„Eliberează ghiozdanul, îndreaptă spatele!” – soluția Enter pentru sănătatea elevilor

Cel mai mare centru de dispozitive digitale din Moldova, Enter, lansează campania „Eliberează ghiozdanul, îndreaptă spatele!”. Inițiativa reprezintă o reacție la faptul că, în ultimii ani, din cauza programelor complexe, şcolarii sunt nevoiţi să poarte în ghiozdane mai multe manuale, suplimente de exerciţii și caiete. Medicii avertisează permanent asupra riscurilor pentru copiii care duc în spate o greutate prea mare pentru vârsta lor.

separator
600x400

Nicolae Șavga, ortoped-traumatolog: „Greutatea excesivă a ghiozdanelor are incidenţă directă asupra sănătăţii copiilor, la vârsta la care corpul lor este în formare. Tocmai acesta este motivul pentru care elevii acuză oboseală, dureri de spate, probleme de mobilitate ș.a. În Moldova, aproximativ 50% dintre copiii cu vârsta de până la 14 ani suferă de afecțiuni ale coloanei vertebrale sau locomotorii. Experţii recomandă ca ghiozdanele să nu depăşească 10 la sută din greutatea elevilor, pentru a preveni riscul acestor afecțiuni.”

În sprijinul sănătăţii elevilor, Enter, cea mai mare reţea de magazine specializate în dispozitive digitale din Republica Moldova a lansat campania „Eliberează ghiozdanul, îndreaptă spatele!”, punând la dispoziția doritorilor cea mai vastă gamă de tablete, telefoane mobile și laptopuri – peste 120 de modele, de la branduri cu renume mondial.

Tabletele multifuncționale oferă elevului avantaje incontestabile, printre care:

  • Având capacitatea de a stoca numeroase cărți și documente în format digital, dispozitivele  ușurează cu succes greutatea ghiozdanelor;
  • Aplicațiile utile îi ajută pe elevi să asimileze mai ușor materiile școlare și le oferă instrumente nesesare pentru calcul, desen, formule etc.;
  • Fiind conectate la internet, tabletele oferă acces nelimitat la resurse educative, oriunde s-ar afla;
  • Sporesc interactivitatea și atractivitatea informațiilor asimilate prin imagini, grafice și animații, dezvoltă creativitatea.

În plus, la Centrul Digital Enter gadget-urile pot fi procurate online sau în orice magazin din rețea, în credit cu rata dobânzii de 0%.

Vadim Avram, specialist marketing, Centrul Digital Enter: „Pixul și ecranul tactil trebuie să se întâlnească în același ghiozdan, pentru că este foarte important să creştem o generaţie de copii sănătoşi.  Campania „Eliberează ghiozdanul, îndreaptă spatele!” le oferă elevilor posibilitatea de a scăpa de numeroase cărţi sau rechizite pe care le duc în spate zilnic. Varietatea de tablete aflată în reţeaua noastră de magazine răspunde cerinţelor şi necesităţilor elevilor. Pentru a spori accesul la dispozitive de ultimă generaţie am creat această ofertă, potrivită pentru buzunarul oricui – tabletă în credit, cu rata dobânzii de 0%.”

 Tabletele inteligente sunt un suport real nu doar pentru sănătatea elevilor, oferindu-le un ghiozdan mai ușor, un spate drept și mobilitate sporită, dar demonstrează și o capacitate considerabilă de creștere a performanțelor școlare, pentru că astfel învățarea devine eficientă, plăcută și atractivă.

Despre Centrul Digital Enter

Enter este cea mai mare reţea de magazine specialzate în dispozitive digitale din Republica Moldova, fiind prezentă în peste 20 de localităţi ale țării. La dispoziţia doritorilor se află o gamă impresionantă de gadget-uri inteligente: tablete, laptopuri, telefoane mobile şi accesorii de la branduri cu renume mondial, precum Samsung, Apple, Lenovo, Allview, Sony ş.a. Toate pot fi procurate la prețuri accesibile, în credit și cu rata dobânzii de 0%.

Mai multe detalii despre varietatea de dispozitive ale Centrul Digital Enter, aflați accesând www.center.md

Fetița de 7 ani din Chișinău, dată dispărută, a fost găsită

Actualizare: Minora de 7 ani, dispărută ieri 18 mai, a fost găsită de polițiștii capitalei la domiciliul unei colege de clasă, după câteva ore de căutări.

Știre inițială: O fetiță din clasa I, din Chișinău, cartierul Telecentru, este de negăsit.

Ea are 7 ani. Fetița a fost văzută ultima dată astăzi, 18 mai, în jurul orei 13:00. Ea a spus că fratele ei a venit după ea. Acasă nu a ajuns.

Semne: rochie portocalie, colanti usori.

Poate că fetița a mers în vizită la unul dintre prietenii ei, colegii de clasă, sau poate a fost văzută la locurile de joacă.

Se cunoaște faptul că fetița a fost observată cu un adolescent de 15-16 ani, pe șoseaua Hâncești 62/3, transmite stiri.md.

Înălțimea fetiței e de 120 cm, complexitate medie, păr castaniu, ochi căprui de nuanță deschisă.

Era îmbrăcată într-o rochie de culoare galbenă-oranj și colanți/pantaloni albi, cu rucsac roz, încălțată în ghete albe.

Oricine are informații despre fata dispărută este rugat să sune la 112, 079 61 63 81 sau 068 48 40 90.

Chiar acum, o echipă de voluntari se adună la Liceul Siberian pentru a ajuta în căutarea fetiței. Cei care vor să se alăture, pot contacta coordonatul – 079 616 381.

