Cum tratezi răceala, gripa și virozele la copil. Sfaturile Dr. Mihai Stratulat

Contrar a ceea ce se crede, orice episod de răceală, fie că apare iarna sau vara, este o infecție virală. Rino-faringita, faringita, amigdalita catarală (angina), laringo-faringita, laringita, laringo-traheita, laringo-traheo-bronșita, traheo-bronșita, bronșita, adică inflamația mucoasei nazului, gâtului, faringelui, laringelui, bronhiilor, traheii, toate, în proporție de peste 90%, mai ales la copii, sunt infecții virale.

separator
Cum apare o viroză?

Virusul poate fi luat de la o persoană infectată și se acutizează boala în caz de hipotermie locală sau generalizată (în urma consumului de lichide sau alimente reci, expunerii la frig, etc). Frigul este astfel un factor favorizant al apariţiei răcelii. Cauza o constituie infecţia cu virusuri. Temperaturile joase modifică activitatea sistemului imun, slăbeşte mecanismele de apărare ale organismului împotriva virusurilor, ceea ce reduce rezistența mucoasei căilor respiratorii superioare.

Cum evoluează o răceală?

Infecția virală are un debut acut, cu febră (într-o viroză mai agresivă, poate ajunge și pâna la 40°C). Perioada acută într-o infecție virală durează 3 zile, perioadă în care această febră înaltă se menține, greu cedează și crește rapid din nou, copilul va fi somnolent, apatic și nu va dori nimic să mănânce. În a 4-a zi, febra începe să cedeze în intensitate, începe să crească intervalul între perioadele febrile.

1-3 zi 4-5 zi 6-7 zi 8 zi 9 zi
39-40°C 38-39°C 37-38°C x1-2ori/zi – 37°C

Febra mare (39-40ºC) nu este un motiv imperios de a chema ambulanța, iar adresarea la medic se face într-un regim obișnuit. Dacă febra apare seara și depășește valorile de 38 – 38,5 grade, copilul este somnolent, are stare generală de rău, are convulsii, este necesar să reduceți febra cu medicamente antipiretice și să mergeți la medic a doua zi. Motiv de îngrijorare și adresare urgentă la medic constituie vârsta copilului. Dacă acesta este mai mic de 3 luni, apelați ambulanța.

Febra mare nu provoacă convulsii. Convulsiile febrile apar mai des la valori de peste 38,5°C și de regulă la copiii purtători de o anumită genă responsabilă pentru producerea convulsiilor febrile. Dacă copilul a făcut în trecut convulsii febrile, trebuie să cunoașteți că nu e neapărat ca acestea să se repete ulterior, în cazul altor episoade de răceală. De obicei, copilul va face convulsii de vreo 5-6 ori, până la vârsta de 5-6 ani.

Este foarte important să se urmărească starea copilului în aceste 3 zile de febră înaltă. De obicei, într-o viroză, copilul febril devine apatic și somnolent, iar atunci când febra scade, el se simte relative bine, devine mai activ, începe iar să se joace. Dacă însă, starea copilului este la fel, indiferent dacă este febril sau afebril sau dacă în a 4-a zi, febra se menține la fel de înaltă și copilul rămâne la fel de pasiv, apatic și somnolent, atunci se poate presupune că infecția virală s-a complicat cu o infecție bacteriană. Și, în acest caz, copilul trebuie neapărat consultat de către specialist.

Important de reținut!

Nu începeți tratamentul cu antibiotice până nu sosesc rezultatele hemoleucogramei, care neapărat trebuie să arate creșterea numărului de leucocite în sânge. Examenul sumar de urină, în acest caz, poate exclude pielonefrita, un proces inflamator bacterian la nivelul rinichilor.

Rețineți! Antibioticul nu este eficient dacă este vorba despre o infecție virală. Acesta nu scade febra.

Cum se tratează o răceală?

