Constipația la bebeluși: cauze și remedii

Constipația este o problemă întâlnită în rândul adulţilor, dar şi a copiilor. Atunci când aceasta se manifestă la copii, mulţi dintre părinţi sunt puşi în situaţia de a nu şti ce este mai bine să facă pentru micuţul lor. Mihai Stratulat, medic neonatolog-pediatru de la Institutul Mamei și Copilului îţi vine în ajutor cu sfaturi utile.

separator

10999764_1770836269808715_4454516330537326171_n_1

„Constipația reprezintă lipsa scaunului pe o perioadă de două săptămâni. Această problemă, tot mai des întâlnită în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 1 ani, medicii o consideră ca fiind o patologie doar atunci când perioada lipsei de fecație depășește acești termeni. În acel caz poate fi vorba de o problemă chirurgicală. În cele mai dese cazuri, e vorba de anomalie în dezvoltarea intestinului.”

Cauzele constipației la bebeluși

• La 80% dintre copii, constipația apare în urma alimentației cu formule.
• Schimbarea microflorei intestinale.
• În primele luni de viață, una dintre cauze poate fi insuficiența tranzitorie de enzime. În acest caz, în ajutor vine laptele mamei, care conține o parte de enzime, dar se întâmplă bebelușului să nu-i fie suficientă nici această cantitate.

yyyyyyyImportant! Prin normalizarea florei intestinale cu ajutorul probioticelor sau printr-un adaos de enzime pancreatice, scaunul se normalizează.

Mai sunt și alte două cauze, cum ar fi:

• Motilitatea intestinului (acesta este mai „leneș”).
• Anatomia intestinului (când este mai mare decât ar trebui, mai lung sau mai lat). Acestea necesită adresarea urgentă la medic.

De reținut! În primele zile de la naștere, una dintre cauze ar mai putea fi și eliminarea dopului meconial. în acest caz, putem ajuta copilul cu supozitorii de glicerină.

11156203-jpg

Vorbim de constipație la bebeluși atunci când observăm următoarele simptome:

• Lipsa eliminărilor fecale timp de 3-4 zile.
• Copilul are dureri de burtică, devine iritat și neliniștit.
• Abdomenul este tare, ferm.
• Scaunul este foarte constistent.
• Pot apărea firișoare de sânge în scaun datorită fisurilor anale rezultate în urma forțării defecării.

Când batem alarma?

„Atunci când constipația durează mai mult de 3-4 zile. Mai mult, în cazul în care copilul vomită, iar lichidul eliminat conține și resturi fecale. Sunt cazuri în care mama trebuie să se adreseze în mod urgent la medicul chirurg-pediatru. În asemenea condiții poate fi vorba de așa numitul abdomen acut, sau de o invaginație și nu numai”, menționează dr. Mihai Stratulat.

Constipația, până la ce vârstă a copilului ne confruntăm cu ea?

„Până la vârsta de 6 luni ne vom confrunta mai des cu această problemă. Ulterior, din momentul diversificării alimentației, atunci când în meniul copilului sunt introduse fructe sau legume, în majoritatea cazurilor scaunul revine la normal. În alte cazuri, micuții se pot confrunta cu această problemă până la vârsta de un an.”

scaun-copiiMedicul recomandă:

Rareori apare constipația în cazul bebelușilor alimentați la sân, întrucât laptele matern este perfect echilibrat din punct de vedere al nutrienților, ceea ce face ca scaunul să fie moale și ușor de eliminat.

• Dacă este hrănit cu formulă, încearcați să schimbați brand-ul de lapte praf până găsiți o formulă mai prietenoasă cu intestinul copilului.

• Puteți folosi, din când în când, câte un supozitor cu glicerină pentru a ușura eliminarea scaunului.

Disponibil fără prescripție medicală la orice farmacie, supozitorul cu glicerină (se va folosi doar jumătate din acesta pentru a evita rănirea peretelui anal) se introduce cât de adânc se poate și apoi se apropie fesele copilului câteva minute pentru a ajuta la dizolvarea glicerinei. Aceste supozitoare sunt foarte eficiente în lubrifierea rectului, mai ales atunci când bebelușul acuză fisuri anale sau sângerări. Important e să nu exagerați cu administrarea acestora.

