Cele mai bune cereale pentru bebeluşi!

Cerealele sunt unele dintre primele tipuri de alimente, introduse în meniul bebeluşilor, odată cu începerea procesului de diversificaţie a alimentaţiei. Te întrebi la ce sunt bune cerealele pentru sugari? Crezi că sunt importante pentru a-l ajuta pe micuţ să crească. Dar este oare adevărat că acestea îl ajută să doarmă, iar în cantitate prea mare pot contribui la o creştere excesivă în greutate?

separator

happy mother feeds funny baby from spoonCe sunt cerealele pentru bebeluşi?

Un bebeluş are nevoie de multă energie ca să crească. Descoperirea lumii nu este deloc uşoară, iar pentru a duce la bun sfârşit această mare aventură, bebeluşul are nevoie de alimente adaptate. Cerealele pentru bebeluşi, sursă de energie de lungă durată, bogate în vitamine şi minerale, sunt perfect adaptate nevoilor specifice ale bebeluşului:

  • Conţin glucide, ceea ce înseamnă energie în cantitatea potrivită; utilizarea lor poate ajuta la distanţarea treptată a meselor bebeluşului, până se va ajunge la 4-5 mese pe zi.
  • Contribuie la întărirea sistemului său imunitar, încă fragil între 6 luni şi 3 ani, datorită vitaminelor prezente în compoziţie.
  • Sunt bogate în fier pentru a răspunde nevoilor specifice ale celor mici.
  • Le poţi găsi cu diferite arome; acestea sunt un prim pas către diversificarea alimentaţiei şi descoperirea de noi gusturi. Este începutul trezirii simţurilor micuţului.

Ştiai că…?

Mai multe vitamine din grupul B, precum vitamina B1, B6, B3, prezente în cerealele pentru copii, îl ajută pe bebeluşul tău să folosească corect minunata energie a cerealelor.

Mai multe sau mai puţine cereale?

Acum 15 ani exista obiceiul de a adăuga în laptele pentru bebeluşi câteva linguri de făină de cereale. Astfel avea să fie „sătul” toată noaptea. Numeroase studii confirmă că introducerea prematură şi în cantităţi nepotrivite a cerealelor în alimentaţie creşte riscul de alergii alimentare şi de obezitate.

Concluzie: pentru ca bebeluşul să profite de toate beneficiile cerealelor trebuie să aştepţi să înceapă diversificarea, iar apoi să urmezi cu stricteţe recomandările pediatrului sau ale medicului de familie.

Iată câteva cifre pentru a-ţi face o idee: se recomandă, la început, 5-10 grame de cereale fără gluten pentru bebeluşi (adică 1-2 linguri pe zi). Se trece apoi la 25 de grame pe zi (4-5 linguri) de cereale cu gluten – dacă permite sănătatea bebeluşului.

Bine de ştiut:

  • Înainte de şase sau şapte luni, cerealele pentru copii nu sunt necesare din punct de vedere nutriţional. Dovada: mama care alăptează până la această perioadă nu suplimentează laptele cu cereale şi bebeluşul ei este perfect sănătos!
  • Cerealele asigură sugarului o senzaţie de saţietate care conferă un somn liniştit, mai ales pentru bebeluşii gurmanzi care se trezesc prea des noaptea din cauza foamei!
  • Atunci când copilaşul începe să stea în fund, să se caţere şi chiar să dea semne că vrea să stea în picioare, cerealele aduc un aport energetic fără a influenţa volumul de lapte consumat. Corespunzător greutăţii şi înălţimii sale, bebeluşul tău are nevoie de până la de 3 ori mai multă energie decât un adult. Atunci când începi diversificarea, 50-55% din nevoile zilnice de energie ale bebeluşului sunt asigurate de glucide, de preferinţă complexe, prezente în mod special în cereale.

Ce trebuie să ştii despre cerealele care conţin gluten?

Trebuie să ştii că glutenul este o proteină care se găseşte în anumite cereale cum ar fi grâul, secara, ovăzul şi orzul. Glutenul poate fi cauza unei boli grave, precum intoleranţa la gluten, numită şi celiakie, boală care poate afecta atât copiii, cât şi adulţii. Există un principiu pe care trebuie să-l respecţi cu stricteţe: fără cereale cu gluten înainte de vârsta de 6 luni, şi chiar mai târziu, dacă există antecedente de alergii sau intoleranţă în familie, pentru a nu sensibiliza intestinul. Dar nu te alarma, căci vei găsi în comerţ cereale fără gluten special destinate bebeluşilor pentru începerea diversificării! Doar cerealele concepute pentru copiii mai mari de 6 luni conţin gluten.

