Cum îţi dai seama dacă cele cinci mese pe zi sunt potrivite nevoilor nutriţionale ale bebeluşului tău

Diversificarea alimentaţiei bebeluşului şi oferirea unor mese bogate în nutrienţi, ce să îi asigure creşterea şi dezvoltarea armonioasă, este un subiect mult important pentru mămicile interesate de modul sănătos de alimentaţie al celor mici. În jurul vârstei de un an, micuţii descoperă cu o viteză incredibilă gusturi noi, în timpul celor cinci mese pe zi care le sunt recomandate – 3 mese principale şi 2 gustări. Cum îţi dai seama dacă mesele sunt potrivite nevoilor nutriţionale ale bebeluşilui tău?

separator

bebelusAi reuşit! Puiul tău mănâncă patru-cinci mese, la fel ca un om mare. Micul dejun, prânzul, gustările şi cina vor rămâne pentru mult timp în programul de alimentaţie al copilului tău. Începând cu vârsta de 6 luni, bebeluşul devine mult mai activ şi energic, deschis lumii exterioare. Foarte curios, el se epuizează rapid la bucuria celor din jur, fiind un mare consumator de energie! În plină creştere, bebeluşul îşi va mări de aproximativ patru ori greutatea avută la naştere în cursul primilor 3 ani de viaţă, iar mesele sunt combustibilul necesar energiei şi dezvoltării sale psihomotorii.

Plin de energie încă de dimineaţă

Spre marea ta surpriză, bebe intră în priză încă de dimineaţă! El are multe lucruri de descoperit şi mare nevoie de energie, având în vedere câte resurse epuizează! Micul dejun este masa care trebuie să-i asigure necesarul de energie pentru activităţile de dimineaţă, în care urmăreşte furnicile care se caţără pe fereastră, îţi rupe toate facturile, citeşte toate cărţile pe dos şi îl mănâncă cu poftă pe ursuleţul Nestle.

Ca să facă toate astea, bebeluşul tău are nevoie de formula magică: un produs lactat bogat în calciu, adaptat vârstei lui, dar şi un produs cu cereale, pentru a obţine energie.

La prânz, descoperim gusturi noi

Odată ce şi-a dus toate sarcinile la capăt, bebeluşul este gata pentru noi descoperiri culinare. Aşadar, profită de masa de prânz pentru a-l face să exploreze noi gusturi, pentru că atunci el este în formă. Din meniu nu trebuie să-i lipsească:

-legumele (piure, pastă, zdrobite sau bucăţele, în funcţie de vârstă),

-carnea sau peştele, în cantitatea potrivită,

-produsele lactate (un desert pe bază de lapte adaptat vârstei lui sau chiar brânzică dulce de vacă ori un iaurt natural) şi/sau

-fructe (mixate, fierte şi mixate, crude şi rase).

Prânzul este un moment foarte important de comunicare cu bebeluşul. Dacă sunteţi doar voi (toţi ceilalţi sunt la şcoală sau la serviciu), acest moment gastronomic se poate transforma într-un minunat dialog!

Nu sări peste gustare!

Bebeluşul şi-a făcut somnul de după-masă şi acum este gata să facă legea în parcul plin cu copii sau să se concentreze la descoperirea unor noi jocuri. Dar, înainte de toate, trebuie să-şi recapete forţele ca să ajungă primul la tobogan.

Gustarea se compune dintr-un produs lactat pentru a-i asigura necesarul de calciu (lapte matern sau lapte pentru copii mici, adaptat vârstei sale, iaurt, brânză dulce de vacă), dintr-un produs pe bază de cereale (cereale pentru copii, cu sau fără gluten, în funcţie de vârstă, biscuiţi pentru copii, pâine), care asigură necesarul de zaharuri bune pentru energie şi dintr-un fruct, sursă de vitamine şi de fibre care contribuie la un bun tranzit intestinal.

Dacă ai sărit peste gustare, atunci este recomandabil să devansezi ora cinei. O gustare luată prea târziu îi va diminua pofta de mâncare la cină.

O cină potrivită pentru o noapte liniştită!

La sfârşitul acestei zile pline, bebe este plin de entuziasm, dar şi foarte obosit. Pentru a-l ajuta să se destindă, pregăteşte-i o cină delicată, potrivită unui somn liniştit.

