Câte E-uri se ascund într-o acadea colorată

Un simbol al copilariei, acadelele se transformă uşor într-un motiv serios de îngrijorare printr-o simplă lectură a etichetei.

separator
copii-acadele-dulciuri

„Mix colors & brilliant lollies” – „acadele colorate mixt şi strălucitor” e titlul simpatic sub care este vandută colecţia de E-uri. În compoziţie, pe lângă zahăr şi glucoză intră şi:

E100 – curcumina: colorant natural. Conferă culoarea galben oranj şi este admis a se folosi în orice tip de aliment cu excepţia celor pentru sugari şi copii mici. Nu se cunosc efecte secundare.

E120 – cosenila: colorant natural de origine animală. Se poate folosi în combinaţie şi cu alţi coloranţi. În câteva cazuri s-a constatat o stare de hiperactivitate.

E133 – albastru briliant:
 colorant sintetic. Acest colorant a fost interzis în unele ţări ale UE, pentru că în prezent Comitetul Ştiinţific de Alimentaţie al CE să îl considere sigur. Unele persoane acuză reacţii alergice.

E141
 – complecşi de cupru ai clorofilelor şi clorofilinelor. Colorant natural, conferă culoarea verde. Nu au fost semnalate efecte secundare.

E160a – alfa-, beta- şi gamma-caroten. Coloranţi naturali, gama de culori variază de la galben la oranj. Nu se cunosc efecte secundare la concentraţiile uzuale.

E163 – Antociani: grupa largă de coloranţi naturali. Sunt instabili la factorii ambientali, dar sunt utilizaţi pe scară largă. Nu sunt permişi în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.

E171 – Bioxid de Titan
: colorant natural, de suprafaţă. Nu s-au semnalat efecte secundare.

 

5 alimente care-ţi taie pofta de mâncare şi te ajută să slăbeşti
Articolul anterior
Machiaj pentru mirese, recomandat de o specialistă în domeniu
Articolul următor
Alte articole interesante