Recomndare practică: în funcţie de apetitul şi evoluţia greutăţii copilului, foloseşte numai cereale destinate bebeluşilor, conform vârstei lor, fără gluten sau adaos de zahăr.

www.nestlebaby.promo.md/ro/

Numărul minorelor și adolescentelor din Moldova care devin mame, de trei ori mai mare decât media europeană

În ultimii zece ani, numărul mamelor adolescente a scăzut în R. Moldova de la 50 până la 27 de nașteri la 1.000 de fete de 15-19 ani, dar este, totuși, aproape de trei ori peste media europeană de zece cazuri.

Bacău, în topul județelor cu cele mai multe mame minore - DeBACAU

Lipsa educației sexuale în școală și în familie este cauza principală, spun experții, transmite moldova.europalibera.org.

Ana (n.r. – nume schimbat) are 17 ani și de jumătate de an este mamă de băiat. Absolvea clasa a IX-a când a aflat că este însărcinată. Fata se afla atunci într-un centru de plasament temporar, după ce tatăl ei a murit, iar mama a ajuns după gratii.

„Mă vedeam cu un băiat de aproximativ jumătate de an și, după primul examen din clasa a IX-a, am aflat că sunt însărcinată. Pe de o parte, mă temeam, pentru că am vrut să termin școala. Pe de alta, parcă voiam un copil. Gândurile mele erau la școală și la ce va spune mama, dar am luat decizia să-l păstrez. M-am gândit că îmi va fi greu, dar că mă voi descurca și așa și este”, povestește tânăra.

Tatăl copilului este și el adolescent. „Suntem de aceeași vârstă, dar nu eram în aceeași clasă. El a acceptat copilul, dar în acest moment noi nu mai suntem împreună. Ne descurcăm și fără el. El mă sună, vizitează copilul, suntem ca doi prieteni. El a terminat școala și vrea să se angajeze. I-am zis că, dacă va dori, poate să ne ajute, eu nu îi voi cere nimic”, afirmă tânăra.

„Dacă este, trebuie să-l iubești și să ai grijă de el”

Ana susține că părinții nu au vorbit cu ea niciodată despre relațiile sexuale, dar știa anumite lucruri de la școală. „Ni s-a spus că, dacă avem relații sexuale, să ne protejăm. La acel moment, nu am reușit, dar… O să-i vorbesc copilului despre asta”, spune ea.

Adolescenta își dorește să-i ofere bebelușului ei toată dragostea de care ea nu a avut parte. „Da, poate este prea devreme, dar, în același timp, sunt bucuroasă, pentru că, dacă o să vreau să mai fac copii, o să pot să o fac. Mulți spun că este greu, dar ori acum, ori mai târziu, tot treci prin asta. Da, eu nu sunt pe picioarele mele, dar mă bucur de aceste momente. Dacă este, trebuie să îl iubești și să ai grijă de el”, spune fata.

Ana și băiețelul ei stau de jumătate de an la centrul de plasament temporar din Chișinău al misiunii sociale „Diaconia”, care găzduiește cuplurile mamă-copil aflate în situații critice. Aici femeile sunt învățate să aibă grijă de copii și sunt ajute să se integreze în societate.

„Ana își dorește să urmeze cursuri de cofetar sau de bucătar, iar noi o vom ajuta. De asemenea, copilul va merge la creșa noastră atunci când ea va învăța și va începe să lucreze”, spune Tatiana Negru, manager de proiect în cadrul programului „În brațele mamei”.

„Discuțiile de acasă și de la școală întârzie debutul relațiilor sexuale cu un an”

Proiectul Strategiei națională de sănătate „Sănătatea 2030”, elaborat de ministerul de profil, arată că, în ultimii ani, R. Moldova a înregistrat progrese în ceea ce privește reducerea numărului de nașteri la fetele de 15-19 ani, dar acest nivel este de trei ori mai mare decât media europeană și prezintă o provocare pentru sănătatea populației.

Directoarea Centrului de resurse în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „Neovita”, Galina Leșco, spune că principala cauză este lipsa educației de calitate și, în special, a celei sexuale.

