Cum afectează anemia sarcina

Multe femei suferă de anemie ușoară în timpul sarcinii, fiind cauzată de creșterea cantității de sânge în organism, în special în trimestrul II și III de sarcină. Odată cu mărirea volumului de sânge din organism, crește necesitatea de fier și alți nutrienți care ajută la formarea globulelor roșii. Dacă însă deficitul de fier este mare, atunci apare anemia severă, ceea ce pune în pericol dezvoltarea normală a fătului.

separator
Cum-afectează-anemia-sarcina

Tipurile de anemia

 1. Anemia feriprivă – organismul nu dispune de suficient fier pentru a produce cantitățile necesare de hemoglobină (substanța ce se află în globulele roșii) care transportă oxigenul de la plămâni către toate țesuturile. În consecință, organismul produce mai puține eritrocite (globule roșii), iar celulele corpului nu sunt asigurate cu o cantitate suficientă de oxigen. Anemia feriprivă este cel mai des întâlnită la femeile gravide.
 2. Anemia prin deficit de acid folic. Organismul uman nu poate produce în cantități suficiente această vitamină din complexul B, de aceea dieta unei gravide trebuie să conțină alimente bogate în acid folic, iar în primele luni de sarcină medicul curant îți va indica un supliment de acid folic, pentru a evita carența de vitamina B9, numită și acid folic, lipsa ei din organism poate contribui la apariția unor malformații congenitale la făt.
 3. Anemia prin deficit de vitamina B12. Dacă în dieta unei gravide lipsesc alimentele bogate în vitamina B12, atunci organismul ei nu poate produce suficiente globule roșii, ceea ce provoacă anemie.

Acestea sunt tipurile de anemie întâlnite cel mai des la femeile gravide care nu suferă de unele boli mai grave, ce țin de incapacitatea organismului de a producere hemoglobina.

Care sunt factorii de risc în timpul sarcinii de dezvoltare a anemiei?

Toate gravidele prezintă un risc sporit de a deveni anemice, deoarece crește necesarul de fier, acid folic și B12. Dar sunt expuse, în special, unui risc mai sporit cele care:

 • Au avut mai multe sarcini;
 • Au avut două sarcini cu diferență mică de timp dintre ele;
 • Au vărsături în timpul sarcinii;
 • Gravidele care au vârsta mai mică de 18 ani;
 • Nu consumă suficiente alimente bogate în fier.
anemia-in-timpul-sarcinii (1)

Care sunt simptomele anemiei

Cele mai frecvente simptome legate de anemie în timpul sarcinii sunt: amețeli, oboseală, organism slăbit, pielea palidă, probleme de concentrare. Dar aceste simptome pot fi asociate și cu prezența sarcinii, de aceea este bine ca să faci analize pentru a verifica anemia.

Care pot fi consecințele anemiei în timpul sarcinii

Dacă organismul duce lipsă de fier, acid folic sau vitamina B12 consecințele carenței de lungă durată pot fi:

 • Nașterea copilului cu greutate scăzută;
 • Naștere prematură;
 • Depresie postnatală la mamă;
 • Anomalii congenitale la făt, în special, la nivelul creierului și a coloanei vertebrale.

Tratamentul anemiei în timpul sarcinii

Cu siguranță medicul curant îți va recomanda consumul de alimente ce conțin aceste substanțe necesare formării globulelor roșii, iar dacă va fi cazul îți va prescrie unele suplimente care îți vor asigura necesarul de fier, acid folic și vitamina B12.

Cum previi anemia?

Pentru a preveni anemia în timpul sarcinii,  consumă mese echilibrate care conțin alimente bogate în fier și acid folic, de cel puțin trei ori pe zi. Iată care sunt aceste produse: carnea roșie (vită, curcan), carnea de pește; legume de culoare verde închisă (broccoli, spanac, varză de Bruxelles); ouă; nuci.

slider pe site

Este bine să combini aceste alimente cu produsele care conțin vitamina C, ajută organismul să absoarbă mai bine fierul. Iată care sunt: citrice, kiwi, roșii, ardei etc.

