Cum îți dai seama dacă copilul tău se droghează?!

Care sunt semnele că fiul sau fiica ta se droghează? De cele mai multe ori suntem orbi, din prea multă dragoste. Pentru că ne închipuim că ai noștri sunt perfecți, că nu ni se poate întâmpla nouă așa ceva, că fiul nostru/fiica noastră nu poate face o prostie atât de mare, nu se poate transforma singur în victima sau sclavul drogurilor.

separator
xopii

Îmi amintesc titlul unui pliant pt părinți : „ Vorbește cu copilul tău despre droguri…Dacă nu, o va face altcineva în locul tău…”
Realitatea este că drogurile sunt peste tot: la școală, pe stradă, în parcuri, în baruri. Trebuie doar să știi pe cine să întrebi. În războiul cu tentația, părinții nu pot fi simpli observatori de pe margine. Ca parinte este datoria ta să deschizi bine de tot ochii. Părinții adolescenților ce se droghează spun că n-au văzut la timp semnele atât de vizibile pentru alții. Iată la ce trebuie sa fii atentă:

1. Nasul nu minte
De câte ori fiul sau fiica ta se întoarce acasă de la o petrecere, e bine să stați puțin de vorbă. O conversație simplă, nu o ceartă cu trântit de uși și colindat prin diferite camere ci o conversație obișnuită, o discuție față în față. Dacă doar cei din anturajul lui au fumat, hainele și părul îi vor mirosi dar dacă fiul tău a băut alcool sau a fumat marijuana, respirația îl va trăda.

Dacă hainele îi miros a fum de marijuana, e un semn de alarmă chiar dacă nu a fumat el însuși înseamnă că prietenii lui fumează și e posibil să fie doar o chestiune de timp. Și dacă emană miros proaspat de parfum sau de gumă de mestecat, ar trebui să-ți pui întrebări.

2. Privește-l de-aproape
Atunci când un adolescent ia droguri, există semne vizibile ale consumului. Când stați de vorbă, privește-i ochii. Dacă a fumat marijuana, va avea ochii roșii și pleoapele umflate și pupilele contractate. Dacă a băut alcool, va avea pupilele dilatate și îi va fi greu să își focuseze privirle. Dacă are obrajii îmbujorați sau fața foarte roșie și acesta poate fi un semn că a băut. Drogurile injectabile lasă urme pe brațe dar uneori și pe picioare. Dacă poartă tricouri cu mâneca lungă în plină vară, poate încearca să ascundă ceva.

Cocaina trasa pe nas va lăsa și ea urme: nasul sangerează și cartilagiile se erodează. Dacă are arsuri ciudate pe buze sau pe degete e posibil să inhaleze droguri dintr-o pipă metalică sau un recipient de sticlă fierbinte. Bubițele sau coșurile în jurul gurii însoțite de pete de vopsea pe corp sau pe haine, un miros de chimicale sau un nas ce curge în permanență și acestea sunt semne ce indică inhalarea de droguri.
Pastilele de ecstasy produc încleștarea dinților, dezinhibare totală și manifestări exagerate de afecțiune. Dacă brusc e fascinat de sunete și imagini sau bea foarte multă apă sau își face de lucru cu jucării pentru copii mici, e cazul să-ți apară întrebări.

3. Schimbări de dispoziție
Scenariul e același: e sâmbătă seara și fiul tău tocmai s-a întors din oraș. Cum se poartă? E gălăgios și neliniștit sau râde isteric fără nici un motiv aparent?  E mai împiedicat decât de obicei sau se lovește de mobilă și de pereți? Dărâmă lucruri? E trist, retras și neobișnuit de obosit și prea încercănat? Se lovește de uși? Toate acestea sunt semne că poate a consumat ceva ce nu trebuia: alcool, marijuana sau alte substanțe ilegale.
Nu trebuie să faci din țânțar armăsar, e posibil să fi avut vreo discuție cu prietena sau cu cel mai bun amic dar dacă se poartă complet altfel decât de obicei, e cazul sa te alarmezi. Urmărește-i comportamentul în timp. Dacă dintr-o dată a devenit furios, prea tăcut, prea retras, necomunicativ și asta durează câteva săptămâni, e clar că se întamplă ceva.
Probabil se va înfuria dacă o să îl iai la întrebări și va insista să-l lași în pace dar trebuie să afli ce i se întâmplă. Desigur adolescenții găsesc tot soiul de pretexte pentru a fi urâcioși dar trebuie să te asiguri că starea lor de spirit nu se datorează drogurilor.