• Bebelușii cărora li s-a introdus diversificarea, ar trebui încurajați să mănânce fructe și legume făcute piure. Cele mai bune fructe în tratarea constipației la bebeluși sunt merele, perele, prunele. Din legume: brocoli, dovlecelul.

Important! Recomandările sunt alese fiecărui copil în mod individual.

sursa: eumama.md

Numărul minorelor și adolescentelor din Moldova care devin mame, de trei ori mai mare decât media europeană

În ultimii zece ani, numărul mamelor adolescente a scăzut în R. Moldova de la 50 până la 27 de nașteri la 1.000 de fete de 15-19 ani, dar este, totuși, aproape de trei ori peste media europeană de zece cazuri.

Bacău, în topul județelor cu cele mai multe mame minore - DeBACAU

Lipsa educației sexuale în școală și în familie este cauza principală, spun experții, transmite moldova.europalibera.org.

Ana (n.r. – nume schimbat) are 17 ani și de jumătate de an este mamă de băiat. Absolvea clasa a IX-a când a aflat că este însărcinată. Fata se afla atunci într-un centru de plasament temporar, după ce tatăl ei a murit, iar mama a ajuns după gratii.

„Mă vedeam cu un băiat de aproximativ jumătate de an și, după primul examen din clasa a IX-a, am aflat că sunt însărcinată. Pe de o parte, mă temeam, pentru că am vrut să termin școala. Pe de alta, parcă voiam un copil. Gândurile mele erau la școală și la ce va spune mama, dar am luat decizia să-l păstrez. M-am gândit că îmi va fi greu, dar că mă voi descurca și așa și este”, povestește tânăra.

Tatăl copilului este și el adolescent. „Suntem de aceeași vârstă, dar nu eram în aceeași clasă. El a acceptat copilul, dar în acest moment noi nu mai suntem împreună. Ne descurcăm și fără el. El mă sună, vizitează copilul, suntem ca doi prieteni. El a terminat școala și vrea să se angajeze. I-am zis că, dacă va dori, poate să ne ajute, eu nu îi voi cere nimic”, afirmă tânăra.

„Dacă este, trebuie să-l iubești și să ai grijă de el”

Ana susține că părinții nu au vorbit cu ea niciodată despre relațiile sexuale, dar știa anumite lucruri de la școală. „Ni s-a spus că, dacă avem relații sexuale, să ne protejăm. La acel moment, nu am reușit, dar… O să-i vorbesc copilului despre asta”, spune ea.

Adolescenta își dorește să-i ofere bebelușului ei toată dragostea de care ea nu a avut parte. „Da, poate este prea devreme, dar, în același timp, sunt bucuroasă, pentru că, dacă o să vreau să mai fac copii, o să pot să o fac. Mulți spun că este greu, dar ori acum, ori mai târziu, tot treci prin asta. Da, eu nu sunt pe picioarele mele, dar mă bucur de aceste momente. Dacă este, trebuie să îl iubești și să ai grijă de el”, spune fata.

Ana și băiețelul ei stau de jumătate de an la centrul de plasament temporar din Chișinău al misiunii sociale „Diaconia”, care găzduiește cuplurile mamă-copil aflate în situații critice. Aici femeile sunt învățate să aibă grijă de copii și sunt ajute să se integreze în societate.

„Ana își dorește să urmeze cursuri de cofetar sau de bucătar, iar noi o vom ajuta. De asemenea, copilul va merge la creșa noastră atunci când ea va învăța și va începe să lucreze”, spune Tatiana Negru, manager de proiect în cadrul programului „În brațele mamei”.

„Discuțiile de acasă și de la școală întârzie debutul relațiilor sexuale cu un an”

Proiectul Strategiei națională de sănătate „Sănătatea 2030”, elaborat de ministerul de profil, arată că, în ultimii ani, R. Moldova a înregistrat progrese în ceea ce privește reducerea numărului de nașteri la fetele de 15-19 ani, dar acest nivel este de trei ori mai mare decât media europeană și prezintă o provocare pentru sănătatea populației.

Directoarea Centrului de resurse în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „Neovita”, Galina Leșco, spune că principala cauză este lipsa educației de calitate și, în special, a celei sexuale.

