Când ficatul de pui este dăunător copilului

Ficatul (de pui, vită sau curcan) este un aliment necesar şi foarte sănătos în alimentaţia copilului, dar cantitatea de ficat pe care copilul o mănâncă este esenţială. Prea mult poate să fie dăunător, iar acest detaliu este prea puţin cunoscut de părinţi.

separator
ficatei-de-pui-retete-culinare

Ficatul este un aliment care trebuie mâncat cu program, cel puţin între 6 luni şi 2 ani şi cu atenţie la cantităţi până la 7-8 ani.

Ficatul este o sursa bogată de vitamina A, un nutrient care joacă un rol important în dezvoltarea şi susţinerea mai multor organe, în plus contribuie la o vedere buna şi un sistem imunitar sănătos.

Există două tipuri de vitamina A

Prima este provitamina A carotenoide, inclusiv beta-caroten, şi care este stocat ca pigment în alimente (morcovi, roşii, cartofii dulci) pe care corpul îi transforma în vitamina A – şi se găsesc în alimentele vegetale în legumele cu frunze verzi, legumele galbene şi portocalii şi în fructele roşii.

Iar a doua este preformata, vitamina A, care se găseşte în alimente de origine animală, inclusiv peşte, lactate şi carne. Ficatul face parte din alimentele deosebit de bogate în vitamina A, iar prea multă vitamina A preformată poate să fie dăunătoare. În cazul precursorilor de vitamina A care provin din vegetale acest pericol nu exista!

Inclusiv în timpul sarcinii ficatul face parte din alimentele care trebuie consumate în cantităţi reduse pentru că prea multă vitamina A preformată poate să ducă la malformaţii congenitale.

alimentatia-copilului-dupa-varsta-de-1-an

Efectele excesului de vitamina A preformată

Hipervitaminoza A, adică excesul de vitamina A preformată poate duce la un risc crescut de fracturi de oase. Acest lucru se datorează faptului că vitamina A blochează vitamina D şi poate să ducă la scăderea densităţii minerale osoase. Vitamina A preformată poate să ducă şi la leziuni hepatice.

În consecinţă prea mult ficat în dieta copilului mic (în condiţiile în care acest aliment trebuie inclus în dieta copilului), care primeşte şi alte suplimente de vitamina A (din cereale, din formula de lapte praf) poate să fie dăunătoare.

Ficatei-de-pui-la-tigaie

În dieta copilului mic, de până la 2 ani regula este simplă: o porţie de ficat, o singură dată pe săptămână. Mai puţin da, mai mult niciodată!

Cel mai bun este ficatul de viţel şi cel de pui pentru că are cele mai puţine toxine. Pe lângă vitamina A şi fier, ficatul este o excelentă sursă de vitamine din grupul B, cupru, acid folic, este o foarte bună sursă de proteine şi fosfor, dar şi alte minerale esenţiale.

Sursa

 

Cum să faci zăpadă artificială pentru decorațiunile de Crăciun

Copiii așteaptă cu nerăbdare să ningă în fiecare iarnă, dar poți să faci zăpadă artificială împreună cu ei înainte să ningă afară! Așa vă decorați bradul de Crăciun și vă bucurați de magia iernii acasă, la căldură!

Cum să faci zăpadă artificială pentru decorațiunile de Crăciun

Descoperă cinci rețete simple să faci zăpadă artificială, pufoasă și rezistentă, cu care poți decora bradul, globulețele și toate podoabele de Crăciun.

1. Bicarbonat de sodiu și apă – rețeta sigură pentru copiii mici

Cum să faci zăpadă artificială pentru decorațiunile de Crăciun Cumpără o cantitate mai mare de bicarbonat de sodiu, pentru că se găsește și la pungi mai mari de 100 de grame. Pune o cană de bicarbonat într-un bol încăpător și adaugă câte o lingură de apă treptat, amestecând cu un tel. Amestecă bine până când compoziția capătă textura unor fulgi albi și ușori.

2. Bicarbonat de sodiu și spumă de ras

Pune o cană de bircarbonat de sodiu într-un bol de plastic și adaugă treptat spumă de ras. Amestecă bine cu o furculiță până când amestecul devine pufos și capătă consistența omătului proaspăt. Ai mare grijă să nu înghită copiii această zăpadă artificială, și nici animalele de companie!

3. Bicarbonat de sodiu și balsam de păr

Dacă vrei să faci zăpadă artificială foarte simplu, dar nu ai spumă de ras, folosește puțin balsam de păr. Adaugă balsamul treptat și amestecă bine cu un tel. Vei obține fulgi pufoși și albi care se lipesc ușor de crengile de brad sau de micile tale decorațiuni de Crăciun.

