gătește adesea cu copiii, îi duce la școală și, în public, dă dovadă de răbdare și reținere uimitoare.

O mamă plânge non-stop, după ce a fost atacată dur pentru numele pus bebelușului ei

Liana Jade, o vedetă influentă pe rețelele sociale, a izbucnit în lacrimi într-un videoclip recent, mărturisind că a cedat nervos în urma criticilor care i-au fost aduse de fani în ultimele zile. Cum și-a botezat vedeta băiețelul și ce i-au spus criticii? Influencera cu milioane de urmăritori pe rețelele sociale  a izbucnit în lacrimi după ce numele neobișnuit al bebelușului ei a provocat reacții critice din partea fanilor.

Foarte mulți oameni au acuzat-o că a pus un nume „ridicol” băiețelului ei și că micuțul va fi batjocorit toată viața din acest motiv, scrie kanald.ro.

Ce nume are bebelușul de 8 luni

Cuplul britanic Liana Jade și Connor Darlington și-au numit băiețelul în vârstă de opt luni Koazy, pronunțat Cozy, care înseamnă în engleză „comod, comfortabil”.

Este un nume neobișnuit, dar nu unul care să atragă un oprobiu public, cum i s-a întâmplat femeii- potrivit News.com.au.

Cu toate acestea, cei doi YouTuberi celebri- cu 2,71 milioane de urmăritori- au fost criticați pentru alegerea lor neortodoxă a numelui, ceea ce a determinat-o pe Liana, în vârstă de 24 de ani, să cedeze nervos.

Clipul postat de Liana pe TikTok a strâns peste 6,3 milioane de vizualizări în doar câteva zile.

Cea mai dură critică primită de cuplul de Youtuberi

Mama lui Koazy a fost vizibil afectată de un Podcast celebru, intitulat Unplanned, găzduit de cuplul american Matt și Abby Howard, care au criticat numele „noi și unice” ale bebelușilor.

Matt și Abby au făcut aluzie la Koazy, menționând nume neobișnuite „ridicole” și „scăpate de sub control”.

Abby a adăugat că este un mare semn de întrebare, „un steag roșu” botezarea unui copil cu un nume care nu există niciunde, afirmând că e o prostie „flexibilitatea pe care doar tu crezi că există”.

Perechea, care așteaptă cel de-al doilea copil, a lăsat deschisă secțiunea de comentarii a videoclipului lor, ceea ce le-a permis altora să critice alegerea „nefericită” a cuplului Liana și Connor.

Saga a lăsat-o tulburată pe Liana, tânăra mamă spunând că este „crud” să le permită oamenilor cărora nu le place numele pus de ea bebelușului să „devină agresivi și jignitori”.

„Oamenii au spus că l-am numit Koazy pentru că era confortabil în pântece. Dar nu. Era un nume pe care îl aveam deja și, pe măsură ce sarcina creștea, oamenii spuneau „e atât de confortabil în burta ta”, lucru care mi-a confirmat alegerea, a explicat ea într-un videoclip plin de lacrimi.

Brigitte Nielsen, actrița care a născut după 50 de ani, consideră că societatea nu ar trebui să mai critice maternitatea târzie

Vedeta filmului ”Red Sonja”, actrița, modelul și cântăreața, Brigitte Nielsen are 59 de ani și este mai fericită ca niciodată în viața personală. Alături de ea este soțul iubitor și fiica lor de 4 ani. Nielsen este sigură că dragostea, dar nu vârsta, joacă cel mai important rol în maternitate. Actrița a decis să nască un copil la 54 de ani și nu a regretat niciodată, scrie fasingur.me.

Are patru fii maturi 

Brigitte a recunoscut odată: ”În viața mea au fost o mulțime de bărbați destul de ciudați”. Și într-adevăr, talentata vedetă daneză se poate lăuda cu o viață agitată și cu 5 căsătorii în trecut.

S-a căsătorit pentru prima dată la vârsta de 20 de ani cu un compozitor danez. Au avut un fiu, Julian, dar cuplul s-a despărțit la un an de la nuntă. Julian are 38 de ani și a fost crescut practic de tatăl său.

Al doilea soț al tinerei de 22 de ani, Brigitte, a fost Sylvester Stallone, care era aproape de două ori mai în vârstă decât ea, din cauza căruia actrița a fost acuzată că s-a căsătorit cu el din motiv că era bogat. Ea a spus mai târziu: ”M-a rugat să mă mărit cu el. Chiar în genunchi a stat!”. Dar, după 2 ani, s-a destrămat și acest cuplu.

În 1990, Brigitte s-a căsătorit pentru a treia oară. Dar și acest cuplu a rezistat doar 2 ani. Nu au avut copii, dar cu puțin timp înainte de nuntă, actrița a adus pe lume pe cel de-al doilea fiu, Killian, de la fostul ei logodnic. Killian are acum 33 de ani.

