Cum să convingem copiii să citească

Cărțile sunt cei mai buni prieteni din toate timpurile, atât pentru maturi cât și pentru copii. Doar că, în zilele noastre când tehnologiile iau tot mai multă amploare, iar cei mici sunt mai puţin atraşi de citit. Este evident că, o parte din responsabilitatea acestui impact o au chiar părinţii. Însă, de cele mai multe ori, aceştia preferă să îi cumpere copilului său un telefon nou, sau o tabletă, iar cărțile fiind cumpărate doar la necesitate.

separator

Cititul unei cărţi ar trebui, să fie o plăcere în rândul copiilor, dar şi în rândul celor mari. Plăcerea de a citi o carte trebuie cultivată de către părinți, încă de când copiii sunt mici. La început, părinţii le pot citi copiilor povestioare, astfel cei mici se învaţă cu acest ritual, de exemplu înainte de somn. De asemenea, acesta este acel moment pe care părinții îl dedică pentru construirea unei legături puternice cu copilul lor.După ce copiii mai cresc, părinţii pot aborda cititul împreună cu ei. Deși, copilul nu ştie încă să citească, se recomandă de procurat cărţi cu cât mai multe imagini şi pasaje mici care vor fi citite de părinţi. Copiii vor privi imaginile, îşi vor dezvolta memoria vizuală, iar un aspect important în acest moment este explicaţia ce va sosi la fiecare imagine, explicație dată de către părinte. Un avantaj al acestui tip de lectură este faptul că micuții vor beneficia de cuvinte noi care vor duce la îmbogăţirea limbajului, dar şi a vizualizării anumitor lucruri (de exemplu: copiilor mici le plac poveştile cu animale, astfel că o carte de poveşti cu animale va aduce chiar înfăţişarea animalului, iar copilul va şti să facă legătura între cuvânt şi imagine). De asemenea, în cazul acestor poveşti, părinţii pot pune diferite melodii cu sunetele produse de animale. Continuarea acestui articol o poți citi aici.

Cantina liceului unde s-au intoxicat 65 de elevi din Chișinău a fost închisă pentru verificări

Cantina Liceului Teoretic Republican „Aristotel”, unde 65 de elevi s-au intoxicat, și-a sistat activitatea. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că a inițiat verificări, transmite IPN.

Până la finalizarea anchetei epidemiologice cantina și-a sistat activitatea. Potrivit ANSA, responsabilitatea privind siguranța alimentelor le revine, în exclusivitate, operatorilor din domeniul alimentar.

În context, instituția solicită agenților economici din domeniu să achiziționeze materia primă doar de la furnizorii de încredere, care dețin certificate de calitate sau certificatul sanitar-veterinar. De asemenea, este obligatoriu să respecte condițiile de igienă în blocurile alimentare, să respecte regimul termic de păstrare a materiei prime, în funcție de gradul de perisabilitate a acestora, precum și să respecte vecinătatea depozitării produselor, pentru a exclude contaminarea încrucișată.

Un angajat al Liceului Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău și 65 de elevi din clasele a X-XII-a s-au intoxicat cu alimente. Adultul, dar și 20 dintre elevi au fost internați la spital. Potrivit Ministerului Sănătății, starea copiilor și a angajatului liceului este satisfăcătoare, iar cea a elevului din reanimare este gravă, dar stabilă.

Campania „Puterea Omeniei” a Farmaciei Familiei a fost desemnată „Proiectul Social al Anului 2024”

Recent, Farmacia Familiei a participat la Cel de-al V-lea Summit Farmaceutic Eurasiatic 2024, desfășurat la Samarkand. A fost o experiență extraordinară, în care liderii și profesioniștii din industria farmaceutică au discutat tendințele de dezvoltare din Europa de Est, Asia Centrală și Caucaz.

În cadrul acestui eveniment, campania socială ”Puterea Omeniei” a Farmaciei Familiei a fost desemnată „Proiectul Social al Anului 2024” de către Global Pharmaceutical Leaders’ Club, concurând cu peste 20 de companii sociale. Această distincție subliniază angajamentul nostru față de comunitate și binele oamenilor.

Vă asigurăm că vom continua să ne implicăm activ în proiecte sociale care aduc un impact pozitiv comunității, contribuind astfel la o sănătate mai bună și un viitor mai bun pentru toți.

SFS a digitalizat peste 70% din servicii. Vezi lista

Peste 70% din serviciile prestate de Serviciul Fiscal de Stat sunt digitalizate. Lista serviciilor poate fi consultată pe site-ul sfs.md, informează un comunicat de presă al instituției.

În prezent, 73,68% din serviciile ale cărui proprietar este Serviciul Fiscal de Stat, sunt prestate în format digital, conform listei:

Serviciile fiscale electronice pot fi accesate prin intermediul Sistemului Informațional Automatizat „Cabinetul personal al contribuabilului” (în continuare – SIA „CPC”) de pe pagina-web oficială a instituției www.sfs.md, cu excepția Certificatului de atestare în calitate de plătitor de TVA în conformitate cu standardele UE și Certificatului privind lipsa sau existența restanțelor față de buget, care se accesează exclusiv prin intermediul MCabinet.

Confirmarea privind veniturile obținute în Republica Moldova de persoanele fizice cetățeni ai Republicii Moldova poate fi solicitată online atât prin intermediul MCabinet, cât și prin intermediul  SIA „CPC”.

Ghidul de utilizare a serviciilor prin intermediul SIA „CPC” poate fi găsit aici.

Autentificarea în cadrul SIA „CPC” are loc prin intermediul serviciului guvernamental de autentificare și control al accesului – MPass, prin următoarele metode:

  • semnătura electronică eliberată pe dispozitiv criptografic de la I. P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică” sau de la I.P. „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe”;
  • semnătura mobilă eliberată de operatorii de telefonie mobilă.

Procesul de solicitare și obținere a semnăturii electronice/mobile este specifică fiecărui prestator de servicii de certificare. Mai multe detalii la subiect pot fi consultate aici.

Autoritatea fiscală încurajează toți contribuabilii să opteze pentru utilizarea serviciilor fiscale electronice, datorită beneficiilor care le oferă și anume: economie de timp, simplitatea prezentării declarației datorită faptului că sistemul informațional pune la dispoziție o declarație precompletată cu datele care le deține deja Serviciul Fiscal de Stat.

A băut câte cinci energizante pe zi, timp de trei săptămâni
Articolul anterior
Tabăra de Detox cu Galina Tomaș revine cu o nouă ediție de familie
Articolul următor