Cerealele sunt unele dintre primele tipuri de alimente, introduse în meniul bebeluşilor, odată cu începerea procesului de diversificaţie a alimentaţiei. Te întrebi la ce sunt bune cerealele pentru sugari? Crezi că sunt importante pentru a-l ajuta pe micuţ să crească. Dar este oare adevărat că acestea îl ajută să doarmă, iar în cantitate prea mare pot contribui la o creştere excesivă în greutate?

Ce sunt cerealele pentru bebeluşi?
Un bebeluş are nevoie de multă energie ca să crească. Descoperirea lumii nu este deloc uşoară, iar pentru a duce la bun sfârşit această mare aventură, bebeluşul are nevoie de alimente adaptate. Cerealele pentru bebeluşi, sursă de energie de lungă durată, bogate în vitamine şi minerale, sunt perfect adaptate nevoilor specifice ale bebeluşului:
- Conţin glucide, ceea ce înseamnă energie în cantitatea potrivită; utilizarea lor poate ajuta la distanţarea treptată a meselor bebeluşului, până se va ajunge la 4-5 mese pe zi.
- Contribuie la întărirea sistemului său imunitar, încă fragil între 6 luni şi 3 ani, datorită vitaminelor prezente în compoziţie.
- Sunt bogate în fier pentru a răspunde nevoilor specifice ale celor mici.
- Le poţi găsi cu diferite arome; acestea sunt un prim pas către diversificarea alimentaţiei şi descoperirea de noi gusturi. Este începutul trezirii simţurilor micuţului.
Ştiai că…?
Mai multe vitamine din grupul B, precum vitamina B1, B6, B3, prezente în cerealele pentru copii, îl ajută pe bebeluşul tău să folosească corect minunata energie a cerealelor.
Mai multe sau mai puţine cereale?
Acum 15 ani exista obiceiul de a adăuga în laptele pentru bebeluşi câteva linguri de făină de cereale. Astfel avea să fie „sătul” toată noaptea. Numeroase studii confirmă că introducerea prematură şi în cantităţi nepotrivite a cerealelor în alimentaţie creşte riscul de alergii alimentare şi de obezitate.
Concluzie: pentru ca bebeluşul să profite de toate beneficiile cerealelor trebuie să aştepţi să înceapă diversificarea, iar apoi să urmezi cu stricteţe recomandările pediatrului sau ale medicului de familie.
Iată câteva cifre pentru a-ţi face o idee: se recomandă, la început, 5-10 grame de cereale fără gluten pentru bebeluşi (adică 1-2 linguri pe zi). Se trece apoi la 25 de grame pe zi (4-5 linguri) de cereale cu gluten – dacă permite sănătatea bebeluşului.
Bine de ştiut:
- Înainte de şase sau şapte luni, cerealele pentru copii nu sunt necesare din punct de vedere nutriţional. Dovada: mama care alăptează până la această perioadă nu suplimentează laptele cu cereale şi bebeluşul ei este perfect sănătos!
- Cerealele asigură sugarului o senzaţie de saţietate care conferă un somn liniştit, mai ales pentru bebeluşii gurmanzi care se trezesc prea des noaptea din cauza foamei!
- Atunci când copilaşul începe să stea în fund, să se caţere şi chiar să dea semne că vrea să stea în picioare, cerealele aduc un aport energetic fără a influenţa volumul de lapte consumat. Corespunzător greutăţii şi înălţimii sale, bebeluşul tău are nevoie de până la de 3 ori mai multă energie decât un adult. Atunci când începi diversificarea, 50-55% din nevoile zilnice de energie ale bebeluşului sunt asigurate de glucide, de preferinţă complexe, prezente în mod special în cereale.
Ce trebuie să ştii despre cerealele care conţin gluten?
Trebuie să ştii că glutenul este o proteină care se găseşte în anumite cereale cum ar fi grâul, secara, ovăzul şi orzul. Glutenul poate fi cauza unei boli grave, precum intoleranţa la gluten, numită şi celiakie, boală care poate afecta atât copiii, cât şi adulţii. Există un principiu pe care trebuie să-l respecţi cu stricteţe: fără cereale cu gluten înainte de vârsta de 6 luni, şi chiar mai târziu, dacă există antecedente de alergii sau intoleranţă în familie, pentru a nu sensibiliza intestinul. Dar nu te alarma, căci vei găsi în comerţ cereale fără gluten special destinate bebeluşilor pentru începerea diversificării! Doar cerealele concepute pentru copiii mai mari de 6 luni conţin gluten.
Recomndare practică: în funcţie de apetitul şi evoluţia greutăţii copilului, foloseşte numai cereale destinate bebeluşilor, conform vârstei lor, fără gluten sau adaos de zahăr.