Când optezi pentru naşterea prin cezariană

Există mai multe tipuri de naştere care oferă atât avantaje cât şi dezavantaje. Împreună cu soţul trebuie să consultaţi medicul curant şi să stabiliţi care este cea cea mai indicată metodă de naştere, ţinând cont de anumite aspecte legate de sănătatea ta şi a  copilului tău. Deşi din ce în ce mai multe femei optează pentru naşterea prin cezariană la recomandarea medicului sau din simplu motiv că vor să evite „durerea naşterii„.

separator
Când optezi pentru naşterea prin cezariană

Iată care sunt avantajele şi dezavantajele naşterii prin cezariană:

Naşterea prin cezariană

Acest tip de naştere implică o operaţie chirurgicală prin care este scos bebeluşul.  Incizia se face la nivelul abdomenului şi uterului, de regulă se face înainte de travaliu. În prezent acest tip de operaţie a devenit un fel de rutină care presupune riscuri minime pentru mamă şi copil. De obicei medicii recurg la asemenea tip de naştere dacă:

–  Poziţia copilului nu este corectă;

–  Copilul este mare şi va fi dificil să iasă prin canalul de naştere;

–  Prezenţa unor probleme de sănătate ale mamei, cum ar fi: hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli de inimă sau plămâni şi anumite boli infecţioase care se pot transmite de la mamă la bebeluş (herpes genital sau HIV).

–  Stoparea dilataţiei şi travaliului;

–  O alimentare redusă cu oxigen a fătului, indicată de ritmul cardiac;

–  Dezlipirea placentei de uter înainte de travaliu sau dacă placenta acoperă cervixul;

–  Înfăşurarea cordonului ombilical în jurul gâtului fătului;

–  Fătul prezintă malformaţii;

–   Dacă este o naştere multiplă;

–   Mama a suferit anterior o naştere prin cezariană.

Tipurile de anestezie folosite în cazul naşterii prin cezariană:

  1. Anestezie locoregională (epidurală) este cea ma întâlnită metodă de anestezie. Substanţa analgezică este injectată la nivelul coloanei vertebrale şi afectează numai partea inferioară a corpului. Astfel poţi auzi şi vedea bebeluşul imediat după ce va fi scos din uter.
  2. Anestezie generală – substanţa analgezică va influenţa întreg organismul, în unele cazuri este chiar recomandată de medic.

Cum se face incizia?

În funcţie de starea mamei şi a fătului, medicul decide cum va face incizia orizontală sau verticală.

  1. Incizia orizontală este cea mai frecventă, deoarece este mai puţin vizibilă după naştere, iar medicii o preferă pentru că pierderea de sânge este minimă, iar riscul de infecţii este redus.
  2. Incizia verticală este folosită numai în caz de necesitate, dacă medicul consideră că are nevoie de mai mult spaţiu pentru a scoate copilul. Mama va rămâne cu o cicatrice destul de mare.

Recuperarea postnatală

Desigur în comparaţie cu naşterea naturală, cea cezariană presupune asumarea unor riscuri ce ţin de intervenţia chirurgicală. Recuperarea după asemenea tip de naştere necesită mai mult timp, primele cca 24 de ore vei fi mobilizată la pat. După care va trebuie să te mişti încet pentru a evita formarea cheagurilor de sânge. Anunţă medicul dacă ai febră sau dacă rana se umflă, se înroşeşte sau sunt prezente unele scurgeri care indică o infecţie.

Avantajele naşterii prin cezariană

Cel mai mare merit al acestui tip de naştere este că salvează vieţi atunci când organismul este în incapacitatea de a-şi îndeplini funcţiile. Te scapă de „durerile naşterii” şi sunt evitate traumatismele vaginale.

Naşterea prin cezariană numai în caz de necesitate

Majoritatea medicilor consideră că trebuie să recuri la naşterea prin cezariană numai în caz de necesitate. Desigur această operaţie chirurgicală implică riscuri minime, dar mai mari decât naşterea naturală.

După o naştere prin cezariană specialiştii nu recomandă următoarea naştere pe cale naturală, deoarece poate provoca rupturi la nivelul uterului sau hemoragii.

 

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Cum scapi de guturai în 24 de ore!
Articolul anterior
Vom fi primii… de la coadă la Eurovision în acest an! Scandal pe facebook
Articolul următor