Ce ascund “sucurile naturale” din comerţ?

S-au scris multe informaţii şi date despre sucurile acidulate şi îndulcitorii de sinteză. Sper că au rămas puţini părinţi care mai oferă copilului lor aceste băuturi periculoase pentru sănătatea micuţilor.  Din păcate însă majoritatea dintre ei optează pentru “sucurile naturale”. Dar să vedem ce e natural în aceste sucuri.

separator

sucuri

Din păcate, apa e singura componentă naturală lipsită de calorii, care hitratează corpul. Pe rafturile magazinelor găseşti diverse “sucuri naturale”, cu pai – fără pai, cu desene, cu vitamine, cu multe “beneficii” pentru sănătatea copilului. Dar dacă te uiţi mai atent pe eticheta din spate ai să vezi că realitatea e alta: zahăr, concentrate natural din suc de fruce, acidifianţi şi apă.

Astfel, produsul natural pe care îl cupărăm este un sirop de zaharoză cu o cantitate extreme de mica de suc concentrat (10-30%), cu arome edentic naturale, adică vorbind în E-uri: E330- acid citric, E300 – vitamina C, 160a – betacaroten, E952 – ciclamat de sodiu, E951 – aspartam, E950 – acetsulfam, E211 – benzoat de sodiu şi dioxid de carbon.

Cum ne distrug sănătatea aceste E-uri?

Sucurile-naturale-din-comert1-300x200Prezenţa acestor aditivi este extrem de periculoasă:

  • Acidul citric consumat frecvent poate ataca smalţul dentar.
  • Betacarotenul este un colorant portocaliu artificial, ce nu poate fi utilizat de organism. Culoarea însă influenţează acceptabilitatea alimentelor, modificând perceperea gustului. În general, alimentele care au o culoare intensa sunt percepute ca având o savoare mai puternicâ.
  • Chiar dacă vitamina C este trecută pe etichetă, nu ştim dacă este artificială sau naturală.
  • Aspartamul este un indulcitor şi potenţiator de gust artificial, extrem de sarac în calorii, care poate fi obţinut şi din organisme modificate genetic, doza zilnica fiind de 40 mg/kg corp.
  • Benzoatul de sodiu este un conservant artificial, doza zilnica admisă – de 5 mg/kg corp – putând provoca alergii.

Precizarea „suc natural” este trecuta pe ambalajul produsului cu litere foarte mari şi putem fi astfel influentaţi uşor. Informaţiile compoziţionale şi nutriţionale sunt înscrise cu caractere extrem de mici, pe spatele produsului, şi avem astfel falsa impresie că vom cumpara un produs care e sănătos (spre deosebire de sucurile acidulate obişnuite).

w560xh316_sucAtunci ce mai bem?

Alternativa este să faci suc natural din fructe proaspete – pune fructele în blender şi apoi poţi dilua piureul rezultat cu puţină apă; e de preferat această metodă pentru ca astfel folosim şi pulpa fructului. Copiii au o capacitate de învăţare enormă, însă prin imitaţie, de aceea părinţii sunt responsabili să ofere un model de consum alimentar sănătos.

Sursa

1 iunie – zi liberă în Republica Moldova. Proiectul de lege a fost votat astăzi de Parlament

Ziua ocrotirii copilului, marcată pe 1 iunie, va fi zi de sărbătoare nelucrătoare. Deputații Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Marina Morozova, Artemie Cătănoi, Gheorghe Ichim și Boris Popa, au înaintat o inițiativă legislativă de modificare a Codului Muncii. Proiectul de lege a fost aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, 22 iunie, în două lecturi, cu votul a 70 de deputați.

1 Iunie, Ziua Copilului. Idei de activități distractive pentru copii

„Prin implementarea modificărilor operate în legislație vom oferi părinților posibilitatea de a marca împreună cu copiii ziua de 1 iunie”, a argumentat unul din autorii proiectului, Artemie Cătănoi.

