Te-ai întrebat vreodată cât cântăreşte ghiozdanul micului tău şcolar? Vezi cât ar trebui să ducă în spate un pitic în ciclul primar, nu de altfel – dar experţii în sănătate au confirmat relaţia între un rucsac greu şi afecţiunile coloanei vertebrale pe care poate să le provoace la copil.
Tot mai mulţi copii suferă de afecţiuni ireversibile ale spatelui din cauza genţilor grele pe care sunt nevoiţi să le poarte zilnic la şcoală. Jumătate dintre elevii de 14 ani au dureri de spate, iar medicii raportează creşterea îmbolnăvirilor de scolioză, afecţiune ce desfigurează coloana vertebrală.
Experţii spanioli, în cadrul unui studiu efectuat în 2012, au avut scopul să cerceteze corelaţia între genţile grele şi sănătatea coloanei vertebrale la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani. Ce au determinat specialiştii?
Rucsacurile grele la copii dăunează ireversibil coloanei vertebrale
Mai mult de 60% dintre copii aveau genţile mai grele decât 10% din greutatea corpului, iar aproape unul din cinci avea rucsacul mai greu decât 15% din masa corpului. Dintre aceştia 25% au acuzat dureri de spate mai mult de 15 zile pe parcursul ultimului an. Scolioza, deviaţie a coloanei vertebrale, a fost determinată la 70% dintre copiii ce acuzau dureri de spate, ceilalţi 30% – având dureri lombare joase, iar fetiţele au fost mai expuse în acest sens decât băieţii.
Experţii susţin că ghiozdanele vremurilor de azi sunt de două ori mai grele decât cele de acum zece ani, elevii trebuind, de obicei, să ducă 4-5 cărţi, câteva caiete, un penal cu rechizite, echipamentul pentru sport, un prânz la pachet, o sticluţă cu apă, la care dacă mai pui un instrument muzical, o carte înafara programului, papucii pentru sport ori o umbrelă pentru ploaie apoi încărcătura se triplează.
Copiii nu ar trebui să ducă genţi mai grele decât 8,5-10% din greutatea corpului
Concluzia savanţilor: copiii care duc genţi mai grele decât 8,5-10% din greutatea corpului riscă pe termen lung să dăuneze ireversibil coloanei vertebrale şi scheletului în creştere.
O geantă prea grea, pusă pe umerii copilului, arcuieşte corpul pentru a putea menţine centrat greutatea genţii şi exercită per ansamblu o presiune sporită asupra coloanei vertebrale a copilului în creştere. Acest lucru poate să ducă la fracturi de stres ale coloanei, inflamarea şi degenerarea prematură a cartilajului de creştere al vertebrelor, încordează muşchii spatelui şi gâtului. În plus, un rucsac greu lipseşte copilul de energia necesară pentru ore (copilul ajunge obosit la şcoală), dar şi dereglează mersul copilului, menţinerea adecvată a echilibrului, creşte pericolul de cădere şi accidentare, reduce amplitudinea mişcărilor (copilul în mod natural are mersul vioi, însă nu poate face acest lucru cu o geantă grea în spate).
Părinţii ar trebui să cântărească ghiozdanul copilului
Este recomandat, spun experţii, ca părinţii să cântărească ghiozdanul copilului şi să nu aprecieze subiectiv întrucat un adult va subestima de fiecare dată greutatea acestuia. Un studiu efectuat în SUA a determinat că o treime dintre părinţi nu verifică conţinutul ghiozdanului înainte ca copilul să meargă la şcoală şi numai 4% dintre părinţi cântăresc rucsacul copilului.
În alte ţări autorităţile au adoptat măsuri încât elevii claselor întâi să nu ducă ghiozdane ci să poată lăsa lucrurile la şcoală într-un dulap special amenajat.
Cum să alegi un rucsac potrivit pentru copilul tău?
- Rucsacul pe care îl cumperi nu trebuie să depăşească masa de 1kg.
- Selectează un rucsac de dimensiuni mai mici, întrucât unul mare este tentant pentru copil să-l încarce.
- Rucsacul trebuie sa aibă bretele late, de 4cm, reglabile. Acestea nu ar trebui să fie prea strânse ca să nu comprime arterele şi nervii din zona umărului (întreabă copilul dacă nu îi amorţesc mâinile în timp ce duce ghiozdanul).
- Bretelele trebuie ajustate astfel încât partea de jos a genţii să nu depăşească nivelul taliei mai mult de 8-10 cm, rucsacul se poartă aproape de corp, dus pe spate în mod egal de către ambii umeri.
- Un ghiozdan nu ar trebui să fie mai lat sau mai lung decât torsul copilului, este bine ca acesta să aibă materialul impermeabil pentru apă şi benzi ce să reflecteze lumina.
- Copiii trebuie să folosească ambele bretele, purtând geanta pe un umăr pot apărea dureri de gât, spate, deviaţie de coloană.
- Geanta pentru şcoală ar trebui să aibă mai multe compartimente şi buzunare pe care să le foloseşti în mod egal, distribuind încărcătura uniform pentru a echilibra greutatea, cele mai grele dintre lucruri fiind puse mai aproape de mijlocul spatelui.
- Ghiozdanul încărcat ar trebui să cântărească 8,2-10% din greutatea copilului, nu mai mult. Adică, un copil din ciclul primar ce are o greutate de 25kg trebuie să ducă nu mai mult de 2kg.
- Sunt potrivite ghiozdanele care la contactul cu spatele se mulează pe curburile coloanei vertebrale, acestea având un perete flexibil, din burete. Cele cu spatele rigid sau servietele purtate pe un umăr nu sunt recomandate pentru copii.
- Reaminteşte-i copilului să îndoaie ambii genunchi atunci când îşi urcă ghiozdanul în spate.
Întreabă copilul dacă nu are dureri de spate, gât, umeri, amorţeală, furnicături în braţe, mâini, vezi dacă bretelele nu-i lasă urme roşii pe umeri în timp ce poartă ghiozdanul.