Curiozități legate de prima oră din viața bebelușului, numită şi „ora magică”

Știai că primele minute din viață ne afectează întreaga noastră existență? Pentru un start minunat în noua aventură extrauterină, nou-născutul are nevoie de o trecere blândă la noul mod de viață. „Ora magică” este un concept nou care se referă la prima oră din viața bebelușului.

separator
rsz_shutterstock_211897159-566x401

Nou-născutul este așezat pe pieptul mamei, fiind lăsat să stea în contact piele pe piele cu aceasta. Specialiștii au demonstrat că „ora magică” este primordială pentru dezvoltarea bebelușului. Conform acestora, este ideal ca bebelușul să fie adus mamei cât mai repede după naștere pentru a fi hrănit. Contactul piele pe piele aduce bebelușului beneficii fizice și mentale atât pe termen scurt, cât și pe termen lung:
• liniștirea bebelușului
• reglarea temperaturii corpului și a nivelului de glucoză
• dezvoltare instinctului de supt

Efectele orei magice pentru mamă sunt contractarea mai rapidă a uterului, prevenindu-se astfel hemoragiile post-partum, declanșarea lactației. Astfel se pun bazele unei legături profunde între mamă și pruncul său și se creează criteriile necesare succesului în alăptare.

Când nou-născuții sunt așezați direct pe pielea mamei, instinctiv, aceștia trec prin nouă stadiile naturale. Iată câteva momente cheie ale primelor 70 de minute, așa cum au loc în medie la orice bebeluș lăsat pe pieptul mamei lui:

  • Minutul 0: Bebelușul țipă puternic, moment în care i se activează plămânii.
  • Minutul 2: După ce strigă, bebelușul își petrece mai puțin de un minut relaxându-se, stând nemișcat pe pieptul mamei. Autorii au presupus că această pauză liniștită e posibil să fie un mod evolutiv de a ține bebelușii departe de prădători.
  • Minutul 2.5: Pe măsură ce începe să se trezească, nou-născutul își deschide ochii pentru prima dată și începe treptat să își miște capul și gura.
  • Minutul 8: Bebelușul devine și mai activ, ținându-și ochii deschiși chiar și 5 minute sau mai mult. Pe parcursul acestei faze active, nou-născutul pare să devină interesat să mănânce, privind la fața mamei și la sânii ei, făcând sunete ce arată că îi e foame și mișcându-și mâinile înspre gură.
  • Minutul 18: Ce extenuant a fost totul! E momentul pentru o nouă pauză.
  • Minutul 36: Nou-născutul care și-a reîncărcat bateriile se trezește plin de energie și începe să se grăbească înspre sânul mamei, bazându-se pe simțul mirosului pentru a se orienta.
  • Minutul 62: Bebelușul suge puțin colostru, plin de proteine și anticorpi. Acest supt stimulează sânii să producă lapte și ajută uterul mamei să se contracte pentru a ajunge la dimensiunea de dinainte de sarcină.
  • Minutul 70: Ora magică se încheie cu un somn odihnitor pentru bebeluș și pentru mamă.

Este uimitor cât de perfect este construită natura și cât de firesc pot decurge lucrurile fără ca omul să intervină. Este minunat cum se inițiază actul alăptării atât de firesc. Având în vedere beneficiile alăptatului, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF și Ministerul Sănătății recomandă tuturor maternităților inițierea timpurie a alăptării, în prima oră după naștere, datorită rolului major pe care îl are această procedură pentru alăptarea fără probleme.

În cazul în care o maternitate oferă această oră magică mamelor, trebuie să se respecte următoarele proceduri: bebelușul trebuie șters și așezat gol pe burta mamei, fiind acoperit cu o pătură caldă și uscată. Timp de o oră cei doi rămân în contact piele pe piele cel puțin o oră după naștere. Procedurile medicale esențiale se fac cu nou născutul pe pieptul mamei, iar cele mai puțin importante sunt amânate cu o oră-două. Așadar, prima oară din viața nou-născutului petrecută în simbioză perfectă cu cea care i-a dat viață este într-adevăr o adevărată minune, dar și deosebit de importantă pentru satisfacerea nevoilor de bază ale puiului de om: căldură, hrană, protecție și pentru un bun start în alăptare.

Această oră magică este o perioadă unică de adaptare de la viața intrauterină la cea extrauterină. și reprezintă o experiență irepetabilă.

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Adriana Ochișanu, despre cel mai iubit bărbat!
Articolul anterior
Ce se întâmplă în corpul tău când te enervezi
Articolul următor