Infecția virală se tratează mai degrabă simptomatic, adică se scade febra dacă este cazul, se curăță nasul, se tratează tusea. Important! Nu se scade febra la copil, într-o viroză, decât dacă aceasta îi cauzează copilului o stare generală pronunțată de rău, dacă depășește valorile de 38 – 38,5 grade, copilul este somnolent ori manifestă convulsii. Febra este un mecanism natural de apărare a organismului contra infecției virale (în caz de febră înaltă, în sânge, crește activitatea interferonului, un ,,anticorp” natural care distruge virusul). Este bine de știut că, în caz de viroză, febra nu trebuie niciodată scăzută de tot, în acest caz ar putea ajuta administrarea unor doze mai mici de antipiretice.

Preparatele antivirale ajută doar în primele ore de boală, doar în momentul în care virusul a intrat în organism, în perioada de incubare (de înmulțire a virusului), care durează în majoritatea virozelor în jur de 1-7 zile, după care apar semenele de răceală. În momentul în care apar primele semne de răceală, se consideră că este deja prea târziu pentru a administra antivirale.

Atunci când răcesc, copiii își formează imunitate, anticorpi proprii care îi vor ajuta să suporte mai ușor episoadele ulterioare de răceală. Administrarea antibioticelor în viroze reduce imunitatea organismului, copil va începe să răcească mai des, iar boala e posibil să decurgă mai sever.

Dr. Mihai Stratulat ne îndeamnă să tratăm corect virozele!

Materialul reprezintă un extras din articolul ,,Răceala, viroza, antiviralele și antibioticile”, publicat pe mihaistratulat.blogspot.md.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

De 8 Martie, și-au făcut cel mai frumos cadou! Mai multe femei au născut în zi de sărbătoare la o maternitate din Capitală

În ziua de 8 Martie, au devenit mămici și, astfel, și-au facut cel mai frumos cadou de Ziua Internațională a Femeii!

De 8 Martie, la spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” s-au născut 8 copii, cei mai mulți dintre bebeluși sunt băieți. 3 fetițe și 5 băieței au fost florile și trofeele acestor mame care și-au văzut visul împlinit chiar de 8 Martie – ziua în care vor marca două sărbători în una. Nașterile au decurs normal, copiii sunt perfect sănătoși, iar mamele lor sunt în stare satisfăcătoare.

De opt martie, Ana a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă. Tânăra de 24 de ani a devenit mămică pentru prima dată. Deși nașterea a durat mult timp, se simte epuizată și durerea este de nedescris, tânăra ne-a mărturisit că este extrem de fericită, se simte binecuvântată, cu cel mai frumos cadou dăruit de Dumnezeu, transmite radiomoldova.md.

„ Mi-a dat Domnul astăzi două cadouri odată. – Și v-ați gândit la un nume? – Ariana. Doar femeile care au născut o să mă înțeleagă ce durere este aceasta, prin ce trece, dar cred că atunci când uiți de tot, mai vrei. Eu trebuia să nasc pe 20 sau 23 februarie. Tăticul a fost acasă, a dorit să asiste la naștere, dar copilul nu a vrut să apară atunci, a vrut pe opt martie. Aceasta este o fericire extrem de mare, extrem, mai ales când o hrănești cu sânul tău propriu, când stai lângă puișor, iar când o vezi că plânge ți se rupe tot în tine.”

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova rata natalității este în continuă scădere, iar în opt ani, numărul nou-născuților a scăzut cu aproximativ 34 la sută. Prin implementarea diverselor politici sociale, autoritățile de profil încearcă să motiveze familiile să aducă pe lume mai mulți copii. Astfel, începând cu 2024, indemnizația unică oferită la nașterea copilului a fost dublată și constituie 20 de mii de lei.

În Moldova există riscul de scumpiri în lanț, ca urmare a majorării preţurilor pentru carburanţi
Articolul anterior
Ce nume vor purta Prințul Harry și ducesa Meghan după ce și-au pierdut titlurile regale
Articolul următor