Cum să discuţi cu copilul tău despre sex

Sexualitatea este parte din viaţa fiecărui om la orice vârstă. Când ar trebui să-i vorbeşti copilului despre sex? Curiozitatea copilului e firească, este normal să-şi pună întrebări, iar ca părinte – să fii pregătit să-i răspunzi. Acest articol îţi poate fi de folos.

separator
mama-copil-discutie

Care este momentul potrivit pentru a discuta cu un copil subiecte ce ţin de sex?

Abordează acest subiectul atunci când copilul pune singur întrebări într-un moment potrivit. Aceste momente sunt considerate prielnice şi oportune, întrucât deschid o portiţă cu privire la dezvoltarea unei teme, afirmă healthychildren.org. De exemplu, poţi să discuţi cu copilul tău în timp ce face baie despre anumite părţi ale corpului şi nu poţi face acest lucru în timp ce luaţi masa de seară în familie. O sarcină sau o naştere în familie este un moment bun pentru a-i explica copilului, dacă se interesează, cum este conceput şi născut un bebe.

Cum să-i explici copilului problemele legate de sexualitate?

Nu este necesar să faci o pledoarie, să ţii un discurs larg. Încearcă întâi să vezi ce cunoaşte copilul despre subiectul dat şi lasă-l însuşi să ghideze conversaţia prin propriile întrebări. Unii copii pun întrebări cu privire la o temă anumită, alţii – ar putea să nu te întrebe nimic dacă te simt necooperant, sau chiar nepoliticos, respingător, când vine vorba de discuţii ce ţin de sexualitate. Alteori copilul poate pune întrebări jenante. Cel mai bine este, spune healthychildren.org, să vorbeşti deschis şi să-i dai copilului de înţeles că te poate întreba orice, oricând, cu referire la sexualitate.

Dacă copilul începe să-ţi pună întrebări, este bine:

  • să nu rădeţi şi să nu chicotiţi împreună de întrebările adresate; copilul nu trebuie să se simtă ruşinat sau stingherit pentru curiozitatea lui.
  • să nu apari prea jenat sau serios, grav în privinţa subiectului abordat.
  • fii scurt, nu da explicaţii lungi, răspunde în termeni simpli; în acelaşi timp, copilul de până la 9-10 ani nu are voie să cunoască detalii despre actul sexual.
  • fii sincer, deschis, foloseşte denumiri corecte, proprii pentru toate părţile corpului.
  • vezi dacă copilul tău vrea sau are nevoie să cunoască mai mult; poţi să îl întrebi dacă este mulţumit de răspunsul tău, dacă a primit răspunsul aşteptat, totodată analizează reacţia copilului.
  • fii pregătit să repeţi răspunsul tău de mai multe ori dacă este nevoie, în funcţie de situaţie.
  • la vârsta la care debutează semnele de dezvoltare sexuală pubertară copilul ar trebui să înceapă să se familiarizeze cu noţiunea de act sexual şi altele.
  • în cazul în care nu doreşti să-i vorbeşti copilului tău despre sexualitate poţi ruga un prieten de familie, o rudă sau să apelezi la medicul pediatru care ar putea să te ajute vorbind cu copilul tău despre aspectele sexualităţii.

Întrebări pe care le poţi primi în funcţie de vârstă

Orice copil ar trebui să primească răspunsul în funcţie de vârstă şi capacitatea lui de a înţelege anumite lucruri. Un copil de vârstă preşcolară te poate întreba: „Cum am ajuns în burtica ta?”
„Unde am fost înainte de a ajunge acolo?”, „Cum am ieșit?”, „De unde vin copiii?”, „Cum se face că fetele nu au penis?”
sau altele.

