Cum întăreşti imunitatea copilului? Dr. Komarovsky oferă sfaturi utile

De ce copiii suferă mai mult din cauza răcelilor decât adulți? Ce se întâmplă atunci când părinții creează condiții de viaţă „sterile” micuţilor? Care sunt de fapt semnele imunodeficienței la cei mici? De ce remediile destinate întăririi imunităţii din farmacii acţionează selectiv? Dr. Komarovsky răspunde la întrebări pe înţelesul tuturor.

separator

uuuuu

Astfel, aflăm de la renumitul doctor Komarovsky că părinţii nu ar trebui să îşi facă griji inutile atunci când după primul an de viaţă copiii suferă mai des din cauza răcelilor, întrucât acest lucru nu înseamnă neapărat că micuţul are sistemul imunitar slăbit şi că, de fapt, expunerea timpurie a copiilor la contactul cu germenii infecţioşi contribuie la maturizarea şi fortifierea statusului imun la cei mici.

Cum functionează imunitatea la copil?

În fiecare zi milioane de bacterii, virusuri, ciuperci și paraziți încearcă să pătrundă în organism, iar sistemul imunitar combate aceste microorganisme şi protejează organismul de invazia microbiană.

Sistem imunitar este clasificat în două tipuri. Imunitatea înnăscută, „nonspecifică”, este configurată în aşa fel încât să lupte contra tuturor tipurilor de agenți patogeni. Pe de altă parte, imunitatea dobândită, „specifică”, funcționează strict în cazul microorganismelor care au cauzat o anumită boală la un moment dat.

,Fătul se dezvoltă în uter într-un mediu steril, acesta primeşte toate substanțele nutritive și oxigenul prin placentă şi sângele filtrat de otrăvuri, toxine, bacterii şi virusuri’’, spune Dr. Komarovsky. În acelaşi timp, nou-născutul are capacitatea de a face faţă majorităţii agenților patogeni, prin anumite reacţii programate genetic.

Dar asta nu e tot!

,,Placenta permite trecerea anticorpilor de la mamă la făt, iar aceştia vor proteja copilul pe parcursul primelor 6-12 luni de viaţă. Acum ați înțeles de ce copii după primul an de viaţă se îmbolnăvesc mai des? Anticorpii de la mamă sunt neutralizaţi în organism, iar acum ei trebuie să învețe cum să dezvolte propria imunitate. În plus, pe parcursul primului an de viaţă copiii contactază mai puţin cu persoanele bolnave”.

De îndată ce copilul va merge la grădiniţă, e posibil să răcească mai des, însă acest lucru nu ar trebui să te panicheze!

,,În ţări precum SUA, Marea Britanie, Israel, Germania, Franța, este considerat că acele 6-12 episoade de răceală pe care le face copilul  într-un an sunt un fenomen absolut normal pentru copiii de grădiniţă. Pur și simplu, adulţii sunt conștienți de faptul cum se formează imunitatea la copii şi nu exagerează în acest sens’’, declară medicul.

Există dovezi că familiarizarea timpurie a copilului cu cele mai comune infecţii acţionează pozitiv asupra maturizării sistemului imunitar.

,,Explicaţi este foarte simplă! Stimularea continuă a sistemului imunitar contribuie de fapt la întărirea acestuia şi creşterea capacităţii de luptă. Oamenii de știință tind să creadă că, în absența oportunităţii de a lupta cu inamicii proveniţi din mediul extern, celulele sistemului imunitar îşi vor concentra activitatea asupra celulelor sănătoase ale corpului, dezvoltând boli autoimune, ori vor reacţiona prin răspunsuri exagerate la stimuli obişnuiţi, cauzând diverse tipuri de alergie”, accentuează specialistul.

Potrivit Dr. Komarovsky, studiile arată că adulții și copiii din clase sociale inferioare, suferă mai puţin de alergii şi maladii autoimune decât cei din famiile asigurate mai bine financiar.

,,Locuitorii din Africa aproape niciodată nu sunt suferă de alergii, la fel de bine ca și copiii din familiile cu venituri mici, chiar și din țările CSI, mai puțin vin la spital cu simptome de infecții respiratorii virale acute sau infecții intestinale’’.
,,În niciun caz nu te sfătui să-şi vinzi apartamentul şi să te muţi lângă un tomberon. La modul general, trebuie să concluzionăm că condiţiile ,,sterile’’ de la o vârstă fragedă sunt pline de consecințe, uneori foarte grave’’, spune medicul.

Dacă copilul suferă de răceli frecvente, acest lucru nu înseamnă în mod automat că are imunitatea slăbită!

Din păcate, există copiii care se nasc cu defecte imunitare, dar totul e mult mai complicat decât pare la prima vedere.

,,Defectele la nivelul sistemului imunitar nu se manifestă doar prin răceli fecvente. Există anumite criterii clinice care suspectează slăbirea statusului imunitar la copil, printre acestea se numără sinuzita severă, mai mult de două ori pe an; mai mult de 8 episoade de otită pe an; 2 sau mai multe episoade de pneumonie, rezistentă la tratament; abcese recurente ale pielii sau a organelor interne; necesitatea administrării de antibiotice pe cale intravenoasă etc’’.
,,Numai în cazul în care există semnele enumerate mai sus, se indică anumite investigaţii pentru a cerceta parametrii statusului imun, în scopul de a găsi defectul şi nivelul acestuia. Stările de imunodeficiență reale se manifestată în special prin infecții bacteriene frecvente, și nu virale! Însă aceste defecte se întâlnesc foarte rar, doar un caz la 30.000 de locuitori’’, spune Dr. Komarovsky.

E firesc copiii să se îmbolnăvească mai des de infecții virale, mai ales după ce încep să fecventeze grădinița, iar părinţii nu trebuie să se alerteze prea mult, întrucât astfel micuţii dobândesc mai multă imunitate şi capacitate de a lupta cu germenii pe tot parcursul vieţii!

Cât despre preparatele din farmacii destinate întăririi imunităţii, nu există dovezi clinice clare cu referire la eficienţa acestora în fiecare caz în parte.

,,Majoritatea acestor preparate promit efecte majore, însă multe dintre ele au fost studiate doar pe animale de laborator. Desigur, toată lumea visează să obțină de la medic sau farmacist „pilula de aur”, care să consolideze imunitatea copilului și lupta contra virusurilor o dată pentru totdeauna. În cel mai rău caz, aceste medicamente nu sunt periculoase, însă pot fi ineficiente. În multe ţări înalt dezvoltate, nu se pune accentul pe întrebuinţarea largă a acestor preparate, ci mai mult pe procedurile de călire a organismului şi creşterea imunităţii prin mijloace naturale, întrucât s-a constat că aceste medicamente nu reduc incidenţa bolilor respiratorii virale de sezon’’.
,,Contactul timpuriu al organismului copilului cu diverşi agenţi infecţioşi comuni conduce la maturizarea sistemului imunitar, ceea ce reduce riscul de boli alergice și autoimune. Condiții ,,sterile’’ pe care mulţi părinți încearcă să le creeze pentru copiii lor, nu numai că nu ajută, ci pot dăuna sănătății copilului’’, subliniază Dr. Komarovsky.

sursa

Cum poţi preveni iritaţiile coapselor pe timpul verii
Articolul anterior
De ce să nu bei apa care a stat peste noapte în pahar
Articolul următor