Cum îmbraci copilul când ieşi la plimbare ca să nu transpire

Încă din prima sa zi de viaţă încerci să protejezi bebeluşul cât poţi de bine. O reţetă aplicată de generaţii este “îmbracă-l bine, altfel răceşte!” De obicei, costumaţia unui copil mic te duce cu gândul la un eschimos, iar căciula nu poate lipsi din septembrie până în mai. Nu contează că termometrul indică 20 de grade Celsius, e mai important că suntem în luna februarie, aşa că purtăm cu mândrie salopeta de ski.

separator
fetita infofolita

Copiii mereu răciţi sunt tocmai cei care au fost infofoliţi de mici, spun pediatrii şi neonatologii. Ei dau indicaţii total diferite de ce vedem în realitate pe stradă sau în parcuri:

  • Temperatura in camera copilului ar trebui să se situeze între 19-22 grade Celsius.
  • Aerisirea se face şi când copilul se află în cameră. Dacă este foarte frig, îl invelim bine!
  • Copilul este îmbrăcat pentru confort termic, niciodată exagerat. Nasul, mâinile şi picioarele sunt întotdeauna reci la copiii foarte mici. Se poate verifica toracele sau abdomenul pentru o părere clară.
  • Nu trebuie înfăşat, căciuliţa se pune în interior doar pe părul ud, iar la exterior numai dacă e frig. Bebeluşii transpiră numai pe cap, aşadar reuşesc să piardă căldura excesivă a corpului numai la nivelul capului. Este indicat ca iarna, dacă intri temporar într-o încăpere să îi scoţi haina şi caciuliţa; dacă iese transpirat la exterior, are mai multe şanse să răcească.
  • Ar mai fi de menţionat că nou-născuţii au nevoie de numai o zi să se acomodeze cu temperatura noului mediu, de la 37 la 19-22 de grade, aşadar ar avea nevoie de mai multă îmbrăcăminte decât noi doar în prima zi de viaţă.
  • Şi da, copiii pot ieşi la plimbare chiar din ziua ce urmează după externare, pentru o perioadă oricât de lungă. Imbrăcat, desigur, pentru confort termic, şi fără batistă pe faţă.
  • Nu există nicio justificare imunologică pentru restricţionarea contactului cu aerul rece, indiferent de vârsta copilului, dacă acesta este sănătos.
  • Copilul activ – este indicat să fie îmbrăcat cu mai multe straturi de îmbrăcăminte, ca să îşi poată regla temperatura corpului adaugând sau dând jos din haine. Un copil activ trebuie să poarte aceleaşi volum de haine ca şi un adult.

Sursa

Cine l-a convins pe Serghei Lazarev să participe la Eurovision
Articolul anterior
Scrisoare către Moş Crăciun: Ce îşi doreşte fiica Doinei Sulac
Articolul următor