Între 18 luni şi 3 ani copilul devine interesat cu privire la propriile părţi ale corpului; este important să-i numeşti copilului corect părţile corpului; spune-i că există părţi intime ale corpului, acele de sub costumul de baie.

comunicare-mama-copil_3

La vârsta de 4-5 ani copilul începe să arate interes faţă de noţiunile de bază ale sexualităţii, cu referire la propriul corp şi a celui de sex opus. Te poate întreba de unde vin copiii, de ce sexele arată diferit, este firesc şi poate deveni interesat de cum arată organele genitale ale sexului opus. La această vârstă i se explică copilului anumite lucruri, îndrumat fiind în sensul: ,,aceasta e bine, aceasta – nu’’.

Copilul de vârstă şcolară ar putea să te întrebe: „La ce vârstă o fată poate avea un copil?”,
„De ce băieţii au erecţie?”, „Ce este un ciclu?”, „Cum are loc un contact sexual?”, „De ce oamenii se plac, se iubesc?”

Un copil de 5-7 ani cunoaşte mai mult, poate deveni interesat cu referire la ce se întâmplă din punct de vedere sexual între două fiinţe, pune întrebări mai complexe, are propriile explicaţii şi închipuiri privind sexualitatea şi modul de apariţie a copiilor. Este important să ajuţi copilul să înteleagă sexualitatea într-un mod sănătos, spun experţii site-ului healthychildren.org, întrucât lecţiile şi valorile pe care le însuşeşte la această vârstă au influenţă asupra mentalităţii ulterioare.

Copilul de 8-9 ani discerne ,,rău’’ de ,,bine’’, devine capabil să înţeleagă că sexul, aşa cum îl vede el, se întâmplă între doi oameni care se iubesc, care au reciproc sentimente, copilul poate deveni interesat de cum s-au întâlnit şi s-au îndrăgostit părinţii lui, îşi pune întrebări privind dragostea, iubirea, căsătoria. Încearcă să discuţi cu copilul, iniţiază un subiect mai lung când apar astfel de momente, întrucât copilul avansează treptat către pubertate.

Copilul care atinge debutul pubertăţii poate iniţia de unul singur subiecte ce ţin de sexualitate. Fii pregătit să-i răspunzi şi să aloci timp suficient pentru asceste discuţii. Este important să-i vorbeşti copilului la această vârstă atât cât are nevoie. Dacă iniţiază de unul singur discuţia, este potrivit să-i vorbeşti despre amânarea actului sexual pentru vârste mai mari. Ca părinte ai putea considera că copilul tău este încă prea mic pentru a aduce anumite subiecte în discuţie, însă experţii în domeniu sunt de părere că copilul de 11-12 ani ar trebui deja să cunoască despre contracepţie, act sexual şi boli cu transmitere sexuală. Dacă copilul tău este mai timid şi nu iniţiază de unul singur o discuţie, ai putea singur să încerci să îi explici, întrucât educaţia sexuală şi informarea este importantă mai ales când copilul atinge debutul pubertăţii. În acelaşi timp, părinţii ar trebui să ia în considerare că fetele au un debut pubertar mai timpuriu decât băieţii. Asigură-te că copilul tău de anumită vârstă înţelege cum are loc transmiterea bolilor sexuale şi cum poate să se protejeze de ele, inclusiv măsurile de contracepţie. Experţii susţin că învăţând copilul să aibă responsabilitate sexuală este una dintre cele mai importante lecţii în viaţă oferită de către părinţi.

Când îi vorbeşti copilului despre sex şi sexualitate ai şansa să-i împărtăşeşti valorile şi concepţiile tale. Uneori subiectul poate părea jenant, dar copilul trebuie să ştie că există o sursă de încredere la care poate mereu apela şi de la care poate primi un răspuns – chiar tu!

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Cel de-al IV-lea Summit Internațional de Turism Termal și Sănătate, desfășurat în provincia Balıkesi din Turcia, a reunit reprezentanți din 55 de țări ale lumii
Articolul anterior
Mâncăm peşte proaspăt sau congelat?
Articolul următor