„Este demonstrat că e nevoie de două elemente-cheie pentru un nivel controlat al sarcinilor la adolescente. Asta înseamnă lecții de educație sexuală complexe în programa școlară și abordarea acestor teme în familie, dar și accesul la servicii prietenoase tinerilor. În țările unde aceste programe există, nivelul de nașteri la adolescente este sub 10, adică sub media europeană ”, explică specialista.

În R. Moldova au existat mai multe încercări de a introduce disciplina de educație sexuală în școli, dar toate s-au ciocnit cu un val de opoziție în societate.

„Multă lume confundă programele de educație sexuală cu stimularea activității sexuale precoce. De fapt, cercetările arată că discuțiile de acasă și de la școală întârzie debutul relațiilor sexuale în mediu cu un an”, argumentează Leșco.

Potrivit ei, peste 80% din adolescentele care nasc provin din mediul rural.

„Avem nevoie de programe pentru adolescenți și tineri, în special, pentru cei din mediul rural, pentru fete și băieți. Sarcinile apar acolo unde nu există educație de calitate, în general, și nu există servicii de planificare a familiei. Cu cât fata este mai educată, cu atât ea își poate controla viața”, a mai spus Galina Leșco.

1 iunie – zi liberă în Republica Moldova. Proiectul de lege a fost votat astăzi de Parlament

Ziua ocrotirii copilului, marcată pe 1 iunie, va fi zi de sărbătoare nelucrătoare. Deputații Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Marina Morozova, Artemie Cătănoi, Gheorghe Ichim și Boris Popa, au înaintat o inițiativă legislativă de modificare a Codului Muncii. Proiectul de lege a fost aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, 22 iunie, în două lecturi, cu votul a 70 de deputați.

1 Iunie, Ziua Copilului. Idei de activități distractive pentru copii

„Prin implementarea modificărilor operate în legislație vom oferi părinților posibilitatea de a marca împreună cu copiii ziua de 1 iunie”, a argumentat unul din autorii proiectului, Artemie Cătănoi.

Ziua Internațională pentru Protecția Copiilor, marcată pe 1 iunie, este sărbătorită în aproape 50 de țări. Alte peste o sută de state celebrează o zi a copilului la date diferite.

Marina Cârnaț, despre sexul bebelușului din burtică: ,,Am vrut gemeni de data aceasta”

Marina Cârnaț este în așteptarea celui de-al nouălea copil. Sarcina bloggeriței pare să fie una ușoară, după cum se poate vedea din postările și imaginile publicate de tânăra mămică pe rețelele de socializare.

Până în acest moment, soții nu au dezvăluit sexul bebelușului din burtică și spun că vor afla secretul doar în momentul nașterii. Ce explicație și motivație au adus?

„De ce ținem în secret sexul bebelușului?

În primul rând, având și fete si baieti nu mi-a venit deloc dorința concretă că vreau următorul sa fie unul sau altul. Foarte sincer vă spun, că am vrut gemeni de data aceasta, dar nu conta ce vor fi! 😊

Apoi, de la sarcina a 7, doar mă rugam în continuu ca bebelușul să fie sănătos! E tot ce contează!

Foarte multe femei mai în vârstă decât mine mă încurajează și apreciază că nu divulg sexul copilului, astfel accentul publicului e pe aceea ca părinții să fie recunoscători pentru oricine și să se bucure de acest dar.

Reacțiile celor din jur sunt diferite, cineva dorește să am fată, altcineva – băiat. Și să nu mă simt intimidată de dorința cuiva, am văzut că mă voi simți mai confortabil dacă nu voi spune ce așteptam.

Evenimentul nașterii e mult mai prețios decât aflarea sexului copilului. Eu am aflat la 14-15 săptămâni, dar nasterea e mult mai târziu…orice i se poate întâmpla oricui… De aceea, am considera că anume după nastere vom descoperi secretul, exact cum am făcut și cu Mia”, a explicat Marina Cârnaț, pe pagina sa de Instagram.

Marina și Teodor Cârnaț au împreună 8 copii.

5 secrete de slăbit de la Geri Halliwell!
Articolul anterior
Dr. Komarovsky: 14 sfaturi pentru părinți
Articolul următor