Etapele dezvoltării intrauterine a bebelușului: de la 0 la 9 luni

Sarcina pentru o femeie înseamnă fericire, așteptare și mult suspans. De la contopirea a două celule sexuate, bebelușul din burtică se dezvoltă progresiv de la o lună la alta, până la sfârșitul celor nouă luni de sarcină, iar schimbările prin care trece fătul în perioada intrauterină sunt de-a dreptul fascinante. Iată care sunt etapele dezvoltării bebelușului pe parcursul celor 41 săptămâni de sarcină!

separator
gravida


La 2 săptămâni (fertilizarea)

La începutul acestei săptămâni, ovulezi. Ovulul este fertilizat 12-24 ore mai târziu, dacă este penetrat de un spermatozoid, iar această simplă apariție biologică începe o serie de procese care duce la apariția unei noi vieți. În următoarele zile, ovulul fertilizat va începe să se dividă în mai multe celule, în timp ce călătorește în jos, intră în uter.

La 3 săptămâni (implantarea)

La nivelul mucoasei uterului există o bilă microscopică ce conține sute de celule, care se înmulțesc rapid și se vor dezvolta în copil. Această minge, numită blastocist, produce hormonul de sarcină, care spune ovarelor să nu mai elibereze ouă.

La 4 săptămâni

Bila de celule este oficial un embrion. Ești la aproape 4 săptămâni de la începutul ultimei menstruații. Este momentul în care obții un rezultat pozitiv la un test de sarcină, iar copilul are dimensiunea unei semințe de mac.

La 5 săptămâni

Începe să se formeze sistemul circulator al bebelușului, iar inima lui mică începe să bată. Copilul are dimensiunea unei semințe de susan.

La 6 săptămâni

Nasul, gura și urechile bebelușului încep să se formeze, iar intestinul și creierul încep să se dezvolte. Copilul are dimensiunea unei boabe de linte.

La 7 săptămâni

Bebelușul își dublează dimensiunea, dar încă care o coadă, care va dispărea în curând. Mâinile și picioarele arată mai mult ca niște padele. Copilul are dimensiunea unei afine.

La 8 săptămâni

Bebelușul începe să se miște, dar tu nu simți. Celulele nervoase sunt ramificate, formând căi primitive neurale. Tuburile de respirație se extind de la gât până în plămâni, iar copilul are dimensiunea unei boabe de fasole.

La 9 săptămâni

Coada embrionară dispare, iar copilul are dimensiunea unui strugure.

La 10 săptămâni

Embrionul a finalizat cea mai importantă parte a dezvoltării.
Pielea lui e încă translucidă, iar unghiile încep să se formeze. Copilul are dimensiunea unui kumquat.

La 11 săptămâni

Bebelușul este format aproape complet. Este de dimensiunea unei smochine.

La 12 săptămâni

Se formează instinctele bebelușului și vei simți cum lovește ușor în burtică. La această vârstă este de dimensiunea unui lime.

La 13 săptămâni

Degetele bebelușului au amprente, iar venele și organele sunt vizibile prin piele. Acum are dimensiunea unei păstăi de mazăre.

La 14 săptămâni

Apar impulsurile creierului, iar copilul își folosește mușchii faciali. Tot acum funcționează și rinichii, iar copilul e de mărimea unei lămâi.

La 15 săptămâni

Pleoapele sunt încă închise, dar poate simți lumina. Bebelușul este de mărimea unui măr, iar ultrasunetele îți pot dezvălui sexul bebelușului.

La 16 săptămâni

A început formarea scalpului, picioarele sunt mai dezvoltate, iar urechile sunt aproape de poziția finală. Mărimea fătului este cât un avocado.

La 17 săptămâni

Bebelușul își poate mișca încheieturile, iar scheletul începe să se întărească. Cordonul ombilical este mai puternic și mai gros. Copilul e de mărimea unui nap.

