Ce conține hrana pentru copii

Este evident faptul că atunci cînd alegem piureul de fructe, legume sau carne pentru copii, citim compoziția produsului. În continuare vom determina ce alte ingrediente se conțin în borcănașele cu alimente pentru copii, pe lângă cele de bază. La ce folosesc anumite componente și ce efecte au acestea asupra sănătății bebelușului?

separator

Vitamina C și apa. Adăugarea apei reduce aciditatea produsului (apropo, se recomandă diluarea cu apă și a piureurilor de fructe pregătite în condiții casnice, iar pentru copiii mai măricei – și a sucurilor de fructe proaspăt stoarse).

O parte din Vitamina C se distruge în procesul de sterilizare, din cauza că nu rezistă la căldură.  De aceea în produsul gata preparat se introduce cantitatea de vitamina C corespunzătoare necesităților de vîrstă a bebelușului. Acest lucru sporește utilitatea și contribuie la menținerea mai îndelungată a fructelor în stare proaspătă.

Amidon.

Agent de îngroșare. Amidonul este sursa principală de energie în alimentația omului, capabil să absoarbă apa și să se umfle pînă la obținerea unei mase moale omogene.

Este folosit în componența produselor alimentare pentru copii, pentru a stabiliza vîscozitatea dispersiilor produsului.

În cerealele obișnuite se conțin cantități mari de amidon, de la 50% în ovăz și pînă la 70% în orez și griș.

De asemenea, amidonul se regăsește în mazăre, dovleci, banane și chiar în roșii. Adesea cuvântul,,amidon” este însoțit de ,,modificat”. Nu vă alarmați!

Modificat se referă la un proces prealabil de prelucrare, în cazul dat se presupune scindarea prealabilă a acestuia la temperaturi ridicate.

Amidonul modificat absoarbe mai bine apa și conferă produsului o textură mai fină.

Unii producători utilizează în locul amidonului făina de orez sau porumb.

Acid citric și suc de lămîie

Aceste substanțe sunt conservanți naturali, care măresc termenul de valabilitate al produsului.

În calitate de alternativă a vitaminei C, producătorii pot opta pentru acidul citric sau le pot utiliza pe ambele simultan.

Acidul citric participă în procesele metabolice, iar cantitățile de acid utilizate în hrana pentru copii sunt inofensive. Acesta împiedică oxidarea și decolorarea produsului.

Ulei vegetal. În alimentația copiilor poate fi utilizat uleiul de soia, rapiță sau oricare alt ulei permis  de a fi inclus în alimentația acestora. Producătorul poate adăuga în produsul alimentar comercializat în borcănașe ulei de floarea-soarelui, porumb sau de măsline, cu care deja suntem familiarizați.

Pectina – agent de îngroșare, gelifiere. Se obține din tescovina de mere, se conține practic în toate fructele și legumele. Este un produs natural și facilitează procesul de digestie al bebelușului.

Lecitina – emulgator. Contribuie la formarea unei compoziții omogene a produsului din lichide nemiscibile (de exemplu, apă și ulei).  În tractul gastro-intestinal aceasta se descompune în acizi grași indispensabili sistemului nervos central. Lecitina se conține în laptele matern și se adaugă neapărat în hrana pentru copii.

Fructoza – îndulcitor, zahăr de fructe. Se conține în toate fructele și pomușoarele.

Unii producători adaugă o cantitate suplimentară de fructoză, în scopul obținerii unui gust mai dulce. Utilizarea în exces a acestor produse este contraindicată de către medicii pediatri, fiind recomandat consumul produselor cu conținut firesc de fructoză.

nestlebaby.promo.md

Pentru prima oară mămică! Rihanna a născut

Rihanna și A$AP Rocky au devenit părinți. Artista a născut un băiețel, potrivit The Independent.

Rihanna Becomes Barbados Ambassador for Education, Tourism | Time

Rihanna a născut pe 13 mai, potrivit unui raport TMZ publicat joi. Postul afirmă că cei doi artiști și-a întâmpinat primul copil în Los Angeles.

Deocamdată, nici Rihanna, nici rapperul nu au confirmat vestea despre sosirea bebelușului și nici nu au împărtășit numele fiului lor.

Pregnant Rihanna Rocks Leather Mini Dress During Fashion Show in Paris |  PEOPLE.com

Cuplul a dezvăluit că așteaptă un copil împreună în ianuarie, în timpul unei ședințe foto în Harlem, New York City. Cântăreața a purtat atunci o jachetă puf lung, roz, care a fost descheiată pentru a-și scoate în evidență burtica de gravidă.

Rihanna Is Pregnant, Expecting First Child with Boyfriend A$AP Rocky
Rihanna Welcomes First Baby with A$AP Rocky | PEOPLE.com
Rihanna and radical pregnancy fashion – how the Victorians made maternity  wear boring
Rihanna Gives Birth to Baby Boy | Vanity Fair

Fetița de 7 ani din Chișinău, dată dispărută, a fost găsită

Actualizare: Minora de 7 ani, dispărută ieri 18 mai, a fost găsită de polițiștii capitalei la domiciliul unei colege de clasă, după câteva ore de căutări.

