Copiii-bufniţă care nu dorm niciodată! Cum le afectează sănătatea noile tehnologii

Mereu conectaţi la tablete şi telefoane, copiii şi adolescenţii de astăzi abia dacă mai prind câteva ore de somn pe noapte, comportament care vine „la pachet“ cu multe probleme de sănătate şi cu rezultate şcolare slabe. Dependenţa de noile tehnologii este mai puternică decât oricând, iar fetele sunt mai vulnerabile, spun psihologii.

separator
974x468

„Copiii-bufniţă“, cum a fost numiţi de psihologi tinerii conectaţi la tehnologii până târziu în noapte, prind, în medie, şapte ore şi jumătate de somn, în condiţiile în care la vârsta lor au nevoie de opt-zece ore de somn pe noapte, atenţionează specialiştii.

Noile tehnologii au dat peste cap mai mult decât oricând programul de somn al tinerilor. Ei au acces acum la reţele de socializare şi la jocuri la orice oră din zi şi din noapte.

Adolescenţii-vampir care nu dorm niciodată

Nu mai puţin de 65% din copiii din ziua de azi dorm mai puţin decât ar trebui, iar mulţi dintre aceştia au ajuns să sufere de insomnii, potrivit unui studiu realizat de Sleep Foundation, din Marea Britanie. Până ajung la vârsta adolescenţei, obiceiul acestor copii devine atât de obişnuit, încât au primit propriul nume: „vampiri“, după modelul adolescenţilor-vampiri care nu dorm niciodată din pelicula şi cartea „Amurg“ (engl. – „Twilight“).

Fetele sunt chiar mai vulnerabile decât băieţii în faţa noilor tehnologii, pentru că nevoia lor de a sta conectate la Facebook, Instagram şi la alte reţele este compulsivă, spun specialiştii.

Pentru tineri, statul până la ore târzii este chiar un obicei „cool“, cu care se laudă pe reţelele de socializare. La o simplă căutare, vom găsi nenumărate selfie-uri cu ei în camere semi-întunecate, având ochii roşii de la lipsa de somn, dar lăudându-se că nu dorm toată noaptea.

Danah Boyd, un sociolog britanic şi autoarea unei cărţi despre adolescenţi şi dependenţa de internet, crede că aceşti tineri preferă să sufere de oboseală cronică decât să renunţe la „timpul lor“ de peste noapte. Acestea sunt singurele momente din zi pe care adolescenţii le consideră intime şi în care pot purta conversaţii feriţi de privirile curioase şi critice ale adulţilor.

orig

Cu ce riscuri vine „la pachet“ somnul puţin

Somnul puţin îşi lasă amprenta asupra sănătăţii, comportamentului şi performanţelor şcolare ale copiilor şi adolescenţilor. Creierul lor nu este pe deplin format la aceste vârste şi „au nevoie de somn odihnitor şi suficient pentru a se dezvolta armonios din punct de vedere fizic şi psihic. Somnul  din prima etapa a nopţii, până la ora 12.00, este considerat cel mai benefic pentru creier. Când copilul se privează frecvent de acest remediu, calitatea vieţii lui va avea de suferit pe termen scurt, dar şi pe viitor“, mai spune psihologul Keren Rosner.

Lipsa de somn vine „la pachet” cu un risc mai mare de depresie şi de suicid, potrivit unui studiu realizat de Columbia University Medical Center din New York, în rândul a peste 15.000 de tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani. De asemenea, numărul mai mic de ore de somn predispune la obezitate, iar adolescenţii care nu dorm suficient sunt mai furioşi şi mai recalcitranţi cu părinţii şi cadrele didactice. În plus, „li se va aplatiza voinţa, nu va mai simţi bucuria de a face lucruri specifice vârstei şi se va izola“, atrage atenţia psihologul.

Şi performanţele şcolare ale copiilor şi adolescenţilor au de suferit, pentru că lipsa de somn afectează memoria şi concentrarea în timpul zilei.

Ce pot face părinţii

Adulţii nu pot sta nepăsători în faţa un astfel de comportament care afectează viaţa copiilor, dar implicarea lor este o problemă delicată. „Trebuie să se implice mai ferm pentru a le ordona viaţa, dar nu într-un mod tiranic, nici agresiv, ci prieteneşte şi implicat activ. Decât să se ajungă la dependenţă, mai eficient este ca părintele să-şi supravegheze copilul şi să nu permită să se ajungă la un asemenea punct critic. Nu este un semn bun când copilul este liniştit şi nu te deranjează, fiindcă stă ore în şir izolat în camera lui, cu tableta.

Iarăşi, nu este o soluţie ca părintele doar să se plângă de faptul că nu ştie cum să acţioneze, eventual doar să îl certe pe copil şi să nu intervină când copilul stă până spre dimineaţă la calculator. El ar trebui să-i ofere alternative copilului, nu doar să-i interzică să petreacă mult timp cu calculatorul sau telefonul“, recomandă psihologul Keren Rosner, care mai punctează să părintele ar trebui să fie un exemplu pentru copil şi să aibă un comportament în concordanţă cu discursul său.

Sursa

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Suntem în prag de epidemie! În spitale nu mai există paturi pentru internarea bolnavilor
Articolul anterior
3 împletituri chic pentru primăvară!
Articolul următor