Ce ascund “sucurile naturale” din comerţ?

S-au scris multe informaţii şi date despre sucurile acidulate şi îndulcitorii de sinteză. Sper că au rămas puţini părinţi care mai oferă copilului lor aceste băuturi periculoase pentru sănătatea micuţilor.  Din păcate însă majoritatea dintre ei optează pentru “sucurile naturale”. Dar să vedem ce e natural în aceste sucuri.

separator

sucuri

Din păcate, apa e singura componentă naturală lipsită de calorii, care hitratează corpul. Pe rafturile magazinelor găseşti diverse “sucuri naturale”, cu pai – fără pai, cu desene, cu vitamine, cu multe “beneficii” pentru sănătatea copilului. Dar dacă te uiţi mai atent pe eticheta din spate ai să vezi că realitatea e alta: zahăr, concentrate natural din suc de fruce, acidifianţi şi apă.

Astfel, produsul natural pe care îl cupărăm este un sirop de zaharoză cu o cantitate extreme de mica de suc concentrat (10-30%), cu arome edentic naturale, adică vorbind în E-uri: E330- acid citric, E300 – vitamina C, 160a – betacaroten, E952 – ciclamat de sodiu, E951 – aspartam, E950 – acetsulfam, E211 – benzoat de sodiu şi dioxid de carbon.

Cum ne distrug sănătatea aceste E-uri?

Sucurile-naturale-din-comert1-300x200Prezenţa acestor aditivi este extrem de periculoasă:

  • Acidul citric consumat frecvent poate ataca smalţul dentar.
  • Betacarotenul este un colorant portocaliu artificial, ce nu poate fi utilizat de organism. Culoarea însă influenţează acceptabilitatea alimentelor, modificând perceperea gustului. În general, alimentele care au o culoare intensa sunt percepute ca având o savoare mai puternicâ.
  • Chiar dacă vitamina C este trecută pe etichetă, nu ştim dacă este artificială sau naturală.
  • Aspartamul este un indulcitor şi potenţiator de gust artificial, extrem de sarac în calorii, care poate fi obţinut şi din organisme modificate genetic, doza zilnica fiind de 40 mg/kg corp.
  • Benzoatul de sodiu este un conservant artificial, doza zilnica admisă – de 5 mg/kg corp – putând provoca alergii.

Precizarea „suc natural” este trecuta pe ambalajul produsului cu litere foarte mari şi putem fi astfel influentaţi uşor. Informaţiile compoziţionale şi nutriţionale sunt înscrise cu caractere extrem de mici, pe spatele produsului, şi avem astfel falsa impresie că vom cumpara un produs care e sănătos (spre deosebire de sucurile acidulate obişnuite).

w560xh316_sucAtunci ce mai bem?

Alternativa este să faci suc natural din fructe proaspete – pune fructele în blender şi apoi poţi dilua piureul rezultat cu puţină apă; e de preferat această metodă pentru ca astfel folosim şi pulpa fructului. Copiii au o capacitate de învăţare enormă, însă prin imitaţie, de aceea părinţii sunt responsabili să ofere un model de consum alimentar sănătos.

Sursa

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Greşeli pe care le faci în timpul unei partide de sex oral!
Articolul anterior
E ridicol să te bronzezi așa! Ai grijă ce costum de baie îți alegi!
Articolul următor