În 1993, Brigitte, la ai săi 30 de ani, s-a căsătorit pentru a patra oară. Soțul ei a fost actor și au devenit părinții a 2 fii – Douglas Aaron și Raoul. Căsătoria lor a durat o perioadă destul de lungă, dar totuși s-au despărțit după 12 ani. Fiii lor au acum 29 și 27 de ani.

Întâlnirea iubirii vieții sale  

La momentul divorțului de al patrulea soț, Brigitte avea deja 40 de ani și nu avea de gând, chiar deloc, să aibă o nouă relație. Dar, după cum se spune – ”dragostea apare brusc, când nu te aștepți deloc la ea”. Actrița l-a cunoscut pe Mattia Dessi, un barman din Italia, care la acea vreme avea 25 de ani. În ciuda diferenței de vârstă de 15 ani, s-au îndrăgostit la prima vedere. Ulterior, Brigitte a spus: ”A venit la masa noastră și eu chiar am căzut de pe scaun”.

Mattia nu numai că a devenit iubirea actriței, dar și a salvat-o. Înainte de a-l întâlni, Brigitte a dus o viață destul de frenetică. Iar Mattia a aderat la obiceiuri excepțional de sănătoase.

Deși tânărul o adora, nu era de acord să trăiască în haosul pe care îl prefera Nielsen. Pentru a păstra sentimentele, Brigitte a trebuit să se schimbe foarte mult. ”Acum sunt o persoană complet diferită și totul se datorează soțului meu.” – a recunoscut actrița.

Copilul mult așteptat   

Îndrăgostiții s-au căsătorit în 2006 și aveau planuri mari pentru un viitor comun. Dar Brigitte, care avea deja 40 de ani, s-a confruntat cu o problemă serioasă. La scurt timp după ce s-a întâlnit cu al cincilea soț, a urmat o procedură de vitrificare a ovocitelor și medicii i-au spus că șansele ei de a rămâne însărcinată erau doar 3-4%.

Nielsen a spus că calea ei către maternitate a fost lungă și dificilă. Dar îndrăgostiții nu renunțau. După numeroase încercări de FIV, Brigitte a reușit, în sfârșit, să rămână însărcinată la ai săi 54 de ani. E inutil să spunem că cuplul, care la acea vreme era căsătorit de 12 ani, era în al șaptelea cer de fericire.

În iunie 2018, vedeta daneză a născut fetița mult așteptată. Potrivit lui Brigitte, fetița Frida i-a unit și mai mult, iar Mattia s-a dovedit a fi un tată înnăscut.

Combaterea stereotipurilor despre maternitatea târzie

Probabil, mulți cred că să devii mamă la 54 de ani este destul de târziu. Dar Brigitte consideră că în maternitatea târzie nu este nimic special. Mai mult, ea a atras atenția asupra faptului că, când un bărbat devine tată în anii vârstnici, el nu este supus aceleași critici ca și femeia.

De exemplu, când actriței i se spune: ”Ai născut la 54 de ani?”, ea răspunde: ”Da, am născut. Dar bărbații care fac copii la 60, 70 sau chiar 80 de ani? Multe femei se gândesc: O, Doamne, e prea târziu să nasc. Dar, bărbații de 60 și 70 de ani devin tați și nu se îndoiesc de ei înșiși.”.

Ea a mai spus: ”Primesc o mulțime de scrisori și mesaje de la femei care spun că le-am dat speranță și le-am încurajat.”.

Îi place să fie o mamă ”nu tânără”. 

Brigitte va împlini în curând 60 de ani, dar este sigură că viața ei nu a fost niciodată mai cool ca în prezent. Este mamă a unui copil de 4 ani, plină de energie și complet fericită.

Potrivit mărturisirii actriței, inițial i-a fost teamă că o să-i fie greu să se descurce cu copilul la vârsta ei. Dar toată frica s-a dovedit a fi zadarnică, pentru că micuța Frida o încarcă cu energie pe actriță în fiecare zi.

Când bărbații o întreabă de ce nu arată obosită, doar ea trebuie să aibă grijă de fetiță, actrița îi răspunde: ”Sunt femeie. Iar noi, femeile, suntem puternice.”.

Vedeta daneză este sigură că a fi mamă la 50 de ani este mult mai cool decât la 20. ”Când aveam 20 de ani și am născut primul meu copil, eram atât de neexperimentată, confuză și speriată. Acum mă bucur de fiecare minut.”

Mircea Snegur își amintește despre cel mai dulce Crăciun din copilărie!
Articolul anterior
Beauty House îți prezintă colecția de iarnă 2015 în materie de machiaj și coafură de mireasă
Articolul următor