La 18 săptămâni

Bebelușul își mișcă mâinile și picioarele, iar un strat de mielină se formează pe nervii lui. Bebelușul este de mărimea unui ardei gras.

La 19 săptămâni

Simțurile bebelușului se dezvoltă și îți aude vocea. Cel mic este de mărimea unei roșii.

La 20 săptămâni

Bebelușul poate înghiți, iar sistemul digestiv produce meconiu. Copilul are dimensiunea unei banane.

La 21 săptămâni

Acum simți loviturile bebelușului, iar cel mic e de dimensiunea unui morcov.

La 22 săptămâni

Cel mic arată ca un nou-născut în miniatură, însă pigmentul culorii ochilor nu este încă prezent.

La 23 săptămâni

Urechile bebelușului sunt mai bine dezvoltate, iar piticul tău este de mărimea unui mango mare.

La 24 săptămâni

Pielea piticului tău este subțire și translucidă.

La 25 săptămâni

Pielea bebelușului începe să se umple cu grăsime, iar părul începe să apară.

La 26 săptămâni

Cel mic inhalează lichid amniotic, care îl ajută la dezvoltarea plămânilor. Bebelușul este de dimensiunea mai multor cepe verzi.

La 27 săptămâni

Bebelușul doarme după un program regulat, iar creierul său este foarte activ. Plămânii nu sunt formați complet, iar cel mic este de mărimea unei conopide.

La 28 săptămâni

Se dezvoltă vederea, poate clipi, iar genele au crescut. Cel mic are mărimea unei vinete.

La 29 săptămâni

Mușchii și plămânii copilului sunt pregătiți pentru funcționarea în exteriorul burticii, iar capul crește pentru a face loc creierului în dezvoltare. Cel mic este cât un dovleac.

La 30 săptămâni

Cel mic este înconjurat de lichid amniotic și are mărimea unei verze mari.

La 31 săptămâni

Cel mic își poate întoarce capul dintr-o parte în alta, iar un strat protector se acumulează sub piele, în acest punct bebelușul fiind de mărimea unei nuci de cocos.

La 32 săptămâni

Cel mic crește în greutate și are dimensiunea unei jicama.

La 33 săptămâni

Oasele din crainul bebelușului nu sunt încă sudate complet, iar cel mic este cât un ananas.

La 34 săptămâni

Sistemul nervos central se maturizează, precum și plămânii.
Cel mic este cât un pepene galben.

La 35 săptămâni

Rinichii celui mic sunt dezvoltați complet, iar ficatul începe să funcționeze.

La 36 săptămâni

Cel mic ia în greutate câte 30 de grame pe zi, însă pierde substanța vernix casosa. Piticul tău are dimensiunea unei salate romaine.

La 37 săptămâni

Cu toate că cel mic arată ca un nou-născut, plămânii și creierul mai au nevoie de puțin timp pentru a se dezvolta. Bebelușul este cât o sfeclă elvețiană.

La 38 săptămâni

Cel mic are dimensiunea unui praz, iar irisul ochilor începe să se pigmenteze.

La 39 săptămâni

Dezvoltarea fizică este completă, însă încă se mai depune grăsime, care îl va ajuta pe cel mic să-și regleze temperatura corpului. În acest punct, este de mărimea unui pepene mic.

La 40 săptămâni

Dacă a trecut data când trebuia să îl naști, nu ar trebui să te îngrijorezi. Câteodată, femeile ovulează mai târziu decât se așteaptă.

La 41 săptămâni

Bebelușul a stat prea mult în burtică. Dacă trec mai mult de 2 săptămâni de la data programată, ar trebui să discuți cu medicul tău, deoarece pot apărea complicații.

Sursa

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

De astăzi salariile pedagogilor vor fi majorate cu 11,3%
Articolul anterior
Adrian Mutu și logodnica sa fac ultimele pregătiri pentru nuntă
Articolul următor