Un studiu britanic a determinat că administrarea abuzivă a antibioticelor la copii, distruge flora microbiană intestinală, care joacă un rol important în asimilarea hranei de câtre organism. Acest lucru, susţin cercetătorii, îi expune ulterior pe copii la un risc mai mare de a deveni obezi.
,,Cu privire la obezitate lucrurile nu stau atât de simplu, după cum pare’’, precizează Leonardo Trasande, unul dintre autorii acestui studiu, potrivit publicaţiei Le matin.
,,Flora microbiană intestinală ar putea influenţa puternic modul în care corpul absoarbe caloriile. Expunerea la antibiotice, în special la o vârstă fragedă, distruge inevitabil unele dintre aceste bacterii, care pot juca un rol important în asimilarea hranei de câtre organism şi care ne pot ajuta să rămânem mai slabi’’, afrmă cercetătorul.
Studiul a cercetat cazul a 11.532 de copii şi a constatat că bebeluşii trataţi cu antibiotice în primele cinci luni de viaţă au adăugat ulterior în greutate mai frecvent decât ceilalţi copii.
Diferenţa de greutate a fost mică între 10 şi 20 de luni, însă s-a accentuat în jurul vârstei de 3 ani, iar copiii trataţi cu antibiotice în primele luni de viaţă au avut un risc cu 22% mai înalt de a fi supraponderali.
Totodată, copiii trataţi cu antibiotice după vârsta de 5 luni nu au prezentat un risc în acest sens, diferenţa de greutate fiind nesemnificativă între cele două grupuri de copii.
Pentru a evita administrarea abuzivă a antibioticelor este necesar ca aceste medicamente să fie luate doar la indicaţia şi recomandarea medicului. În plus, mămicile bebeluşilor ar fi potrivit să ocolească cu aceştia cât de mult aglomeraţiile sociale, în perioadele de vârf ale incidenţei infecţiilor respiratorii virale de sezon, pentru a-i proteja de îmbolnăvire.