Ce se întâmplă cu organismul tău atunci când faci sport în timpul sarcinii

Sarcina este o perioadă foarte importantă, dar și foarte frumoasă din viața unei femei. Chiar dacă aduce cu sine schimbări majore în organismul femeii, atât la nivel muscular, hemodinamic, cât și metabolice, această perioadă nu trebuie să le împiedice pe viitoarele mămici să facă mișcare. Însă, înainte de a merge la sala de sport, consultați-vă cu medicul dumneavoastră obstetrician-ginecolog. Acesta vă poate îndruma și sfătui ce exerciții ați putea practica.

separator
IMG_9314ok IMG_9281ok

Antrenamentele după metoda Unica îți vor da o stare de bine, îți va asigura un somn odihnitor, vei preveni sau ameliora constipația, te vor ajuta să te simți mai puțin stresată, vor crește activitatea sangvină și te vor elibera de endorfine, serotonină, dopamină și adrenalină, cunoscuți ca hormoniii fericirii, iți vei tonifica musculatura, iar articulațiile vor deveni mai flexibile.

IMG_9283ok

Practicarea exercițiilor fizice vor duce la creșterea nivelului de glucoză și oxigen necesar pentru făt, nou- născutul va avea o greutate optimă la naștere. Travaliul va fi mult mai ușor, va scădea intensitatea durerilor lombare specifice gravidelor, și la fel se va întâmpla și cu crampele. Vei reuși să scapi mai ușor de kilogramele acumulate în timpul sarcinii, să arzi mai multe și chiar să iți ții kilogramele sub control, iar recuperarea de după naștere va fi mult mai simplă.

IMG_9294ok
IMG_9310ok

Ne-am dorit să aflăm chiar de la graviduţele care practică antrenamentele pentru însărcinate după metoda Unica şi iată ce am aflat:


IMG_9284ok
IMG_9315ok
Tatiana frecventează antrenamentele Unica începând cu a cincisprezecea săptămână de sarcină: „Mă simt foarte bine după antrenamente, aștept cu nerăbdare zilele de luni, miercuri și vineri când avem antrenamente, unde mă încarc cu energie pozitivă, învăț din experiența altor mămici care au trecut deja printr-o sarcină, și ne împărtășesc și nouă din practica lor.”
Liuba Ungureanu practică exercițiile după metoda Unica de la șaptesprezece săptămâni, este la a doua sarcină și încearcă să nu lipsească de la niciun antrenament: „Și la prima sarcină am frecventat antrenamentele Unica și acum am revenit, pentru că îmi place să fac mișcare, eu nu mă simt bine dacă nu vin la ora de sport. Anume aceste antrenamente ne permit să avem o naștere mai ușoară și după sarcină voi veni aici.”
IMG_9308ok IMG_9312ok

Mariana Zugravu este la prima sarcină și practica antrenamentele după metoda Unica și înainte de sarcină: „Vin la sport începând din a optsprezecea săptămână de sarcină sub îndrumarea medicului ginecolog. Exercițiile de orice tip sunt benefice în timpul sarcinii pentru că ne ajută să ne menținem în formă, pentru fortificarea mușchilor, reducerea durerilor de spate. Și după sarcină, când bebelușul îmi va permite, voi reveni la sală, pentru că mișcarea înseamnă viață”.

Medicii recomandă gravidelor 30-45 de minute de exerciții fizice ușoare, cel puți de 3 ori pe săptămână.

Instructor Unica Sport: Silvia Rotari

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Cum îţi dai seama că pudra de cacao nu este falsificată
Articolul anterior
Și-a părăsit iubita de prea multă fericire. Citește scrisoarea bărbatului
Articolul următor