Copilul începe să facă cunoștință cu lumea din jur de la primele ore de viață. De la început urmărește, ascultă, apoi se învață prin senzațiile tactile, și în acest proces, un rol important îi atribuim jucăriei. Jucăria ajută copilul să își dezvolte creativitatea și trăsăturile de personalitate. Rolul ei principal este în cunoașterea lumii, natura obiectelor. Prin urmare, trebuie să alegem jucăria potrivită vârstei copilului.
De la 1 la 12 luni, bebelușul descoperă sunetele și culorile, urmărește cu privirea obiectele colorate aflate în mișcare. Pentru perioada aceasta sunt recomandate caruselul montat deasupra patului, jucăriile care fac diverse zgomote.
Copilul de la 1 la 3 ani știe deja sa meargă. La aceasta vârstă este mai mult în mișcare, încearcă să descopere cât mai multe. Îl distrează și îl atrage jucatul cu nisip, cu apa, începe să descopere cărțile cu imagini, începe să deseneze, să coloreze, să modeleze și să recunoască diverse obiecte, animale etc. Pentru aceasta vârstă sunt recomandate cuburile colorate, diverse jucării de construit și de asemenea cărțile de colorat.
Capacitatea intelectuală a copilului este în continuă dezvoltare. De aceea de la 3 la 6 ani, când își imaginează că poate avea diverse meserii, copilului îi place să construiască, începe sa cunoască cifrele și literele. La această vârstă jucăria devine: plastilina, cărțile de colorat, jocuri cu cifre şi litere, mașinile, păpușile, seturi de construit sau pentru fetițe, seturi de bucătărie, de cosmetică, trusă de doctor, puzzle, tăblițe magnetice etc.
Etapa de la 6 la 8 ani, este cea în care copilului i se dezvoltă curiozitatea. Poate citi, scrie, desena, să se joace în colectivitate. Începe să descopere jocurile pe calculator. Pentru această vârstă sunt recomandate jocuri de construit mai dificile, jocuri pentru calculator cu cifre, litere, puzzle mai complex.
Perioada de la 8 la 12 ani, este perioada când începe să devină individualist: citește singur, se uita la televizor, se joacă pe computer și descoperă jocuri pentru vârsta lui. Pentru această vârstă sunt recomandate jocurile de strategie, mai ales cele pe computer, păpuși cu diverse accesorii, enciclopediile, cărțile mult mai complexe din care află multe informații, jocul de fotbal în miniatură, bicicleta, rolele, jucării care se asamblează.
Alege jucăria potrivită copilului tău!!
Așadar, pentru a face o alegere corectă, ține cont de stadiului de dezvoltare în care se află copilul. Copiii care cresc sub presiunea de a deveni prea devreme adulți sunt privați de experiențe esențiale și unice pentru treapta lor de vârstă. Prin urmare, o jucărie nepotrivită îl poate învăța pe copil să fie nepăsător, nervos, frustrat, îl poate învăța pe copil să jignească, să fie violent, să urască. Trebuie să conștientizezi că mintea unui copil asimilează orice, iar impactul negativ al jucăriilor nepotrivite se reflectă în comportament.
Orice impresie pozitivă îl ajută pe copil să se dezvolte armonios, în timp ce toate impresiile negative lasă urme permanente în dezvoltarea fizică și sufletească a copilului. Copilului i se dezvoltă simțul estetic atunci când este înconjurat de jucării frumoase, create manual, din materiale naturale. Materialele naturale, precum lemnul, lâna, pietrele netede de râu, pluta, scoicile, conurile de brad etc, contribuie la dezvoltarea sensibilității copilului. În aer liber, simțurile copilului sunt stimulate prin joaca cu nisip, pământ, apă.
Trebuie să ții cont și de faptul că jucăriile moderne îl sărăcesc pe copil de imaginație și de simțul mirării, în timp ce obiectele simple, pot căpăta cu ușurință semnificații și utilizări multiple. Copilul este liber să-și imagineze o bucată de lemn ca fiind o corabie, o mașină, un telefon, în ele sunt depozitate multe povești – despre soare, despre apă, despre copacul din care provine.
O jucărie potrivită îl poate învăța pe copil să fie sensibil, conștiincios, atent, afectuos, recunoscător. Supraveghează copilul când se joacă, asigură-te că toate jucăriile cu care se joacă sunt conform destinaţiei şi sunt potrivite pentru vârsta şi abilităţile lui.
Centrul educaţional pentru copii „Ingenium”
Str. Mihail Sadoveanu 20/1
Tel.: 022 99 75 95, 060 79 09 01
Site: www.ingenium.md,
Email: info@ingenium.md