4. Amidon de porumb și spumă de ras

În loc de bicarbonat de sodiu, poți folosi amidon de porumb, care este foarte alb și pufos. În acest caz, trebuie să amesteci amidon de porumb și spumă de ras în părți egale și să folosești o furculiță pentru a le combina. Vei obține o spumă albă și consistentă care se lipește ușor pe decorațiunile de Crăciun.

5. Amidon de porumb și loțiune de corp

Folosește o loțiune de corp albă și cremoasă și adaugă amidon de porumb amestecând continuu cu un tel mai mic. Vei obține o spumă pufoasă care poate fi ușor de modelat.

Adaugă sclipici

Folosește un sclipici argintiu sau multicolor să faci zăpada să strălucească.

Cum să faci zăpadă artificială pentru decorațiunile de Crăciun

sursa

Meniu – model nou în grădinițele din Chișinău: Mai puțin lapte și mai multe legume și salate

Începând cu această lună, micuții care frecventează grădinițele din Capitală vor avea un meniu nou. De fapt, este implementat un meniu-model, special pentru sezonul rece. Altfel spus, mai puține fructe, dar mai multe legume și salate. Cu toate acestea, angajații Direcției municipale Educație solicită Guvernului să majoreze cât mai curând suma destinată alimentației copiilor, transmite TV8.

CE şi CÂT mănâncă copiii la grădiniţe?

„Începând cu 1 decembrie, a fost implementat meniul-model unic pentru sezonul iarnă-primăvară. Sperăm că, în perioada imediat următoare, Guvernul va ține cont de multiplele noastre solicitări în vederea majorării sumei necesare pentru buna alimentare a copiilor din instituțiile preșcolare”.

Meniul nou a fost elaborat de către directorii de grădinițe, împreună cu lucrătorii medicali, ținând cont de recomandările Ministerului Sănătății.

„În acest meniu sunt mai multe salate, în meniul de vară mai multe fructe proaspete. Perioada de iarnă avem mai multe fructe ca merele”.

„La general, copii primesc la fel carne de trei ori pe săptămână, pește de două ori pe săptămână. Primesc cantitatea necesară de lactate, brânză, smântână, lapte, ouă. Ouă sub formă de omletă sau ou fiert”.

În meniul nou s-au introdus două mai multe bucate din legume, cereale și salate.

„Nou a fost introdusă, de exemplu, din cât am examina sfecla roșie înăbușită, ceea ce în meniul trecut nu a fost și cantitatea mai mare de salate. Deci în meniul precedent a fost doar legume”.

Deoarece prețul produselor alimentare continuă să crească, ar trebui majorată și suma destinată pentru alimentația copiilor în grădinițe, începând cu noul an.

„Clar că odată cu criza care este acum la noi în R. Moldova și în toată lumea ar fi cazul deja și se duc tratative ca, începând cu 1 ianuarie, să fie mărită taxa pentru alimentație, fiind că ne dăm bine seama că produsele s-au scumpit și trebuie de făcut o modificare și la partea financiară”.

Ultima oară, prețul meniului pentru copiii de la grădiniță a fost majorat în martie curent, de la 25 de lei la 34 de lei și 50 de bani pentru o zi. În contextul în care crizele din țară devin tot mai profunde, produsele mai scumpe sunt înlocuite cu cele mai ieftine. În acest context, angajații Direcției Educație solicită Guvernului ca suma destinată alimentației copiilor să fie majorată cât mai curând posibil.

Lia Taburcean a devenit mămică pentru a doua oară! Interpreta a publicat imagini emoționante din sala de naștere

Emoții mari în familia Liei Taburcean! Interpreta a devenit mămică pentru a doua oară, ea a adus pe lume un băiețel sănătos la o clinică privată din Chișinău.

Extrem de fericită pentru tot ce i se întâmplă, Lia Taburcean și-a încântat urmăritorii cu un scurt filmuleț emoționant surprins chiar în sala de naștere. Totodată, interpreta a ținut să le mulțumească medicilor pentru profesionalismul lor și grija cu care a fost tratată.

Internauții le-au adresat tinerilor părinți sute de mesaje, urări și gânduri frumoase.

Lia Taburcean mai are un băiețel în vârstă de aproape doi ani, care se numește Răzvan. Lia și alesul inimii sale s-au căsătorit în toamna anului 2020.

Lia Taburcean este o interpreta din Republica Moldova. În anul 2016 a devenit cunoscută după ce a lansat hitul: „La nunta asta”.

Felicitări tinerilor părinți și creștere ușoară!

Reţete de supe şi ciorbe pe care trebuie să le încerci
Articolul anterior
Maria Marian și-a botezat băiețelul! Poze exclusive
Articolul următor