Ziua Internațională pentru Protecția Copiilor, marcată pe 1 iunie, este sărbătorită în aproape 50 de țări. Alte peste o sută de state celebrează o zi a copilului la date diferite.

Marina Cârnaț, despre sexul bebelușului din burtică: ,,Am vrut gemeni de data aceasta”

Marina Cârnaț este în așteptarea celui de-al nouălea copil. Sarcina bloggeriței pare să fie una ușoară, după cum se poate vedea din postările și imaginile publicate de tânăra mămică pe rețelele de socializare.

Până în acest moment, soții nu au dezvăluit sexul bebelușului din burtică și spun că vor afla secretul doar în momentul nașterii. Ce explicație și motivație au adus?

„De ce ținem în secret sexul bebelușului?

În primul rând, având și fete si baieti nu mi-a venit deloc dorința concretă că vreau următorul sa fie unul sau altul. Foarte sincer vă spun, că am vrut gemeni de data aceasta, dar nu conta ce vor fi! 😊

Apoi, de la sarcina a 7, doar mă rugam în continuu ca bebelușul să fie sănătos! E tot ce contează!

Foarte multe femei mai în vârstă decât mine mă încurajează și apreciază că nu divulg sexul copilului, astfel accentul publicului e pe aceea ca părinții să fie recunoscători pentru oricine și să se bucure de acest dar.

Reacțiile celor din jur sunt diferite, cineva dorește să am fată, altcineva – băiat. Și să nu mă simt intimidată de dorința cuiva, am văzut că mă voi simți mai confortabil dacă nu voi spune ce așteptam.

Evenimentul nașterii e mult mai prețios decât aflarea sexului copilului. Eu am aflat la 14-15 săptămâni, dar nasterea e mult mai târziu…orice i se poate întâmpla oricui… De aceea, am considera că anume după nastere vom descoperi secretul, exact cum am făcut și cu Mia”, a explicat Marina Cârnaț, pe pagina sa de Instagram.

Marina și Teodor Cârnaț au împreună 8 copii.

Bloggerița Maggy Platon, ședință foto ,,în 5” cu fetițele gemene ale cuplului. Imaginile i-au topit pe internauți

Bloggerița Maggy Platon a devenit mamă pentru a doua oară, pe 22 mai. Ea a adus pe lume două fetițe sănătoase.

Zilele trecute, Maggy a pus la cale o ședință foto cu nou-născutele. În poze apar toți cei 5 membri ai familiei: Maggy, soțul ei, Sergiu Munteanu, și cei 3 copii ai lor, Mark și gemenele Selina și Melisa.

Fericiți și încântați, părinții și frățiorul au pozat lângă cele două micuțe drăgălașe.

Maggy a dezvăluit pe pagina sa de Instagram câteva poze de la ședința foto care a surprins amintiri de neprețuit pentru tânăra familie. Imaginile i-au topit pe internauți!

mamaplus
mamaplus

Într-un Instastory, bloggerița a fost sinceră și a dezvăluit cum se descurcă cu trei copilași. Ea a publicat o imagine în care Marc, frățiorul, doarme alături de una dintre surioare ținând-o de o mânuță.

„Voi mă întrebați cum cu 3 copii ne descurcăm, cam așa, Mark a venit la 2am la noi în pat și a dormit aici. Fetele se trezesc odată la 3h pentru mâncare și schimbat, dar atunci când te trezești să le hrănești tot procesul durează cam 1h 30, adică stai treaz cam atât. Să fi fost gemenii prima naștere cred că nu aveam să rezist, acum că mă trezesc automat și știu ce am de făcut, nu e atât de complicat”, a mărturisit tânăra mămică.

mamaplus

Greşeli pe care le faci în timpul unei partide de sex oral!
Articolul anterior
E ridicol să te bronzezi așa! Ai grijă ce costum de baie îți alegi!
Articolul următor