„Este demonstrat că e nevoie de două elemente-cheie pentru un nivel controlat al sarcinilor la adolescente. Asta înseamnă lecții de educație sexuală complexe în programa școlară și abordarea acestor teme în familie, dar și accesul la servicii prietenoase tinerilor. În țările unde aceste programe există, nivelul de nașteri la adolescente este sub 10, adică sub media europeană ”, explică specialista.

În R. Moldova au existat mai multe încercări de a introduce disciplina de educație sexuală în școli, dar toate s-au ciocnit cu un val de opoziție în societate.

„Multă lume confundă programele de educație sexuală cu stimularea activității sexuale precoce. De fapt, cercetările arată că discuțiile de acasă și de la școală întârzie debutul relațiilor sexuale în mediu cu un an”, argumentează Leșco.

Potrivit ei, peste 80% din adolescentele care nasc provin din mediul rural.

„Avem nevoie de programe pentru adolescenți și tineri, în special, pentru cei din mediul rural, pentru fete și băieți. Sarcinile apar acolo unde nu există educație de calitate, în general, și nu există servicii de planificare a familiei. Cu cât fata este mai educată, cu atât ea își poate controla viața”, a mai spus Galina Leșco.

1 iunie – zi liberă în Republica Moldova. Proiectul de lege a fost votat astăzi de Parlament

Ziua ocrotirii copilului, marcată pe 1 iunie, va fi zi de sărbătoare nelucrătoare. Deputații Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Marina Morozova, Artemie Cătănoi, Gheorghe Ichim și Boris Popa, au înaintat o inițiativă legislativă de modificare a Codului Muncii. Proiectul de lege a fost aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, 22 iunie, în două lecturi, cu votul a 70 de deputați.

1 Iunie, Ziua Copilului. Idei de activități distractive pentru copii

„Prin implementarea modificărilor operate în legislație vom oferi părinților posibilitatea de a marca împreună cu copiii ziua de 1 iunie”, a argumentat unul din autorii proiectului, Artemie Cătănoi.

Ziua Internațională pentru Protecția Copiilor, marcată pe 1 iunie, este sărbătorită în aproape 50 de țări. Alte peste o sută de state celebrează o zi a copilului la date diferite.

Marina Cârnaț, despre sexul bebelușului din burtică: ,,Am vrut gemeni de data aceasta”

Marina Cârnaț este în așteptarea celui de-al nouălea copil. Sarcina bloggeriței pare să fie una ușoară, după cum se poate vedea din postările și imaginile publicate de tânăra mămică pe rețelele de socializare.

Până în acest moment, soții nu au dezvăluit sexul bebelușului din burtică și spun că vor afla secretul doar în momentul nașterii. Ce explicație și motivație au adus?

„De ce ținem în secret sexul bebelușului?

În primul rând, având și fete si baieti nu mi-a venit deloc dorința concretă că vreau următorul sa fie unul sau altul. Foarte sincer vă spun, că am vrut gemeni de data aceasta, dar nu conta ce vor fi! 😊

Apoi, de la sarcina a 7, doar mă rugam în continuu ca bebelușul să fie sănătos! E tot ce contează!

Foarte multe femei mai în vârstă decât mine mă încurajează și apreciază că nu divulg sexul copilului, astfel accentul publicului e pe aceea ca părinții să fie recunoscători pentru oricine și să se bucure de acest dar.

Reacțiile celor din jur sunt diferite, cineva dorește să am fată, altcineva – băiat. Și să nu mă simt intimidată de dorința cuiva, am văzut că mă voi simți mai confortabil dacă nu voi spune ce așteptam.

Evenimentul nașterii e mult mai prețios decât aflarea sexului copilului. Eu am aflat la 14-15 săptămâni, dar nasterea e mult mai târziu…orice i se poate întâmpla oricui… De aceea, am considera că anume după nastere vom descoperi secretul, exact cum am făcut și cu Mia”, a explicat Marina Cârnaț, pe pagina sa de Instagram.

Marina și Teodor Cârnaț au împreună 8 copii.

Partenerii noștri
Author Nestle
Adresa: str. Tighina 49/4, et.3
Facebook: https://www.facebook.com/Nestle/?fref=ts
Filip Kirkorov: „Brio Sonores sunt preferații mei de la „Novaya Volna-2016”
Articolul anterior
Natalie Portman este însărcinată cu al doilea copil! Poze cu burtica la vedere
Articolul următor