O ciorbiţă sau un piure pe bază de legume sau făinoase (cereale pentru copii, cartofi piure, paste bine fierte şi mixate, griş fin) sunt foarte bune pentru a-i asigura energia pe timpul nopţii. Apoi, îi poţi da şi o gustare pe bază de lapte sau un fruct. Iată cum se termină o zi plină, dar bine organizată, cu multe jocuri, descoperiri şi mâncare delicioasă.

Deoarece obiceiurile alimentare bune se învaţă în copilărie, evită să-i dai bebeluşului băuturi îndulcite, carbogazoase, fără calităţi nutritive, bomboane şi batoane de ciocolată, prăjituri prea dulci şi prea grase sau produse de patiserie. Acestea nu sunt bune pentru vârsta lui!

http://nestlebaby.promo.md/ro/

Elevii claselor primare vor putea primi abonamentele de călătorie anuale săptămâna viitoare

Primarul Capitalei, Ion Ceban, anunță că până la sfârșitul săptămânii curente, 35 de mii de abonamente pentru elevii claselor 1-4 vor fi repartizate la toate instituțiile de învățământ, iar elevii vor intra în posesia acestora începând cu săptămâna viitoare.

Totodată, edilul Capitalei anunță că de mâine, 6 iulie, vor fi disponibile în vânzare alte 20 mii de abonamente de călătorie de tip G-6, pentru călătorii generali, cu perioada de valabilitate de 6 luni, aceste abonamente fiind cele mai solicitate de către călători.

„Prețul acestora este de 972 lei și vor fi accesibile în toate punctele de vânzare anunțate anterior – rețeaua „Moldpresa” și parcurile de autobuze și troleibuze. 

Stocul de abonamente pentru 1 lună și 3 luni este suficient.

Iată unde pot fi procurate abonamentele în funcție de categoria de beneficiar:

Călătorii generali, studenții și elevii claselor 5-12 procură abonamentele pentru călătorie la punctele de vânzare din rețeaua „Moldpresa” și la parcurile de troleibuze și autobuze.

Pentru a beneficia de facilități, studenții și elevii prezintă carnetul de student/elev.

Elevii claselor 1-4 vor ridica abonamentele anuale în cadrul instituțiilor de învățământ în care studiază. Până vor primi abonamentele, aceștia vor circula gratuit.

Pensionarii, dar și celelalte categorii de populație care beneficiază de călătorii gratuite, conform legislației în vigoare, vor călători gratuit în transportul public, la prezentarea documentului permisiv.

Personalul din domeniul medical, care activează în instituțiile medicale municipale, solicită abonamentele de la instituțiile în care activează.

Personalul din domeniul învățământului, care activează în instituțiile municipale, solicită actul permisiv la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, în baza căruia pot procura abonamentul cu preț redus de la Regia Transport Electric Chișinău.

Capii de familii monoparentale solicită actul permisiv la Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în baza căruia vor procura abonamentul cu preț redus de la Regia Transport Electric Chișinău.

Familiile cu mulți copii (3 și mai mulți copii minori) solicită actul permisiv la Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în baza căruia vor procura abonamentul cu preț redus de la Regia Transport Electric Chișinău. 

Agenții economici vor face comandă prealabilă la Regia Transport Electric Chișinău, până în data de 10 a fiecărei luni, care precedă perioada solicitată de valabilitate a abonamentului”, a scris pe Facebook Ion Ceban.

sursa: www.stiri.md

O mamă a născut pe marginea șoselei, s-a urcat în mașină și a condus acasă cu bebelușul încă atașat de cordonul ombilical

Cine se mai îndoiește că mamele au superputeri, nu o va mai face după ce va citi povestea unei mame care a născut în mașină și apoi, cu nou-născutul ei încă atașat de cordonul ombilical, a plecat acasă pentru că o așteptau ceilalți copii să vină cu mâncare de la cumpărături.

mama care a nascut pe marginea drumului cu familia ei

O mamă din Kentucky, SUA, a ajuns să țină subiectele publicațiilor din întreaga lume după ce a dat naștere singură celui de-al șaselea copil al ei în mașină. Heather Skaats (34 de ani) era deja la a șasea sarcină și, cunoscându-și bine corpul, deși avea mici contracții și mai ales pentru că avea data estimativă a nașterii peste trei săptămâni, își vedea de viața ei obișnuită, având grijă de cei cinci copii ai ei și hrănindu-și caii de la fermă. Așa că atunci când a plecat la cumpărături duminică alături de copiii ei nu și-a imaginat nicio secundă că nașterea în apă acasă, așa cum și-o plănuise, nu va mai avea loc.

