Cum poţi preveni caria de biberon la bebeluşi

Din ce în ce mai frecventă în rândul bebeluşilor, caria de biberon reprezintă o formă agresivă de carie ce apare pe dinţii de lapte ai copiilor sub 3 ani. Se mai numeşte şi carie galopantă deoarece are o evoluţie fulminantă; trecerea de la o pată alb-gălbuie pe suprafaţa dintelui către afectarea totală a suprafeţei dentare făcându-se foarte rapid, dinţii ajungând în stadiul de resturi radiculare colorate în negru în zona în care au erupt. Studiile arată că aproximativ 5-10% din copii prezintă carii de biberon.

separator
Charming mother feeding her adorable son in the kitchen

Primele semne sunt sensibilitatea dentară la diverşi stimuli externi – variaţiile de temperaturi, alimentele dulci şi modificări de culoare şi structură a smalţului – pete albe pe suprafaţa dentară unde smalţul are mai puţin calciu în compoziţie.

În general, evoluţia tipică a cariei de biberon urmează nişte paşi specifici. Debutează cu afectarea grupului frontal superior, fără afectarea grupului inferior. Netratate, cariile de biberon pot afecta întreaga dentiţie a copilului. Ordinea de apariţie a cariilor respectă ordinea de erupţie, astfel încât după afectarea incisivilor superiori, următorii dinţi interesaţi vor fi primii molari, apoi caninii şi, în final, molarii secunzi superiori.

Cauzele cariei de biberon sunt multiple, însă factorul principal îl reprezintă folosirea biberonului în afara meselor (pentru a linişti sau adormi copilul). Biberonul trebuie folosit doar ca instrument în alimentaţie, deoarece un alt factor favorizant îl reprezintă timpul de folosire al acestuia. Cariile apar atunci când lichidele dulci sunt oferite copilului, iar el este lăsat să sugă din biberon pentru o perioadă îndelungată.

Multe lichide dulci constituie cauza acestor carii: de la ceaiul îndulcit şi sucul de fructe până la laptele praf şi laptele propriu-zis. Bacteriile din guriţa bebeluşului folosesc carbohidraţii ca aliment. Apoi, ele produc acizi care atacă dinţii. De fiecare dată când bebeluşul tău consumă astfel de lichide, acizii atacă dinţişorii timp de 20 de minute sau chiar mai mult.

Chiar şi lactoza aflată în lapte este descompusă de bacterii (lactobacili) în acid lactic, astfel bacteriile hrănindu-se şi înmulţindu-se. Există şi studii care au arătat o legatură strânsă între acest tip de carii şi complicaţiile din timpul naşterii (naşteri dificile,contracţii uterine premature, sângerări vaginale).

sigilare

Ca părinte poţi ajuta la prevenirea cariei de biberon dacă:

  • ştergeţi gingiile copilului după fiecare masă cu un şerveţel umed sau o bucată de tifon – chiar dacă cel mic nu are încă dinţişori erupţi.
  • vei începe periajul dentar odată cu apariţia primului dinţişor, continuând să cureţi gingia în zonele în care dinţii lipsesc.
  • nu-l vei lăsa niciodată pe cel mic să adoarmă cu biberonul de lapte, suc sau ceai în guriţă.
  • sunteţi atenţi la alimentaţia bebeluşului, reducând pe cât posibil administrarea alimentelor dulci.

Dacă bebeluşul tău e obişnuit să primească suzeta peste noapte sau în timpul somnului de peste zi, oferă-i întotdeauna o suzetă curată, recomandată de stomatolog sau de medicul pediatru. Nu-i înmuia niciodată suzeta în miere sau într-un alt lichid dulce. Nu curăţa sau înmuia suzeta niciodată în propria gura (gura adultului e mult mai populată bacterian decât a bebeluşului).

Tratamentul cariei de biberon impune modificări de comportament atât pentru copil, cât şi pentru părinţi. Tratamentul constă, în primul rând, în corectarea obiceiurilor de îngrijire a copilului, cu suprimarea modalităţii incorecte de hrănire sau de liniştire a copilului şi instituirea unei igiene orale corecte. Netratate, cariile de biberon sunt în general foarte dureroase creând probleme foarte mari pentru copii şi stres pentru părinţi.

Cariile dentare, în general, se dezvoltă asimptomatic, dar au evoluţie rapidă în suprafaţă şi profunzime, dinţii ajungând în scurt timp resturi radiculare, dacă nu se corectează obiceiurile incorecte de îngrijire a copilului. Din păcate, cei mai mulţi părinţi se alarmează şi aduc copilul la medic foarte târziu când cariile dentare evoluează mult şi se complică cu abcese gingivale sau fistule.

Tratametul este de două feluri: preventiv – constând în educarea părinţilor şi curativ- realizat de medicul stomatolog, adaptat la situaţia clinică existentă. În fază incipientă a afecţiunii, se încearcă remineralizarea smalţului prin aplicarea locală a fluorului în concentraţie şi cantitate mică. Cariile simple se tratează prin obturaţii fizionomice de compozit, iar în cazul cariilor complicate se acţionează endodontic şi/sau chirurgical, prin extracţii dentare.

Sursa

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Arzi mai multe grăsimi dacă faci sport pe stomacul gol?
Articolul anterior
Cum poţi vopsi ouăle cu ingrediente naturale
Articolul următor