4. Secrete și minciuni
Dintr-o dată fiul tău începe să mintă. Planurile pe care și le face pentru week-end sunt ciudate, sau nu îți dă destule amănunte despre unde merge, poate că nu prea se potrivește ce povestește despre ce a făcut cu ceea ce s-ar fi putut întâmpla în realitate (nu poate sa îți povestească filmul pe care zice că l-a vazut sau prietenul la care zice că a fost tocmai l-a căutat acasă).
Poate cere voie să meargă la o petrecere și spune că vor fi și părinții gazdei acasă dar nu îți lasă numărul de telefon sau se întoarce beat. Vine din ce în ce mai târziu acasă și are o gamă largă de scuze pe care le poate prezenta din ce în ce mai convingător.
Chiar dacă gasești dovezi că bea sau se droghează (cutii de bere în cameră sau foița pentru marijuana, sau pipe ciudate ori recipienți de sticlă cu gât lung) vă spune că nu-i aparțin, sunt ale altcuiva. Când nu mai are scuze o să îți spună probabil că nu e treaba ta ce face cu viața ei. Ceva clar nu e în regulă. Află cu ce se ocupă.

5. Demotivare 
Notele de la școală scad, fără să aibă vreun motiv real, să fie neatent sau să nu-și pregătească lecțiile. Te asigură că totul e în regulă, că se descurcă, dar se vede cu ochiul liber că nu prea mai face față. Chiulește și petrece din ce în ce mai puțin timp făcându-și temele. Își pierde interesul în orice altă activitate. Te sună profesorii sa-ți spună că lipsește de la școală sau de la orele de sport, sau de la practică. Iar atunci când vine la școală e neatent și pare pe altă lume. Acestea sunt semne ale abuzului de substanțe, mai exact, simptomele fazei în care deja alcoolul sau drogul e prima lui prioritate.

6. Dispariții misterioase
Pentru un adolescent care vrea să bea sau să se drogheze, casa părinților poate fi un depozit de resurse. Aproape în orice casă există alcool. Indiferent că e vorba de bere la cutie sau o sticlă de vin, sau de un bar întreg cu diferite tipuri de băuturi. Adolescenții vor începe să se înfrupte din ce găsesc prin casă, sperând că părinții nu-și vor da seama sau completând cu apă sticlele pentru a readuce lichidul la nivelul inițial. Dacă unul dintre părinți este fumător, probabil se va servi singur din pachetul de țigări, asta dacă nu îl va lua cu totul.

Banii de droguri se găsesc în portofelele și casa părinților. Bijuteriile de familie pot fi amanetate. Ai grijă cât alcool ții în casă. Dacă observi că lipsesc sticle sau dacă băuturile au un gust apos, e cazul să le încui. Dacă nu vrei ca adolescentul tău să fumeze, poate e o idee bună să nu lași țigări la îndemână. Dacă dispare ceva de valoare din casă, e bine să îl iai la întrebări imediat. Spune-i clar că nu tolerezi furtul și că știi ce se întâmplă.

7. Probleme cu banii 
Atunci când încep să dispară bani din casă, e clar că aveți o problemă. Dacă brusc adolescentul pare să fie interesat de mijloace de a face bani și când reușește să câștige ceva bani nu vine acasă cu haine noi sau cu cd-uri, sau orice alt obiect al dorinței lui, întrebă-te pe ce a dat banii.  Dacă dimpotrivă, dintr-o dată apare acasă cu lucruri noi, e posibil să vândă droguri. În aceste circumstanțe e cazul să-i controlezi camera. Mai bine faci tu percheziția decât poliția.

8. Prieteni noi
Dacă anturajul se schimbă brusc, ceva se întamplă. Sigur, adolescenții cred că oricine le poate fi prieten dar e cazul să știi tot timpul cine le sunt prietenii. Dacă aceștia sunt persoane mai în vârstă sau sunt genul foarte independent de părinți, dacă lipsesc de la școală și părinții lor nu se interesează de ei, dacă fac alegeri greșite și se bagă în ce nu ar trebui, dacă ți se pare că sunt beți când vă vizitează, toate acestea ar trebui să te alarmeze.
Sigur, copilul tău va găsi circumstanțe atenuante pentru toate observațiile tale. Dar bazează-te pe instinct, în fond experiența de viață a unui părinte este ceva de care trebuie sa ții cont.

Sursa

Periajul dinților imediat după masă poate afecta grav dantura
Articolul anterior
Gemenii Manciu prima dată la mare! (FOTO)
Articolul următor
Alte articole interesante