Dacă îţi doreşti să dai naştere unui copil, există o serie de paşi pe care ar trebui să-i urmezi pentru a te bucura de o sarcină fiziologică şi sănătoasă. Medicii susţin că planificarea unei sarcini este foarte importantă, întrucât acest lucru pregăteşte organismul părinţilor pentru concepere, creşte şansele de a rămâne gravidă, evită maximal problemele ce ar putea să pună în pericol sănătatea mamei şi a bebeluşului. Pentru aceasta este recomandat, înaintea perioadei de concepere, părinţii să facă o vizită la medic.
Alicia Valcov, fondatoarea comunități online pentru mămici, Ask a Mom, împreună cu soțul ei, Vasile, au zis că diferența dintre frați nu ar trebui să fie prea mare și că, Bogdan, fiul lor, are nevoie de un partener de joacă. Așa cuplul a ajuns la Medpark, la medicul obstetrician-ginecolog, Maxim Calaraș, specialist care i-a ghidat în tot ce înseamnă preconcepție.
„Prima rugăminte este să renunțați la orice deprindere nocivă, cum ar fi: fumatul, alcoolul, drogurie, tratamentul medicamentos, toxic pentru făt.
Curios este că organismul femeii dă naștere unui ovocit la fiecare 30 de zile, iar în cazul bărbaților, organismul produce la fiecare 72 de zile spermtozoizi”, spune medicul.
În plus, în perioada de preconcepție este bine să faci câteva teste, pentru a vedea dacă organismul este pregătit pentru o sarcină, între care:
• Hemoleucograma – ,,analiza care ne va arăta dacă viitoarea mamă este sau nu anemică, dacă există sau nu vreun proces inflamator și dacă parametrii de coagulare, trombocitele, sunt în limitele normale”
• Examenul sumar de urină – ,,identifică prezența unor infecții la nivelul tractului urinar.”
• Testarea secrețiilor vaginale – ,,investigație microscopică și microbiologică.”
Și asta nu e tot! În preconcepție se recomandă să faci unele analize privind infecțiile cu transmitere sexuală, precum Chlamylia, Mycoplasma, Ureaplasma. Mai multe recomandări ale medicului obstetrician-ginecolog, Maxim Calaraș, le vezi în video-ul de mai jos.
sursa: eumama.md