Cum să alegem un ghiozdan școlar corect!

A mai rămas puțin timp până va începe un nou an școlar. Părinții sunt în căutarea celor mai bune rechizite școlare pentru copii săi, însă de fiecare dată aceștia își pun întrebarea: care ghiozdan totuși este mai potrivit pentru copil, cum corect să-l aleagă fără a avea o influență negativă asupra ținutei școlarului?

separator

Spre bucuria noastră, astăzi găsim sortiment vast de ghiozdane, care se deosebesc după formă, culori, dar volumul interior. Mai jos găsiți câteva recomandări de la rețeau de magazine ” PAPIRUS MARKET ”, care cu siguranță vă vor fi de folos!

1. Să fie ușor
Conform recomandărilor sanitaro-igienice un ghiozdan trebuie să cântărească până la 1 kg, iar sarcina totală , cu încărcătură nu trebuie să depășească 10% din greutatea corporală a copilului.

2. Dimensiuni
Când mergeți să procurați ghiozdanul, este recomandabil să luați cu dumneavoastră și copilul, pentru a efectua măsurătorile necesare . Pentru că anume la vârsta de 6-8 ani are loc formarea modelului definitiv al curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale, regula este ca ghiozdanul să fie potrivit copilului și nu trebuie să treacă mai jos de zona mijlocului și nici mai mult de 3cm în lateralul sau înălțimea umerilor, pentru a nu-i îngradi sub nici o forma vizibilitatea.
3. Peretele auxiliar al ghiozdanului
Peretele auxiliar (spatele), se cere a fi ortopedic, adică să repete curburile coloanei vertebrale, pentru a micșora solicitările mecanice axiale, prin echilibrarea acestora pe scheletul trunchiului. Peretele auxiliar ar fi bine să fie conbinat cu material plastic, pentru a nu permite deformarea ghiozdanului. Un alt avantaj ar fi o plăcuță din aluminiu sau alt material, poziționată de-a lungul coloanei vertebrale, în peretele auxiliar al ghiozdanului. La exterior trebuie să fie căptușit cu material poros sau reticular, pentru a nu permite transpirarea copilului.4. Material de calitate
Materialul din care e confecționat ghiozdanul trebuie să fie rezistent, chiar poate fi și impermeabil. Astfel ploaea sau zăpadă, nu va ajunge la rechizite. Calitatea materialului o putem determina și după miros. Un ghiozdan care are un miros ințepător este confecționat din material ne calitativ și este toxic.

5. Curelușile și mânerul
La majoritatea ghiozdanelor curelușele sunt reglabile, dar trebuie să ținem cont de sezonul rece, când copilul îmbracă haine mai voluminoase și să optăm pentru un grad mai mare de reglare. Copilul trebuie să își poată pune și scoate cu ușurință ghiozdanul din spate. Alegem un sistem cât mai simplu, dar sigur de curele reglabile, să fie ușor de manevrat pentru copil. Un lucru de neglijat sunt și bretelele, pentru o distribuire mai bună a greutății sarcinei cărate, ele trebuie să fie cât mai late (nu mai puțin de 6 cm) și căptușite cu burete. Nu lăsa-ți copilul să poarte ghiozdanul pe un singur umăr, fie că este vorba despre ghiozdanul cu 2 bretele, purtat numai pe un umăr, fie ghiozdanul cu o singură bretea. Acestea sunt extrem de dăunatoare deoarece greutatea nu se distribuie cum trebuie și numai o parte a corpului este solicitată. Mânerul ghiozdanului trebuie să fie rezistente la încărcături, dar și comod.

6. Siguranță
În scop de securitate, ghiozdanul trebuie să fie dotat cu benzi reflectorizante. Toate lacătele trebuie să funcționeze impecabil, cusăturile să fie fine și rezistente, altfel pot răni copilul.

7. Opțiuni utile
Ghiozdanul ideal trebuie să fie suficient de încăpător, având mai multe compartimente, buzunare, pentru o mai bună organizare a rechizitelor, datorită cărora copilului îi v-a fi mai ușor să găsească lucrurile necesare și să fie mai ordonat. Un buzunar lateral pentru sticla de apă/ceai este util. Mici buzunare sunt necesare pentru a avea la îndemână ceasul, cheia, etc. E mai ușor pentru un copil să aibă totul la îndemână, pentru ca să nu fie nevoit să răscolească tot ghiozdanul. Învăța-ți copilul să aleagă carțile și caietele cu adevărat necesare si să nu poarte nimic inutil în plus. De asemenea, arată-i cum să aranjeze lucrurile în ghiozdan, cărțile mai grele trebuie așezate mai aproape de corp, pentru a-l ajuta să-și mențină echilibrul. În ultima perioadă specialiștii recomandă ghiozdanele tip roller cu rotile și un mâner suplimentar extensibil. Acestea pot fi trase pe jos atunci când greutatea este prea mare. Mai nou, acestea le puteți găsi și în varianta unde în caz de necesitate, roțile și mânerul suplimentar, pot fi ușor detașate sau cuplate la ghiozdan.

