Decis! Mamele fără loc de muncă NU pot fi private de indemnizația de maternitate

Femeia care a demisionat în timpul sarcinii și la momentul nașterii copilului nu are un loc de muncă nu poate fi privată de indemnizația de maternitate.

separator
uuuDecizia a fost pronunțată de Curtea Constituțională, care a fost sesizată de avocatul unei reclamante.

Acesta a pretins că neacordarea indemnizației de maternitate (calculată din mărimea salariului soţului) femeii care a lucrat o perioadă pe parcursul sarcinii şi a demisionat până să nască constituie un tratament discriminatoriu în raport cu gravidele care nu activează în general pe parcursul acestei perioade şi beneficiază de acest drept, transmite IPN.

În argumentarea sa, Curtea Constituțională a menţionat că se atestă o atitudine inechitabilă între soţiile care nu au lucrat deloc şi cele care au lucrat parţial în lunile premergătoare concediului de maternitate.

Deşi, în ziua naşterii cele două categorii de femei au acelaşi statut – de persoane întreţinute, legislaţia prevede retribuţie socială doar pentru soţiile şomere pe toată durata sarcinii.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac şi intră în vigoare la data adoptării.

sursa: www.publika.md

Prima declarație a lui Pavel Stratan după moartea fratelui. Iată unde vei putea să-ți iei rămas bun de la interpret
Articolul anterior
Cum să scapi de cearcăne
Articolul următor
Alte articole interesante