Spre exemplu, poți consuma carne de pește cu o salată de roșii sau cereale integrale la micul dejun cu un suc de portocale. Alimentația echilibrată este foarte importantă în această perioadă, pentru a preveni unele probleme de sănătate a ta și a fătului.

Text: Snejana Țugui

O femeie de 33 de ani a murit la trei zile după ce a născut acasă

O femeie de 33 de ani, dintr-un sat izolat din Munții Apuseni, România, care născuse în urmă cu trei zile, a murit la scurt timp după ce a fost preluată de o ambulanță.

Femeii i s-a făcut rău în această dimineață și rudele sale au cerut ajutorul ambulanței la 112, întrucât femeia era inconștientă.

ISU Alba a trimis un medic de la Serviciul de Ambulanţă cu o autoşenilată în localitatea Scărişoara.

„Duminică, un echipaj SMURD din cadrul Staţiei de pompieri Câmpeni şi un echipaj cu medic de la Serviciul ambulanţă intervin în localitatea Scărişoara, unde s-a solicitat ajutor medical pentru o persoană inconştientă. Cadrele medicale ajunse la pacientă au constatat că este vorba despre o femeie de 33 de ani, care a născut în urmă cu trei zile, fiind a şaptea sarcină.

Ea este inconştientă, însă are funcţii vitale. Femeia a fost preluată de către pompierii militari şi predată echipajelor medicale. Şi bebeluşul a fost preluat de către echipajul SMURD Câmpeni în vederea evaluării medicale. Din cauza drumului greu accesibil şi a zonei înzăpezite, salvatorii folosesc o autoşenilată pentru facilitarea accesului echipajelor medicale la locul solicitării şi transportul persoanei la ambulanţă”, au transmis reprezentanții ISU Alba.

Tânăra mămică a intrat în stop cardio-respirator. Din nefericire, femeia nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul, a anunţat ISU Alba.

Sugarul, care nu avea probleme medicale, a fost transportat la Centrul de Primiri Urgențe Câmpeni.

Te topești! Vezi cum arăta Anastasia Fotachi în copilărie

Anastasia Fotachi este în așteptarea primului său bebeluș. Și pentru că va deveni mamă în curând, tânăra fotomodel s-a lăsat cuprinsă de nostalgie și a împărtășit cu urmăritorii săi câte fotografii cu ea când era mică.

În imagini, Anastasia apare în primele luni de viață, alături de tatăl și fratele său.

Modelul nu a ezitat să facă haz pe seama unor fotografii: ,,Aici am o lună, zici că eram țigancă” sau “Bantul mai mare ca capul”.

Cert este că Anastasia avea o frumusețe răpitoare și în copilărie. Prietenii virtuali au apreciat pozele și postarea modelului.

mamaplus

Anastasia Fotachi este căsătorită cu omul de afaceri Gabriel Stati. Cei doi sunt în așteptarea unui băiețel, primul copil comun al cuplului.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare, floare şi interior

,,Cele mai frumoase trei săptămâni din viața mea, chiar dacă nu dorm”. Gabriela Damir și-a arătat fiul nou-născut

Gabriela Damir a publicat în premieră câteva poze cu fiul ei nou-născut, iar imaginile au topit inimile urmăritorilor săi din Instagram. Tânăra mămică a mărturisit că trăiește cele mai frumoase momente din viața sa.

,,Cele mai frumoase trei săptămâni din viața mea, chiar dacă nu dorm și îmi fac mereu griji pentru el”.

”Îi place în brațe tare, așa l-am învățat… dar știți de ce? Când dacă nu acum îl voi purta în brațe, îi voi da pupicuri fără oprire și îl voi avea lângă mine. Ei atât de repede cresc. Deja primul lui set de la maternitate îi este mic”, a menționat vloggerița.

Gabriela a mai dezvăluit că micuțul este alăptat și adoră să stea în brațe. Avraam s-a născut cu o greutate de 3.100 kg și 52 cm.

mamaplus
mamaplus

Vloggerița Gabriela Damir și regizorul Roman Burlaca au devenit părinți pe 14 ianuarie 2023.

Gabriela Damir, despre divorțul părinților săi biologici și ...

Faţă curăţată şi proaspătă în 3 paşi
Articolul anterior
Avantajele detoxifierii cu apă!
Articolul următor