Cuplul steril şi şansele de a avea copii!

Sterilitatea se defineşte prin incapacitatea unui cuplu conjugal de a avea copii, fără a folosi mijloace anticoncepţionale timp de un an de zile.

separator

Aliona Bogdan,
medic-rezident,
Obstetrică-ginecologie

Pe parcursul ultimelor decenii se constată o creştere vădită a numărului de cupluri sterile. Faptul poate fi explicat prin înrăutăţirea sănătăţii reproductive. Numărul mare de îmbolnăviri cu transmitere sexuală, debutul precoce al vieţii în doi, schimbul frecvent de parteneri, avortul, dar şi întreruperea primei sarcini sunt factori negativi, care duc la afectarea sistemului reproductiv şi imposibilitatea de a procrea.

Numai în ultimii 10 ani, numărul cuplurilor sterile în Moldova a crescut de la 8% la 16%. Una dintre cauzele răspândirii sterilităţii este adresarea tardivă la medic, pentru a constata cauza şi tratamentul necesar, pentru a   înlătura sterilitatea.

Când se vorbeşte că numai femeia poate fi cauza sterilităţii, nu este corect. Imposibilitatea de a procrea poate fi pusă şi pe seama bărbatului. Din aceste considerente, ambii parteneri trebuie să meargă la medic. Problema cuplului steril este una destul de delicată, nu fiecare medic ginecolog o poate rezolva. Pentru un diagnostic corect, cuplul steril trebuie să fie examinat de un specialist, bine pregatit în domeniu. Cu regret, însă, unele femei preferă să meargă la  mai mulţi medici din diferite instituţii, cheltuind sume mari de bani pentru investigaţii, de care nu era nevoie.

Cauza sterilităţii trebuie găsită cât mai repede  în ideea posibilităţii de a procrea până femeia ajunge la 35  de ani şi mai mult.

Utilizarea unor noi tehnologii de diagnosticare, cum ar fi folosirea pe larg a metodelor de laparoscopie, dau posibilitatea unei informaţii ample, a schimbărilor apărute în regiunea organelor de reproducere. Una dintre cele mai frecvente cauze, care aduce modificări, este infecţia, procesul inflamator. Pentru a exclude infectarea  organelor genitale, se recomandă prezervativul, dar care nu ne protejează 100%.

Altă cauză a sterilităţii  poate fi administrarea neraţională a unor contraceptive, cum ar fi dispozitivul intrauterin – steriletul. Acesta nu poate fi recomandat şi folosit de o femeie, care în trecut nu a avut nici o naştere. Femeia care foloseşte contraceptive intrauterine, trebuie să fie permanent sub supravegherea medicului pentru înlăturarea lui la timp,  dacă apar unele complicaţii cum:

 

– ar fi dureri în regiunea inferioară a abdomenului

– dereglări ale ciclului menstrual

– simptome de prezenţă a infecţiei

 

Există unele forme de sterilitate, care nu pot fi supuse nici tratamentului conservativ, nici celui chirurgical. În aceste cazuri poate fi folosită metoda de Reproducere Asistată. Deja sute de copii s-au născut în urma implementării acesteia.

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Evgheni Hudorojcov a creat 23 de rochii în 30 de zile!
Articolul anterior
La 30 de ani nu expiri, ci abia atunci începe termenul de valabilitate!
Articolul următor