Cum faci baie în timpul sarcinii

Probabil ai auzit că băile în cadă în timpul sarcinii sunt interzise, cu siguranță îți dorești uneori să profiți de momentele de relaxare ce te ajută să scapi de tensiunea minții și încordarea mușchilor, dar ți-e frică… Află că nimic nu te împiedică să faci baie în cadă, dar atenție: când și cât timp poți profita de cada plină cu spumă.

separator

Specialiștii nu interzic gravidelor să facă băi în cadă, doar că trebuie să fii precaută la băile fierbinți care cresc riscul de:

Malformații congenitale la copil. În special, în primele luni de sarcină apa fierbinte ridică temperatura corpului care pune în pericol dezvoltarea fătului. Studiile efectuate pe animale demonstrează că supraîncălzirea corpului în timpul primelor luni de sarcină au provocat malformații congenitale la puii lor, argumentează publicația ”BabyCentre”.

Avort spontan. Un alt risc căruia te supui făcând băii fierbinți și, aici mă refer inclusiv la dușurile fierbinți, este avortul spontan. Acest lucru se poate întâmpla și în trimestrul II, III de sarcină.

Lipotimie. Băile fierbinți îți pot provoacă o stare de rău, de slăbiciune sau chiar lipotimie (leșin).

Scade tensiunea arterială. Acest lucru afectează fluxul de sânge care ajunge la făt, respectiv reduce oxigenul și nutrienții transportați de sânge către copil.

Cum afli dacă apa este potrivită?

Dacă ții cu tot dinadinsul să te răsfeți într-o cadă cu spumă, atunci temperatura apei trebuie să fie egală cu cea a corpului tău. Cel mai bun termometru este cotul mâinii, deoarece este locul cel mai sensibil. Înmuierea cotului trebuie să-ți dea senzația de confort.

Nu fac baie în cadă ca să nu intre apa în uter…

Îngrijorarea nu este justificată, deoarece fătul este protejat în cavitatea uterină, iar dopul cervical îl ține separate de factorii externi, inclusiv de apă.

Important! Repet, baia cu apă fierbinte este interzisă sub orice formă (nu contează dacă e duș sau cadă). Timpul pe care îl petreci făcând baie trebuie scurtat, nu stai mai mult de 10 min. în apă. Categoric interzis sunt saună și hidromasajul, unde temperatura este foarte înaltă.

Cred că nu este una din cele mai drastice lucruri interzise în timpul sarcinii, gândește-te la sănătatea ta și a copilului tău, iar răsfățul vine după…!

Text: Snejana Țugui

Arată bestial! Nicoleta Nuca a apelat la un nutriționist personal în Italia!
Articolul anterior
„S-a împușcat” în timpul unei prezentări de modă pentru copii
Articolul următor
Alte articole interesante