Știre inițială: O fetiță din clasa I, din Chișinău, cartierul Telecentru, este de negăsit.

Ea are 7 ani. Fetița a fost văzută ultima dată astăzi, 18 mai, în jurul orei 13:00. Ea a spus că fratele ei a venit după ea. Acasă nu a ajuns.

Semne: rochie portocalie, colanti usori.

Poate că fetița a mers în vizită la unul dintre prietenii ei, colegii de clasă, sau poate a fost văzută la locurile de joacă.

Se cunoaște faptul că fetița a fost observată cu un adolescent de 15-16 ani, pe șoseaua Hâncești 62/3, transmite stiri.md.

Înălțimea fetiței e de 120 cm, complexitate medie, păr castaniu, ochi căprui de nuanță deschisă.

Era îmbrăcată într-o rochie de culoare galbenă-oranj și colanți/pantaloni albi, cu rucsac roz, încălțată în ghete albe.

Oricine are informații despre fata dispărută este rugat să sune la 112, 079 61 63 81 sau 068 48 40 90.

Chiar acum, o echipă de voluntari se adună la Liceul Siberian pentru a ajuta în căutarea fetiței. Cei care vor să se alăture, pot contacta coordonatul – 079 616 381.

În Republica Moldova ar putea fi deschise minicreșe

Începând cu anul viitor, în Republica Moldova ar putea fi deschise minicreşe, iar activitatea bonelor va fi reglementată prin lege. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale lucrează la elaborarea unui astfel de proiect.

8 exerciții pentru bebeluși – Copii și Părinți

Din septembrie, familiile cu copii, incluse în Programul social, vor beneficia de ajutoare sociale mai mari din partea statului, transmite tvrmoldova.md.

Potrivit statisticii, 52 la sută dintre familiile sărace din Republica Moldova sunt familiile cu copii. Pentru a le sprijini, statul a decis să opereze modificări la sistemul de ajutor şi să majoreze, din septembrie, alocaţiile sociale. Asta va duce şi la creşterea numărului de beneficiari incluşi în Program.

DAN PERCIUN, deputat, preşedintele Comisiei protecţie socială: „Cu tot suportul care vine din partea statului noi nu reuşim să scoatem aceste familii din sărăcie. Ele continuă să fie acolo, în special cele cu trei şi mai mulţi copii, şi atunci am considerat că este important să punem asta ca prioritate. 

Reforma a fost pornită şi ea o să se finalizeze în luna septembrie, când nemijlocit o să intre primele plăţi majorate. În mediu o plată de ajutor social este de 600 de lei, dar va fi semnificativ mai mare, practic dublu de ceea ce este la moment”.

În Parlament a fost înregistrat recent un proiect de lege care prevede extinderea perioadei în care poate fi oferit concediul de paternitate de la 56 de zile până la un an. Proiectul prevede şi crearea unui program flexibil de muncă pentru părinţi. 

Ministerul Muncii a anunţat că lucrează la elaborarea unui proiect care prevede deschiderea minicreşelor şi reglementarea activităţii bonelor. Asta în condiţiile în care rata de acoperire cu servicii de creşă pentru copiii sub trei ani în Republica Moldova este sub 20 la sută, iar în Chişinău – de doar 12 la sută.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Elaborăm un cadru mai flexibil, dar securizat pentru apariţia unor minicreşe sau pentru a reglementa activitatea bonelor la domiciliu, inclusiv a bonelor care primesc la ele acasă copii. O persoană va putea să se înregistreze în calitate de îngrijitor pentru copii de vârstă timpurie, dacă este certificată şi dacă se înregistrează oficial.”

Ministerul intenţionează să creeze şi un Fond public de finanţare a creşelor şi un mecanism de acordare a tichetelor de creşă.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Dacă standardele vor funcţiona, de ce să nu subvenţionăm aceste minicreşe? Astfel de soluţii există la nivel internaţional, în Germania se numesc mame de zi”.

Fondul ONU pentru Populaţie salută iniţiativele legislative propuse şi cele aprobate recent de autorităţile de la Chişinău.

NATALIA PLUGARU, reprezentantă UNFPA Moldova: „Fiind întrebată populaţia Republicii Moldova în ce măsură reușeşte să combine viaţa de familie şi cea profesională, doar 5% au spus că reușesc să facă acest lucru. Ceea ce indică că există un teren foarte mare de lucru.  

Atunci când ţările oferă şansa de partajare a concediului de îngrijire a copiilor, ore flexibile de muncă, toate acestea pe termen lung au un impact foarte benefic asupra dezvoltării cognitive a copiilor, asupra relaţiilor pozitive în cuplu”.

În prezent, sunt în proces de elaborare standardele de ocupare pentru bone. De la 1 septembrie vor fi organizate cursuri pentru certificarea profesională a acestora.

Jurnalul unei gravide: ce paşi trebuie să urmezi, dacă ai aflat că eşti însărcinată!
Articolul anterior
Ofertă specială! Achită 50% din prețul abonamentului lunar!
Articolul următor