În Republica Moldova ar putea fi deschise minicreșe

Începând cu anul viitor, în Republica Moldova ar putea fi deschise minicreşe, iar activitatea bonelor va fi reglementată prin lege. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale lucrează la elaborarea unui astfel de proiect.

8 exerciții pentru bebeluși – Copii și Părinți

Din septembrie, familiile cu copii, incluse în Programul social, vor beneficia de ajutoare sociale mai mari din partea statului, transmite tvrmoldova.md.

Potrivit statisticii, 52 la sută dintre familiile sărace din Republica Moldova sunt familiile cu copii. Pentru a le sprijini, statul a decis să opereze modificări la sistemul de ajutor şi să majoreze, din septembrie, alocaţiile sociale. Asta va duce şi la creşterea numărului de beneficiari incluşi în Program.

DAN PERCIUN, deputat, preşedintele Comisiei protecţie socială: „Cu tot suportul care vine din partea statului noi nu reuşim să scoatem aceste familii din sărăcie. Ele continuă să fie acolo, în special cele cu trei şi mai mulţi copii, şi atunci am considerat că este important să punem asta ca prioritate. 

Reforma a fost pornită şi ea o să se finalizeze în luna septembrie, când nemijlocit o să intre primele plăţi majorate. În mediu o plată de ajutor social este de 600 de lei, dar va fi semnificativ mai mare, practic dublu de ceea ce este la moment”.

În Parlament a fost înregistrat recent un proiect de lege care prevede extinderea perioadei în care poate fi oferit concediul de paternitate de la 56 de zile până la un an. Proiectul prevede şi crearea unui program flexibil de muncă pentru părinţi. 

Ministerul Muncii a anunţat că lucrează la elaborarea unui proiect care prevede deschiderea minicreşelor şi reglementarea activităţii bonelor. Asta în condiţiile în care rata de acoperire cu servicii de creşă pentru copiii sub trei ani în Republica Moldova este sub 20 la sută, iar în Chişinău – de doar 12 la sută.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Elaborăm un cadru mai flexibil, dar securizat pentru apariţia unor minicreşe sau pentru a reglementa activitatea bonelor la domiciliu, inclusiv a bonelor care primesc la ele acasă copii. O persoană va putea să se înregistreze în calitate de îngrijitor pentru copii de vârstă timpurie, dacă este certificată şi dacă se înregistrează oficial.”

Ministerul intenţionează să creeze şi un Fond public de finanţare a creşelor şi un mecanism de acordare a tichetelor de creşă.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Dacă standardele vor funcţiona, de ce să nu subvenţionăm aceste minicreşe? Astfel de soluţii există la nivel internaţional, în Germania se numesc mame de zi”.

Fondul ONU pentru Populaţie salută iniţiativele legislative propuse şi cele aprobate recent de autorităţile de la Chişinău.

NATALIA PLUGARU, reprezentantă UNFPA Moldova: „Fiind întrebată populaţia Republicii Moldova în ce măsură reușeşte să combine viaţa de familie şi cea profesională, doar 5% au spus că reușesc să facă acest lucru. Ceea ce indică că există un teren foarte mare de lucru.  

Atunci când ţările oferă şansa de partajare a concediului de îngrijire a copiilor, ore flexibile de muncă, toate acestea pe termen lung au un impact foarte benefic asupra dezvoltării cognitive a copiilor, asupra relaţiilor pozitive în cuplu”.

În prezent, sunt în proces de elaborare standardele de ocupare pentru bone. De la 1 septembrie vor fi organizate cursuri pentru certificarea profesională a acestora.

ONU avertizează că malnutriția în rândul copiilor va ajunge la un nivel „catastrofal”

Costul tratamentului vital pentru copiii care suferă de malnutriție severă urmează să crească cu 16% din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, care a afectat liniile de aprovizionare cu produse esențiale, avertizează UNICEF. Materia primă pentru alimentele terapeutice gata de utilizare (RUTF) s-a scumpit în contextul crizei alimentare globale declanşate de război şi de pandemie.

Copilului îi este foame sau e doar plictisit? - Totul Despre Mame

În lipsa unei finanțări suplimentare în următoarele şase luni, alți 600.000 de copii nu vor avea acces la tratamentul esențial, care constă într-o pastă cu o valoare energetică ridicată, preparată din ingrediente precum alune, ulei, zahăr şi substanțe nutritive.

UNICEF a precizat că o cutie cu nutrienți specializați care conține 150 de pachete, suficiente pentru 6 până la 8 săptămâni pentru a reda starea de sănătate unui copil cu malnutriție severă, costa în medie 41 de dolari înainte de majorarea cu 16% a prețurilor. Va fi nevoie de 25 de milioane de dolari pentru a acoperi costurile suplimentare.

Alături de presiunea extinsă asupra securității alimentare, care include schimbările climatice, majorarea prețurilor ar putea duce la niveluri „catastrofale” de malnutriție severă, a avertizat UNICEF într-un comunicat.

„Omenirea devine rapid un posibil butoi cu pulbere pentru decese infantile prevenibile şi pentru suferințele provocate copiilor în urma risipei”, a afirmat directoarea executivă a UNICEF, Catherine Russell.

Malnutriția, care este definită ca afecțiunea din cauza căreia copiii sunt prea slabi raportat la înălțimea lor, afectează 13,6 milioane de copii cu vârste sub 5 ani şi provoacă unu până la cinci decese în această grupă de vârstă. Chiar şi înaintea războiului şi a pandemiei, doi din trei copii nu aveau acces la alimentație terapeutică necesară pentru a le salva viețile.

8 remedii naturiste pentru a scăpa rapid de cearcăne!
Articolul anterior
Mărturii șocante! Teroarea de la internatul de copii cu dizabilități din Orhei
Articolul următor