De unde apare agresivitatea la copii

Copilul face tot ceea ce aprobă părintele, fie că o face conștient sau fără să realizeze ceea ce face.

separator
De unde apare agresivitatea la copii

Sursele agresivității sunt diverse. Unii oameni de știință consideră agresivitatea drept o trăsătură înnăscută cu rădăcinile în natura biologică a omului (proprietăți anatomice, fiziologice și biochimice ale individului).


Daniela Sircu-Ursu,
Psiholog consultant

Alții susțin că tendințele agresive pot fi explicate datorită obiceiurilor dobândite, ca urmare a contactului cu alte persoane (părinți, profesori, prieteni) sau sub influența unor filme și emisiuni TV care redau violența. Psihologii behavioriști identifică o serie de factori de familie, care afectează formarea unor tendințe agresive în comportamentul copilului. Printre acestea:

• lipsa de căldură, afecțiune de la părinții lor;

• lipsa de interes, indiferența părinților;

• neacceptarea,  atitudinea negativă față de copil;

• lipsa de control, indiferență față de manifestarea comportamentului agresiv;

• incoerență în aplicarea de sancțiuni;

• utilizarea pedepselor corporale.

Cert este faptul că un copil agresiv este un copil ce a învățat că violența este o formă de comportament acceptată în mediul în care crește fie că este o metodă de a obține ce-și dorește.

Gradinita-208-photo-1046Totul începe la vârsta de 2-3 ani, cu primele mușcături, îmbrâncituri și scuipături, când copilul nu stăpânește bine limbajul verbal și este nevoit să recurgă la gesturi pentru a-și exprima emoțiile, stările sau pentru a-și apăra “posesiile“ cu îndârjire.

Comportamentul agresiv este rezultatul încercării copilului de a cunoaște și de a lua în stăpânire mediul înconjurător chiar dacă asta se soldează cu stricăciuni și mici dezastre: mâzgâlirea pereților, dezasamblarea jucăriilor, scoaterea hainelor din șifonier sau a cărților din bibliotecă. Mai pot apărea reacții negative în legătură cu somnul, hrana sau igiena corporală. Toate acestea sunt rezultatul încercărilor copilului de a-și afirma personalitatea și propriul punct de vedere, dar și o testare a limitelor impuse de adulți (cu alte cuvinte, cât de departe poate merge fără să i se întâmple nimic).

Uneori, agresivitatea este motivată de frică și se amplifică în situații neprevăzute sau neașteptate (mersul la grădiniță, bunăoară). Acești copii nu se simt în siguranță, nu au încredere în cei din jurul lor, se simt amenințați și încearcă să depășească aceste sentimente înfricoșătoare pentru ei prin comportamente impulsive, de agresivitate sau chiar furie.

În acest moment părintele este cel care decide desfășurarea evenimentelor, fie intervine prompt și ferm, fie așteaptă când copilul “va crește și va înțelege…“ și problema se va soluționa de la sine.

Preveniți agresivitatea:

– Fiți răbdători și sensibili la nevoile copilului dumneavoastră.

– Copiii se identifică cu părinții săi. Arătați-i copilului un comportament non-agresiv.

– Nu vă certați în prezența unui copil.

– În cazul în care copilul a făcut ceva greșit, nu ar trebui să criticați copilul, ci acțiunile acestuia.

– Fiți consecvent în aplicarea de sancțiuni. Ele nu ar trebui să fie umilitoare pentru copil.

– Învățați copiii forme acceptabile de manifestare a emoțiilor negative (când suntem supărați vorbim cu cineva, desenăm supărarea pe o foaie de hârtie…)

– Dezvoltați capacitatea de a fi empativ a copilului și capacitatea de a-și asuma responsabilitatea pentru acțiunile sale.

– Și, în sfârșit, înconjurați copilul cu dragoste și grijă. Lăsați-l să știe că veți fi întotdeauna alături de el, chiar și când va greși cu ceva.

 

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Fiica Andreei Esca este într-o relație cu fiul unui terorist
Articolul anterior
Supa de usturoi, un medicament puternic pentru inimă
Articolul următor