Faceți cunoștință: glutenul!

Medicii pediatri recomandă familiarizarea bebelușului cu terciul din crupele care nu conțin gluten: orez, hrișcă, porumb. Ce este glutenul și ce pericol prezintă acesta pentru copil? Ce înseamnă ,,enteropatie glutenică” și dietă fără gluten? Și cum se manifestă intoleranța la gluten în cazul copiilor?

separator

Glutenul – tip de proteină, care se conține în cereale. Gospodinele experimentate cunosc glutenul sub denumirea de ,,clei”. Anume acesta este responsabil de elasticitatea și flexibilitatea aluatului, calitatea făinii fiind determinată de conținutul de gluten. Grîul, secara, orzul și ovăzul sunt produse bogate în gluten.

Dar cea mai mare cantitate de gluten se conține în terciul de griș, de aceea trebuie introdus în regimul alimentar al copilului doar după vîrsta de un an.

Glutenul se adaugă în mezeluri și ketchup-uri, se utilizează în calitate de agent de îngroșare în multe sosuri și pudinguri. Glutenul se mai întîlnește în produsele conservate, iaurturi și chiar în înghețate. Glutenul mai poate fi întîlnit în amidonul din grîu, iar amidonul poate fi găsit chiar și în comprimatele filmate.
Pentru a vă convinge de absența glutenului, citiți cu atenție ingredientele indicate în compoziția produsului.
Enteropatia glutenică (numită altfel boala celiacă) – boală congenitală care se manifestă prin incapacitatea organismului de a asimila glutenul.
Aproximativ 1 din 100 persoane din întreaga lume au gene responsabile de boala celiacă.
Primele simptome ale acestei boli pot apărea la vîrsta de 6-12 luni, după introducerea produselor complimentare în alimentația bebelușului, cu conținut de gluten.

Simptomatica afecțiunii celiace se poate manifesta în moduri diferite. Există forma tipică și atipică a bolii celiace. Dar, în general, ambele forme se manifestă prin leziuni la nivel de intestine și afectarea/perturbarea absorbției normale a nutrienților alimentari. Forma tipică se manifestă prin balonări, scaun spumos frecvent, toate simptomele fiind similare infecției intestinale. Boala celiacă se caracterizează prin faptul că schemele de tratament prescrise în cazul infecției intestinale sunt ineficiente. Antibioticele, fermenții, excluderea produselor cu efect ,,laxativ” din regimul alimentar nu sunt eficiente. Forma atipică a bolii se caracterizează prin prezența constipației, întîrziere în dezvoltarea fizică, dezvoltarea diferitor tipuri de deficiență, precum sunt anemia, rahitismul – boli care se tratează foarte greu.

Nu există un tratament medicamentos în cazul acestei afecțiuni, unica metodă care îl poate ajuta pe bolnav un regim alimentar fără gluten pe parcursul întregii vieți.

Cum puteți determina dacă bebelușul Dvs. este predispus genetic la dezvoltarea intoleranței la gluten? Dacă la prima încercare a terciului din grîu, ovăz sau griș, la bebeluș apar tulburări intestinale, probabil că organismul acestuia nu tolerează glutenul. În cazul acesta e necesar excluderea terciului respectiv din schema diversificării. Urmați toate recomandările medicului, dar nu este cazul să vă alarmați, deoarece majoritatea problemelor intestinale sunt cauzate de infecții. La momentul în care starea sănătății bebelușului va reveni la normal, reveniți la acest terci. Dacă simptomele intestinale se repetă, e necesar ca medicul să vă recomande examinări și investigații suplimentare, pentru a confirma sau infirma diagnosticul.

Insistați asupra acestor investigații, deoarece boala celiacă este foarte rară. Produsele din grîu și altele cu conținut de gluten, sunt foarte bogate în vitamine din grupul B, fier, calciu și fibre,deci, dacă copilulului i se recomandă dieta fără gluten, atunci deficitul acestor substanțe nutritive va trebui suplinit prin alegerea unor produse alimentare corecte, iar uneori chiar și cu produse medicamentoase.

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Partenerii noștri
Author Nestle
Adresa: str. Tighina 49/4, et.3
Facebook: https://www.facebook.com/Nestle/?fref=ts
Ziua Internaţională a Mamei a fost celebrată la Chişinău! Poze de la eveniment
Articolul anterior
Vino și „descOPERĂ” frumusețea muzicii clasice în amfiteatrul natural de la Orheiul Vechi!
Articolul următor