Sunteți așteptat cu drag în rețeaua de magazine ”PAPIRUS MARKET”

Adresele:
1. Chișinău, Bd.Mircea cel Batrân 13/1
Tel: (+373) 022 000-185, (+373)060 500-557 Fax: (+373) 022 000-184 
Luni-Vineri 09:00 – 19:00
Sâmbătă 10:00 – 16:00
Duminică 10:00 – 15:00

2. Chișinău, str.Armenească 19
Tel: (+373)022 260-979, (+373)068711154 Fax: (+373)022 260-980 
Luni-Vineri 09:00 – 19:00
Sâmbătă 09:00 – 16:00
Duminică zi liberă

Percheziții la Primăria Orhei: Un vice-primar, bănuit de CNA într-un dosar de finanțare ilegală a campaniei electorale pentru funcția de bașcan al Găgăuziei

Centrul Național Anticorupție și procurorii mun. Chișinău anunță despre efectuarea unor percheziții într-o cauză penală, pornită pe faptul încălcării modului de gestionare a fondurilor electorale, finanțării ilegale a concurenților electorali, falsului de documente și falsului în declarații, în care este vizat ex-trezorierul desemnat în campania electorală de alegere a başcanului UTA Găgăuzia, organizat în anul 2023, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Potrivit datelor urmăririi penale, persoana responsabilă de activitatea financiară a concurentului electoral, în prezent viceprimar al mun. Orhei, ar fi  elaborat mai multe formulare, în care a introdus date false privind donațiile în numerar făcute de persoane fizice pentru concurentul electoral, pe care le-a semnat și le-a prezentat la o instituție financiară din țară, dar și la Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei ca fiind  autentice, în calitate de documente ce confirmă sursa de proveniență a banilor. 

În aceste circumstanțe, contul bancar al concurentului electoral a fost suplinit cu mijloace financiare din surse interzise de lege în sumă de 370 de mii de lei, care ulterior au fost utilizate pentru achiziționarea unor bunuri, precum și pentru achitarea unor taxe și servicii aferente campaniei electorale.

La moment, acțiunile de urmărire penală sunt în desfășurare, urmând ca persoana să fie audiată în calitate de bănuit.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată. 

Actorul Emilian Crețu a fost chemat în judecată de Tany Vander: ”Să înceapă distracția”

Tany Vander îl cheamă în judecată și pe actorul Emilian Crețu. După nenumărate parodii pe care acesta le-a făcut pe seama bloggeriței, Tany a explodat și a decis să-l cheme în instanță pentru defăimare, scrie SHOK.md.

„Bună dimineața, sincer am vrut să încep altfel această zi de la o luni, cu bună dispoziție, dar am foarte mult colb în casă și azi dimineată m-a sunat cineva că trebuie să mă duc la audieri, că la un moment dat am zis că mă doare degetul ăsta, așa tare mai tremur”, a glumit actorul.

Tany Vander a chemat recent o fostă prietenă în judecată și a cerut dezmințiri, scuze și compensare materială în valoare totală de 400 de mii de lei.

Ce partide ar accede în Parlament dacă duminică ar avea loc alegeri

Trei formațiuni ar ajunge în legislativ dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, arată datele Barometrului iData – martie 2025. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate pentru care ar vota 27,3% din respondenți, Partidul Socialiștilor pentru care ar vota 12,5% și Blocul Victorie pentru care și-ar da votul 11,7%. Nu ar vota 5,4% din intervievați, nu știu cu cine ar vota – aproape 20%, iar puțin peste 2% nu au răspuns, scrie IPN.

„Dacă luăm și calculăm procentele din respondenții deciși, care au opțiune de vot, avem cinci formațiuni politice care ar intra în Parlament. PAS, cu 35%, PSRM, cu 16%, Blocul politic Victorie, cu 15%, Blocul Alternativa, 7,8%, și Partidul Nostru, 5%”, a declarat directorul companiei sociologice Date Inteligente, Mihai Bologan, într-o conferință de presă.

Potrivit lui Mihai Bologan, sondajul nu arată și potențialul vot din diasporă și din rândul cetățenilor din stânga Nistrului.

„Un Parlament format din votanții de pe teritoriul Moldovei, fără stânga Nistrului, ar arăta în modul următor. PAS ar acumula 45 de mandate, PSRM – 21, Blocul Victorie 19, Blocul Alternativa ar intra cu 10 mandate și Partidul Nostru – cu 6 mandate”, a precizat directorul iData.

Potrivit sondajului, cel mai activ politician din Republica Moldova este președinta Maia Sandu, care fost menționată de către 12,4% din respondenti.

„Într-o creștere este Ion Ceban care a fost destul de activ în ultima lună – 6,7%, Igor Dodon – 6,5%, pe locul 3. Ilan Șor – 4,5%, prim-ministrul Dorin Recean – 3,5%”, a notat Mihai Bologan. Întrebarea a fost deschisă, iar în top nu se mai regăsesc Renato Usatîi, Alexandr Stoianoglo, Irina Vlah și Tudor Ulianovschi.

Sondajul a fost realizat în perioada 14-25 martie, pe un eșantion de 1007 persoane din 294 de localități. Eroarea maximă de eșantionare constituie ±3%.

Partenerii noștri
Author Papirus Market
Adresa: str. Armenească, 19
Tel.: 022 260 979
Facebook: https://www.facebook.com/birolux/
Un nou centru modern, destinat frumuseții și remodelării corporale s-a deschis în orașul Bălți
Articolul anterior
Cele mai pasionale zodii! Vezi dacă te regăsești și tu în listă
Articolul următor