Gravidele pot alege maternitatea la care să nască, în baza poliței de asigurare medicală

Femeile pot naşte în maternitatea în care îşi doresc, indiferent de locul de trai. Mai mult, acestea pot naște, în baza poliței de asigurare medicală, inclusiv, în clinicile medicale private, în cazul în care acestea sunt contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

separator
uuuuExcepţie fac cazurile în care conform indicaţiilor medicale este necesară respectarea principiilor de regionalizare şi triere a gravidelor în acordarea asistenţei medicale perinatale.

Precizările în cauză sunt făcute de Ministerului Sănătăţii drept răspuns la o solicitare a Agenţiei de presă IPN despre pachetul de servicii acoperite de poliţa de asigurare medicală obligatorie în cazul naşterilor.

Femeile pot, de asemenea, să-şi aleagă pentru naştere medicul obstetrician-ginecolog din cadrul spitalului, având consimţământul prealabil al acestuia. Aceasta se face în scris, printr-o cerere, şi se semnează de gravidă şi de medicul obstetrician-ginecolog care-şi asumă responsabilitatea de acordare a asistenţei medicale în timpul naşterii.

Deşi Ministerul Sănătăţii susţine că femeia poate să aleagă să nască într-o instituţie privată, în baza poliţei de asigurare medicală, în cazul în care această instituţie este contractată de Compania Naţională de Asigurări în Medicină pentru prestarea acestui serviciu, CNAM precizează că în acest moment nu contractează serviciile legate de naştere în instituţiile medicale private.

Chiar dacă naşte într-o maternitate publică, în baza poliţei de asigurare medicală, femeia este în drept să ceară să fie asistată de către o persoană apropiată. Dacă sarcina a decurs fiziologic normal, femeia este sănătoasă şi nu există riscuri pentru copil, atunci ea se deplasează la maternitate când încep primele contracţii uterine. Decizia de spitalizare se ia după evaluările medicale.

Ministerul Sănătăţii precizează că în Republica Moldova, ca şi în majoritatea ţărilor, operaţia cezariană se face dacă există indicaţii medicale, şi nu la alegerea personală a gravidei. În caz de naştere prin cezariană, persoana de susţinere se află în apropiere de sala de operaţie şi după extragerea fătului se află cu nou-născutul până la încheierea operaţiei cezariene, supravegheat de moaşa din sala de naştere.

În Republica Moldova sunt deschise 37 de centre perinatale în raioane. De asemenea, la Chişinău, în cadrul Institutului Mamei şi Copilului, activează o maternitate cu statut republican, unde pot naşte femeile din toate raioanele şi municipiile ţării. În capitală sunt şi două maternităţi municipale: în cadrul Spitalului Clinic Municipal nr. 1 şi Maternitatea Municipală nr 2.

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

O poză emoționantă în care Daniela Culev își alăptează bebelușul!
Articolul anterior
Doliu în lumea teatrului! S-a stins din viață actorul și umoristul Gheorghe Pârlea
Articolul următor