Vara este în toi și problema diareelor la copii la fel. De fapt, ce prezintă diareea? S
caune de consistenţă scăzută, de volum mare, cu frecvenţă de 4 și mai multe ori în 24 ore.Liudmila Cerempei,
dhsm, Profesor universitar
Departamentul Pediatrie USMF
„Nicolae Testemitanu”
Datele statistice prezentate de Organizația Mondiale a Sănătății (OMS) sunt destul de alarmante. La copiii sub vârsta de 5 ani se înregistrează 1,2-4 mld. episoade diareice pe an, dintre care 1,8 mil. decese anual (un deces la 1 minut). Acest fapt clasează diareea a 2-a cauză de deces după pneumonii.
E necesar ca fiecare mamă să cunoască că diareea acută poate apărea în urma infectării copilului cu viruși (cel mai frecvent Rotavirus) sau în urma infecției bacteriene((Salmonella sp., Shigella sp., Escherichia coli ș.a., dar uneori cauza diareei poate fi Infecția parazitară (Criptosporidium parvum, Giardia lamblia, Isospora belii).
Foarte frecvent diareea la copii poate fi provocată de Norovirus (Norfolc), de aceea, vreau să vă atrag atenția la Tabloul clinic:
Debutul va fi acut 100%. La majoritatea copiilor va apărea voma (93%), diareea (82%), febra (83%), slăbiciune generală (91%). La aproape jumătate din copii vor fi semne ale infecției respiratorii – hiperemia (roșeața) faringelui (amigdalelor) și rinita.
Una din cele mai grave manifestări ale diareei acute este DESHIDRATAREA = deficitul de apă şi electoliţi. Știm că apa este principalul component al organismului uman și variază în funcţie de vârstă. În cazul copiilor, și nu numai, deshidratarea prezintă un sindrom de pericol pentru viața acestuia.
Iată care sunt manifestările sindromului de deshidratare: sete, starea generală (irascibil, inhibat, somnolent sau fără conștiență), ochii înfundați, revenirea întârziată a plăcii cutanate la normal.
În caz de apariția diareei la copil este necesar să te adresezi medicului specialist.
Cum alimentezi copilul care are diaree?
- Realimentare rapidă fără repaus digestiv
- Continuarea alimentaţiei la sân
- Utilizarea la nevoie (pentru sugarii alimentaţi artificial) a formulelor hipo/delactozate
- Nu se folosesc formule diluate
Care sunt metodele de tratament ale diareei?
Mama trebuie să administreze copilului bolnav Reghidron (un pliculeț de praf diluat cu un litru de apă fiartă) în calitate de supliment la cantitatea obișnuită. După fiecare scaun lichid, la copii cu vârsta până la doi ani se administrează 50-100 ml din soluția obținută, iar la cei de peste doi ani – 100-200 ml de amestec.
De multe ori mămicile panicate dau la întâmplare (din auzite) copiilor diverse preparate care de fapt sunt inefective în cazul diareei, și anume: antivomitive, loperamida, caolin-pectin, cărbune activat, vismut subcalicilat, Fitoterapia, acid folic, prebiotice.
Preparatele recomandate în cazul diareei sunt probioticele (Linex), Smectit, Zinc.
Probioticele au rol antiinflamator la nivel intestinal, cu efect antibacterian direct, metabolizează excesul de lactoză și inhibă activitatea enzimatică procarcinogenetică.
Unul din probioticele de elecție este LINEX. De ce anume Linex?
Acest probiotic conţine 3 componenţi ai florei intestinale normale: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium infantis v. liberorum, Enterococcus faecium. Preparatul este de calitate europeană, iar eficacitatea Linex a fost confirmată în cadrul studiilor clinice.
Durata curei de tratament cu Linex este diferită: diaree medicamentoasă – 10 zile; infecţii intestinale acute combinat cu terapia de bază durează 14 zile.
Profilaxia Diareelor acute
În primul rând, se recomandă să alimentezi copilul conform vârstei, iar în caz de alimentație artificială să aplici formule adaptate cu bifidobacterii. Bineînțeles, trebuie să respecți igiena personală a copilului și dacă există un membru al familiei care prezintă simptome de diaree, acesta ar fi bine să fie izolat de copil. De asemenea, nu uitați să completați trusa medicală de vacanță cu Linex!!!
Str. Sfatul Tarii str. 27, Chișinău, Moldova
Telefon:+37322237141
Fax:+37322237136