Heather povestește pentru Today că a început să resimtă contracțiile din ce în ce mai puternice în timp ce conducea și, gonind a să ajungă acasă cât mai repede, a simțit că nu mai poate și a tras pe dreapta. Și-a calmat copiii spunându-le că va fi totul bine, și-a sunat soțul și apoi s-a dus în iarbă și s-a lăsat pe vine. ”Mi-am pus mâna jos și i-am simțit capul copilului. Nici măcar nu a fost nevoie să împing. Eram la telefon cu Nick, soțul meu și 20 de secunde mai târziu, iată-l, era acolo! Fiul nostru!”

A prins bebelușul de 3200 de grame, care a deschis ochii și a început să plângă. Cu placenta încă atașată, mama a intrat în mașină și le-a prezentat copiilor noul frățior. Copiii cu vârste între 2 și 13 ani au fost șocați. Acasă, fiica cea mare a ajutat-o să elimine placenta până ce a venit și moașa. Heather povestește că îți amintește cum moașa, șocată și ea, aduna firele de iarbă de pe bebeluș.

”Ei bine, aveam plănuită încă o naștere în apă acasă, așa cum mai făcusem. Dar nu a mers conform planului. Conduceam, cu toți copiii în mașină, și am simțit că trebuie să opresc. Am coborât din mașină, m-am dus în iarbă pe partea cealaltă și am făcut un bebeluș, la propriu. A fost atât de repede. Credeam că asta se întâmplă numai în filme! Am condus înapoi acasă cu bebelușul atașat la cordonul ombilical, unde moașele au venit 10 minute mai tîrziu și au cules firele de iarbă de pe el. Sunt încă în stare de șoc că am npscut pe marginea șoselei. Soțul meu nu este prea încântat că nu a fost prezent, dar măcar eram cu el la telefon când l-am sunat și i-am spus că voi naște copilul pe marginea drumului. Și 5 secunde mai târziu asta am făcut. Eram în grajduri hrănind caii și 20 de minute mai târziu aveam un nou-născut în brațe. Încă nu i-am ales un nume. Însă soțul meu zice să îi spunem The Flash! 😂”, scrie fericita mamă pe contul ei de Facebook.

Heather spune că este convinsă că procesul a fost fără evenimente periculoase, pentru că toate celelalte nașteri ale ei au fost acasă, în apă, și că asta a ajutat-o să fie calmă și să aibă încredere în corpul ei și în procesul natural al nașterii. 

sursa

Vloggerița Katy Black a aflat sexul celui de-al treilea copil! Ce surpriză îi așteaptă pe tinerii părinți?

Vloggerița Katy Black este însărcinată pentru a treia oară, iar zilele trecute tânăra mămică și soțul său, Cristian, au aflat sexul celui de-al treilea copil. Părinții ai doi băieței vor mai avea un fiu!

 (video) „Eu m-am străduit”. Katy Black a aflat sexul celui de-al treilea copil: Nu ne-am așteptat

Katy Black și soțul ei au organizat o mică petrecere la care au invitat cei mai apropiați prieteni. Anunțul despre sexul bebelușului a fost dezvăluit după ce părinții au spart un balon în care se ascundeau confetii de culoare albastră. Așa cei prezenți au aflat că în burtică un bebeluș de sex masculin așteaptă să vină pe lume.

Katy Black a publicat o secvență video pe contul său de Instagram, urmărit de peste 400 de mii de abonați.

,,Nu ne-am așteptat…”, a menționat ea. ,,Mulțumim lui Dumnezeu pentru încă un băiețel 💙👶🏻. Mulțumesc tuturor pentru această sărbătoare minunată. A fost o zi de neuitat datorită oamenilor prezenți la eveniment”, a spus Ecaterina.

Ecaterina și soțul său, Cristian Cebotari cresc împreună doi băieți, pe nume Simon și Eugen.

Fotografii de nuntă ALTFEL!
Articolul anterior
Alex Velea și-a tatuat pe picior chipul Antoniei!
Articolul următor