Cauze de infertilitate la femei

Infertelitatea la femei, din păcate este o afecțiune care devine din ce în ce mai răspândită. Factorii ce pot duce la infertilitate de tip feminin sunt numeroși și pot fi de natură hormonală, medicală ori asociați cu un stil de viață mai puțin benefic pentru sănătate .Vezi care sunt cauzele care contribuie la întârzierea unei sarcini.

separator
935dbd09c0a7727e2143877810820513_L


O primă cauză de infertilitate feminină o reprezintă diagnosticul de ovare polichistice. Acesta produce dezechilibre hormonale și afectează ovulația.Sindromul de ovare polichistice(sau SOP cum mai este cunoscut) apare atunci când organsimul produce mai mulîi hormoni masculini, ciclulul menstrual este perturbat, iar producerea ovulelor de către ovare se produce mai rar decât ar fi normal sau nu mai are loc.

Acest dezechilibru duce la apariția chisturilor ovariene, obezitate, hirsutism (apariția firelor de păr in locuri nedorite – pe față, sâni sau barbă), dar și la aparitia sterilității.Odată pus diagnosticul, femeile care se confruntă cu această afecțiune vor urma un tratament medicamentos ce urmărește restabilirea ovulației și, implicit, creșterea șanselor de a rămâne însărcinate.

Endometrioza

O alta cauză a infertilității este endometrioza, o afecțiune foarte des întâlnită în randul femeilor aflate la vârsta reproductivă ți, din păcate, puțin diagnosticată.Endometrioza se caracterizează prin apariția celulelor endometriale, ce căptușesc în mod normal uterul, în afara acestuia, dezvoltându-se pe alte organe pelvine sau abdominale.

Cauzele apariției acestei afecțiuni nu sunt complet cunoscute, dar cu toate acestea simptomele nu sunt greu de recunoscut: sângerari menstruale neregulate și abundente, dureri pelvine înainte sau în timpul menstruației, dureri în timpul actului sexual, urinări frecvente și, uneori, dureroase, și nu în ultimul rând dificultatea de a concepe o sarcină. Diagnosticul se pune prin laparoscopie, intervenție prin care aceasta poate fi și eliminată.

Din păcate, rata de recurență a endometriozei este de aproximativ 40% și, de asemenea, este o boala ce se moșteneste. În urma acestei intervenții minim invazive, foarte multe paciente pot sa rămână însărcinată pe cale naturală daca diagnosticul de infertilitate a fost pus din cauza prezenței endometriozei.

Menopauza precoce

Menopauza preconce este o altă cauză a infertilității. Cunoscută și ca insuficiență ovariană prematură, afectează aproximativ 5% din populația feminină a lumii aflata la vârsta reproductivă. Este caracterizată prin încetarea menstruației și, implicit, încetarea activității ovarelor.

Infectiile inflamatorii

Infecțiile inflamatorii se numară și ele printre cauzele infertilității feminine dacă nu sunt depistate și, mai ales, tratate corespunzator.Infecția cu Chlamydia se manifestă sub forma unei inflamații a colului uterin, poate să nu prezinte simptome, făcând afecțiunea greu de depistat. Aceasta se poate extinde și produce inflamarea trompelor uterine provocând infertilitatea. Cu cât pacienta se prezintă mai repede la doctor, cu atât se reduce apariția complicațiilor. Tratamentul constă în adiministrarea antibioticelor, timp in care se recomanda evitarea contactelor sexuale.

Alte cauze ale infertilității feminine sunt existența fibroamelor și a polipilor uterini, malformații uterine, aderente produse după o intervenție chirurgicală în uter, folosirea pentru perioade foarte lungi a dispozitivelor intrauterine pentru contracepție, anomalii ale colului sau vaginului. De asemena, vârsta stresul, regimul alimentar nesănătos, obezitatea sau subponderabilitatea sunt factori ce cresc riscul de infertilitate la femei.

 

 

Povestea unei românce căsătorită cu un arab: ,,Urlam fără încetare și îl imploram să îmi aducă îngerașul acasă”
Articolul anterior
Clipe de coșmar. Nou-născutul unei moldovence stabilite în Italia a fost la un pas de a fi răpit din maternitate!
Articolul următor
Alte articole interesante