Copii și limbile străine

Există mai multe puncte de vedere în ce priveşte vârsta potrivită a unui copil pentru învăţarea unei limbi străine. Dar aproape toţi specialiştii consideră că de la vârsta de trei ani, copilul este capabil să memoreze cuvinte dintr-o altă limbă fără mari probleme.

separator

858434_464006250331334_1482414544_o
Recomandarea specialiștilor în domeniu de la centrele specializate în programe de dezvoltare și cursuri de limbi străine pentru copii din Chișinău, este ca învăţarea unei limbi străine să se producă în acelaşi timp cu  limba maternă.

Explicaţia este că în prima etapă de învățare a limbii, copilul este foarte deschis către asimilarea oricărui tip de informație. Reține foarte ușor tot ce vede sau aude. Până la vârsta de 5 ani copiii sunt niște genii mici în materie de lingvistică pentru că au o capacitate uimitoare de a reține – între 20 și 30 de cuvinte noi în fiecare zi.

10173_510809128984379_1928114056_n 531478_472316629500296_184727010_n 860354_463290980402861_1787195518_o

IMG_6472Psihologii specializați în psihologia copilului recomandă însă părinţilor ca să aștepte până când cei mici vor putea vorbi destul de bine în limba lor. Ulterior să învețe și alta. Deoarece odată ce-l înveți de mic pronunția într-o limbă străină, aceasta va servi drept tipar pe mai departe și poate influența felul în care copilul va vorbi în limba maternal. E posibil să păstreze accentul limbii străine în limba maternă, iar mai târziu să aibă probleme cu cititul și scrisul.

Oricum, poţi încerca să vezi cum merge. În cazul în care vei observa că micuțul va avea tendința să transpună accentul străin în limba învățată inițial, atunci trebuie să mai aștepți pentru a nu fi nevoita să apelezi mai târziu la serviciile unui logoped.

Cum să-l înveți corect să vorbească într-o limbă străină?

Un aspect important care ține de asimilarea unei limbi străine este metoda folosită. La vârste mici, învățarea are loc doar verbal, prin dialog, povești și prin diverse scenarii jucate de părinți sau educatoare, adică prin cât mai multă comunicare.

Dacă tu, ca părinte, știi bine o limbă străină, atunci îți va fi ușor să-i atragi atenția, fie prin cântecele scurte cântate în limba respectivă pe care le va memora și cel mic, fie prin desenarea diverselor personaje de poveste care vor spune ceva într-o limbă străină, fie prin jocuri interactive în care folosești cât mai mult cuvinte.

Nu se va ține un monolog, ci încerci să creezi un dialog și chiar dacă ai tentația să folosești cuvinte în limba maternă, n-o faci pentru că într-un final copilul nu va vorbi corect în nicio limbă. Mai mult de atât, procesul de stăpânire a gramaticii va deveni mai greoi pentru că este mult mai dificil să corectezi ceva învățat greșit decât să o iei de la zero.

IMG_3099

Pe lângă conversațiile pe care le aveți, pune-l să asculte CD-uri cu înregistrări ale unor nativi care vorbesc limba pe care o învață cel mic. Așa îi va fi mai ușor să pronunțe corect cuvinte și să construiască propoziții. De asemenea, cel mic are posibilitatea să-și compare succesele în materie de pronunție.

Ideal pentru un copil este ca să ia primele lecții de limbi străine de la părinți. S-a demonstrat că cei mici sunt foarte motivați să învețe împreună cu părinții. Totuși, dacă nici unul dintre voi nu cunoaște suficient de bine o limbă străină, atunci va trebui să apelezi la ajutorul unui învățător.

Învățarea în grup

IMG_2966Copilul poate începe să învețe o limbă străină în particular sau în grupuri mici de copii. Spre deosebire de orele particulare, aici va interacționa cu alți copii de vârsta lui. Astfel procesul de învățare va fi echivalat cu joaca și cu distracția, fapt care-l va face interesat să afle mai multe și să continue să învețe cuvinte noi.

Oricare nu ar fi decizia pe care o iei, ține cont că fiecare copil se dezvoltă în ritmul său. Dacă după trei săptămâni de ,,cursuri” cel mic nu spune niciun cuvânt în limba străină, nu este un motiv de îngrijorare. Important este să îl motivezi în fiecare etapă de asimilare indiferent de rezultate. Pune-i măcar CD-uri să asculte.  Așa va învăța pasiv și va avea abilitatea mai târziu să gândească în ambele limbi, obiectiv mai greu de atins odată cu trecerea anilor.

Totuși, regula de bază este că un copil învață cel mai bine prin conversație!

În momentul în care vei auzi prima poezie sau primul cântec într-o limbă străină, roagă-l să ți-o repete cât mai des, atât ție, cât și celorlalți (prieteni, rude). Asta îl va face să-i crească încrederea în sine și să continue să învețe.

Cel mai important pas după alegerea corectă a metodelor de predare/învățare este să-i dezvolți nevoia de a vorbi într-o limbă străină, altfel totul va rămâne la stadiul de joc.

logoCentrului Educațional QUO VADIS

Adresa: str. Șciusev 82 (intersecție cu str. Bănulescu Bodoni), str. Alecu Russo, 57 A

Telefoane: 373 22) 22 31 47, (373 22) 21 42 20, (373 ) 69 28 24 53

www.quo-vadis.md

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Două vedete au îmbrăcat aceeași rochie
Articolul anterior
Un nou trend geanta penis!
Articolul următor