Cum afectează bebeluşul creşterea peste limitele normale în greutate în timpul sarcinii

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au ajuns la concluzia că placenta femeilor care câştigă prea mult în greutate în timpul sarcinii nu poate proteja corespunzător bebeluşii contra hormonilor de stres.

separator
Alimentatie-sanatoasa-pentru-femeile-gravide

Femeile care în timpul sarcinii adaugă prea mult în greutate riscă să afecteze starea de sănătate a fătului, potrivit studiului, publicat în cadrul unui proiect european de obezitate.

Cercetătorii au testat aproximativ 13.000 de femei şi au constatat că placenta femeilor gravide, care obişnuiau să consume multe grăsimi saturate, oferea fătului mai puţină protecţie contra cortizolului, hormon de stres, iar acest lucru, spun cercetătorii, ar putea duce la apariţia tulburărilor emotive la nou-născuţi.

Potrivit Daily Mail, femeile au declarat că, în timpul sarcinii, mâncau de obicei ca pentru doi, aşa încât să-şi poată hrăni puii ,,mai bine”.

gravida_canapea

Cercetătorii au observat, de asemenea, că adulţii, ale căror mame au fost supraponderale pe durata sarcinii, comportau risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat tip 2 şi boli cardiovasculare. Alte rezultate ale studiului au arătat că îngrăşatul în timpul sarcinii scurtează lungimea telomerilor, capetele de protecție ale cromozomilor ce sunt corelaţi cu o durată de viaţă mai lungă.

,,Femeile însărcinate care adoptă un stil de viaţă sănătos, sunt fizic active şi au o dietă echilibrată, pot evita toate riscurile şi influenţa benefic asupra sănătăţii fătului’’, spune Dr. Patricia Iozzo, șeful departamentului Endocrinologie, Metabolism şi Medicină Nucleară de la Institutul de Fiziologie Clinica din SUA. În plus, cercetătorii au considerat fundamental ca orice femeie de vârsta fertilă să aibă un stil de viaţă sănătos inclusiv înainte de concepere, pentru a putea oferi viitorului bebeluş o sănătate cât mai bună.

Proiectul a subliniat importanța respectării unui regim alimentar sănătos, echilibrat şi practicării exerciţiilor fizice în mod regulat. Experţii au afirmat că, la nivel social, strategiile ar trebui puse în funcţiune astfel ca obezitatea să poată fi prevenită în rândul femeilor de vârsta fertilă, precum și la fetele tinere.

Vezi care sunt limitele normale de creştere în greutate în timpul sarcini – Calculator de greutate in sarcina

De ce Olia Tira și-a vopsit părul în două culori absolut diferite
Articolul anterior
Rochii de mireasă by Cătălin Botezatu
Articolul următor
Alte articole interesante