Cum îl faci pe puiul tău să renunţe la suzetă

Pacea pe care o provoaca suzeta la câteva luni de viaţă a bebeluşului se transformă, în final, în lupte acerbe cu micuţul încăpăţânat să o păstreze la nesfârşit. Medicii recomandă întreruperea acestui obicei până la 2 ani şi jumătate. Dacă situaţia ta a depăşit limita admisă, este momentul să pui în aplicare metodele uzuale de abandonare a suzetei înainte ca ea să producă efecte negative copilului.

separator

suzeta_bebe

Strategii de renunţare la suzetă
Pentru a preîntâmpina eventuale situaţii-limită, câteva strategii de renunţare la suzetă ţi-ar putea fi utile, dacă le ai în vedere în scop preventiv. Încearcă să analizezi cu atenţie dacă momentul este potrivit pentru schimbare şi ţine cont de personalitatea copilului tău. De cele mai multe ori, calea lentă şi sigură este cea mai eficientă.

Iata cateva idei în acest sens:

    • oferă-i recompense pentru că renunţă la suzetă (o jucărie deosebită, o plimbare specială etc.);
    • fă o mică gaură în tetină, însă supraveghează-l cât timp o foloseşte astfel (copilul va sesiza că este „stricată” şi îşi poate pierde uşor interesul);
    • inventează o zână a „suzetelor” care vizitează copiii mari şi le dă în schimbul tetinei un cadou minunat.
raluca.2011.04.18.2..

Află ce activităţi îţi ajută micuţul să descopere lumea!

  • restrictionează folosirea suzetei: inventează reguli care să îi permită copilului să o utilizeze doar în anumite circumstanţe (frecvenţa redusă îl va ajuta să se dezobişnuiască);
  •  stropeşte tetina cu zeamă de lămâie sau orice alt condiment despre care ştii că micuţul tău nu îl agreează (gustul neplăcut va fi asociat în câteva secunde cu suzeta).

Imaginaţia copiilor este în plină dezvoltare, ceea ce înseamnă că te poţi folosi de setea lor pentru poveşti şi lumea fantastică în procesul de renunţare la suzetă. Câteva strategii de acest gen pot fi:

    •  Spune-i că misiunea suzetei pe pământ s-a încheiat odată cu ziua „X”, astfel că a sosit momentul să o trimiteţi împreună înapoi în spaţiu (sau în cer, pe un nor, cum preferi). Cumpără 2 sau 3 baloane cu heliu şi leagă suzeta de ele, apoi mergi cu năzdrăvanul pe balcon sau în curte şi „lansaţi-o” în aer. Despărţirea va fi ca desprinsă din basme, fără crize nervoase sau plâns.
    •  Roagă-l să faceţi împreună o faptă bună şi să dăruiţi suzeta unui bebeluş care are mai mare nevoie de ea. Copiii sunt receptivi la acte de altruism.
    • Organizeaza „Ziua Copilului Mare”, când el trebuie să predea oficial suzeta şi să servească tort sau îngheţată, conform varstei.
Iza Buciuta cu suzeta

Rolul suzetei şi beneficiile ei
Utilitatea suzetei este dezbătută acerb de specialişti şi în prezent, în special de medicii stomatologi care sunt de părere că accesoriul deformează bolta palatină şi dentiţia. Pe de altă parte, există şi specialişti care nu văd niciun pericol în folosirea suzetei până la vârsta de 2 ani. Mai mult decat atât, rolul suzetei şi beneficiile ei sunt argumentate ştiinţific prin următoarele aspecte:

  • Studii medicale de specialitate au constatat că bebeluşii care adorm cu suzeta prezintă un risc scăzut în faţa sindromului de moarte subită a sugarului (SMSS).
  • Deşi nu este un substitut pentru alăptare sau hrănire cu biberonul, suzeta poate linişti un bebelus agitat după ce au fost încercate celelalte metode de liniştire (cântecele, legănat, eliminarea gazelor etc.).
  • Întreţine somnul bebeluşului, deoarece actul reflex prin care micuţul suge suzeta îl poate adormi la loc după ce se trezeşte noaptea, chiar înainte să deschidă ochişorii.
  • Suzeta conferă un sentiment de siguranţă în primele luni de viaţă, deoarece satisface impulsul reflexului de supt, prezent încă de când bebeluşul se dezvoltă în uter.
  • Suzeta poate preveni adoptarea obiceiului copiilor de a-şi suge degetelul.

shutterstock-67011301Riscurile utilizării suzetei
Medicii pediatri atrag atenţia mamicilor asupra faptului că toate beneficiile de mai sus se pot transforma în dezavantaje, daca accesoriul devine un obiect indispensabil copilului mai mare de 2 ani şi jumatate. Riscurile asociate utilizarii prelungite a suzetei se pot extinde în mai multe direcţii, de la dezvoltarea defectelor de vorbire până la predispoziţia crescută spre diverse afecţiuni.

    • Suzeta poate să provoace infecţii ale urechii medii, în cazul bebeluşilor şi copiilor mai mari deopotrivă: un studiu a identificat o incidenţă a acestei afecţiuni cu 33% mai mică la copiii care nu au folosit acest accesoriu peste vârsta de 1 an.
    • Folosirea suzetei în paralel cu alăptarea poate crea confuzie bebeluşului (acesta poate confunda mamelonul cu tetina), ca în final hrănirea să devină un proces dificil.
    •  Suptul suzetei la vârste mai mari interferează cu dezvoltarea limbajului (pot apărea defecte de vorbire) şi cu dezvoltarea danturii (dinţii de sus cresc spre exterior, împingând buzele).

Prin urmare, riscurile rămân la pragul minim dacă renunţarea la suzetă se face la vârsta normală. Dependenţa de acest accesoriu se instalează în special dacă a fost folosit ca înlocuitor pentru hrănire sau atenţie din partea mamei.

Sursa

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Fiul lui Serghei Zverev divorțează. Stilistul e în culmea fericirii!
Articolul anterior
Boala „ficatului gras”: cauze şi tratament
Articolul următor