Care sunt fricile proaspeţilor tătici

Bineînțeles, că tăticii se bucură enorm de venirea pe lume a unui mic îngeraș, în același timp se pot simți un pic frustrați, derutați și înfricoșați de noua postură. E un sentiment firesc, mai ales dacă aceștia devin tătici pentru prima oară. Vezi în informațiile de mai jos care sunt cele mai întâlnite frici ale taților și ce sfaturi să le dea mămicile ca ei să depășească stare de nesiguranță.

separator
10-cosas-que-las-mamás-quieren-que-los-papás-sepan
1. Nu va ști să facă nimic.
Sfat: Nu este nimic greşit în faptul că nu ştii totul. Dacă nu ştii cum funcţionează ceva, ajut-o pe partenera ta şi încearcă apoi să te descurci pe cont propriu. Practica te va face să te descurci din ce în ce mai bine.

2. Că nu va fi în stare să ofere totul familiei sale, odată ce copilul va veni pe lume.
Sfat: Fă-ţi temele în avans pentru a şti cu exactitate cât va trebui să cheltuieşti. Să faci un buget pentru copil nu diferă cu nimic de alte planuri de cheltuieli. Să știți pentru ce anume vă pregătiţi vă va ajuta să scăpaţi de un mare stres.

3. Că totul va gravita în jurul copiilor.
Sfat: Relaxează-te. Dacă viaţa socială activă este importantă pentru tine, atunci vei învăţa cum să o menţii şi cu un copil. Copiii sunt portabili. Plus că prietenii tăi care nu sunt încă părinţi nu vor dispărea din momentul în care familia ta se va înmulţi.


4. Că va fi forţat să se maturizeze.
Sfat: Într-adevăr, viaţa se va schimba, dar asta nu înseamnă că nu vei mai găsi câteva momente şi pentru tine. Verbalizează ce îţi doreşti şi roagă-ţi şi partenera să facă la fel. Puteţi prelua din responsabilităţile fiecăruia atunci când ieşiţi cu prietenii, pe rând, în oraş.

5. Că nu va mai apuca să doarmă suficient.
Sfat: Vei dormi din nou, însă nu din prima clipă de când vine copilul pe lume. Vei avea nevoie de o strategie de somn pe care să o pui la punct împreună cu partenera ta. Poţi uneori apela şi la familia extinsă (părinţii tăi sau ai partenerei) pentru a vă ajuta să vă odihniţi.

6. Că va fi ceva în neregulă cu copilul.
Sfat: Pentru a te linişti, discută cu medicul tău, află statistici, pune întrebări. Nu sta şi aştepta eventualitatea „drobului de sare”. Există şi neprevăzut pe care îl poţi întâmpina, dar cu cât vei cunoaşte mai multe cifre, cu atât vei reuşi să îţi ţii fricile sub control.

7. Că va fi dezordine tot timpul în casă.
Sfat: Copilul nu va fi un monstru care va veni să împrăştie totul prin casă. Este important să menţii o oarecare ordine şi să îţi faci un plan împreună cu soţia. Ai putea împărţi casa în zone de joacă pentru copii, măcar pentru a putea păstra un control în casă.

8. Că nu va fi un tată bun.
Sfat: Numeroşi tați vor încerca să îşi copieze proprii tați sau să procedeze exact invers. Discută despre asta cu partenera ta. Fii deschis vizavi de orice probleme ai avea. Vestea cea bună este că nu eşti tatăl tău. Tu eşti numai tu.

9. Că va lucra şi călători în interes de serviciu foarte mult, iar copilul nu va apuca să se obişnuiască cu el.
Sfat: Pentru familiile cu obiceiuri aparte, e bine să aveţi ritualuri. Fie că suni în fiecare zi la o oră anume sau foloseşti apelurile video, copilul îşi poate reţine tatăl chiar şi aşa. Oricum, ţine cont de faptul că perioada în care vei lipsi nu va dura o veşnicie şi, la un moment dat, vei reveni în sânul familiei tale.

10. Că nu va fi capabil să liniştească copilul atunci când plânge.
Sfat: Fii pregătit să relaţionezi încă de la bun început cu copilul tău. În general, este treaba mamei să îşi liniştească copilul, dar de multe ori poate face şi tatăl aceasta. Dacă micuţul continuă să plângă, ar fi bine că mama să nu ia copilul din braţele tatălui, ci să îl mângâie şi să îi promită că nimic rău nu i se poate întâmpla atâta timp cât tata este aproape. Un proaspăt tătic se poate simţi neajutorat dacă micuţul nu se opreşte din plâns, dar, cu timpul, încetul cu încetul, amândoi se vor obişnui unul cu celălalt.

Sursa

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Beneficiile alaptării la sân pentru copii și mame
Articolul anterior
S-au redus prețurile la medicamente cu peste 10 la sută
Articolul următor