În ce poziţie trebuie să culci bebeluşul

Ştii care este poziţia de somn recomandată pentru bebeluşi? Au nevoie copiii de pernă pentru somn? Află în acest articol răspunsul la toate întrebările, de la experţi avizaţi în domeniul sănătăţii copilului.

separator
1

,,Este posibil ca mulţi părinţi să nu cunoască ghidurile curente ori au, pur şi simplu, o abordare mai relaxată, cu referire la siguranţa somnului pentru bebeluşi’’, afirmă Jim Sears, medic pediatru şi co-gazda emisiuni americane The doctors.

4Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, un studiu recent publicat a constatat că 50% dintre copii sunt puşi la culcare în fiecare noapte în paturi care, de fapt, nu le oferă siguranţă. Experţii sunt de părere că părinţii nu ţin cont de recomandări atunci când culcă copilul. Studiul a constatat că tipurile de aşternuturi, pernele, pilotele şi păturile, folosite în patul copilului nu erau potrivite şi comportau risc crescut de sufocare a copilului în somn. În plus, multe dintre mame continuă să pună copilul să doarmă pe partea laterală sau să împărtăşească acelaşi spaţiu de dormit cu copilul.

Bebeluşii trebuie să doarmă pe spate 

Asociaţia Americană de Pediatrie recomandă poziţia de dormit pe spate ca fiind cea mai sigură pentru bebeluşi. Dormitul pe spate scade drastic riscul de sufocare şi moarte subită a copiilor în somn. AAP a introdus din 1994 campania de încurajare a dormitului pe spate, după ce mai multe cercetări au determinat ca această poziţie de dormit este sigură, în detrimentul celei pe burtă sau pe partea laterală. Mulţi dintre părinţi, însă, continuă să culce copiii lor pe partea laterală, ceea ce, de asemenea, nu este indicat, spune doctorul Jim Sears. Pentru a reduce riscul de deformare a craniului, poţi doar să întorci capul bebeluşului de pe o parte pe alta, periodic. De asemenea, nu folosi perne de somn care menţin capul într-o poziţie fixă, cu excepţia cazurilor când te afli lângă bebeluş şi acesta este treaz, sfătuieşte doctorul Sears.

2

Perna nu este recomandată pentru somn copiilor mai mici de doi ani
Deși pernele sunt adesea în seturile de lenjerie pentru pat, ele nu sunt recomandate copiilor mai mici de 2 ani, spune dr. pediatru Judith Owens. De fapt, nici copiii mai mari nu au nevoie de perne. Părinţii de multe ori cred că perna îi va oferi copilului un plus de confort, fără să-şi dea seama că copilul lor se simte bine şi fără ea, spune medicul.

618x413_1416222062740df995

Dacă doreşti să foloseşti perna, este bine să aştepţi până când copilul se va muta din pătuţul lui în patul pentru adulţi. În cazul în care copilul suferă de răceală sau se luptă cu refluxul de aciditate din stomac, evită perna sub cap. În acest caz, poţi folosi o pernă de 2-3 cm înălţime, pe care s-o pui sub un capăt al saltelei (între saltea și pătuţ, nicidecum sub capul copilului). În general, atunci când copilul se mută în patul pentru adulţi, aproximativ de la 24 de luni, perna copilului trebuie să fie plată, mică şi fermă. Nu folosi perne din pene, care sunt moi, pot provoca alergii și comportă risc de sufocare a copilului, dacă capul se scufundă în ea în timp ce copilul mic doarme.

Patul copilului nu are nevoie de accesorii inutile
,,Mulţi părinţi sunt măguliţi să decoreze patul cu diverse accesorii, la modă, dar multe sunt inutile şi nesigure’’, spune dr. Sears. Bebelușii trebuie să aibă în patul lor un cearşaf cu elastic pentru saltea, iar pilota să fie fermă, nu moale, constituită dintr-un singur element, fără cearşaf de acoperire. După vârstă de şase luni, copilul poate să se întoarcă singur în somn, de aceea este bine să eviţi rulourile de sprijin şi sa-i asiguri copilului aşternuturi nepericuloase. Nu folosi aşternuturi moi, care se pot încreţi în jurul copilului şi îl pot acoperi. Renunţă la alt obiect de învelit a copilului în plus la pilotă, care trebuie să fie fermă, dar uşoară, pentru a o putea îndepărta fără efort.

Bebeluşii ar trebui să doarmă singuri, în patul lor amenajat
Deși poate fi tentant să te ghemuieşti lângă bebeluşul tău când acesta doarme, medicii îţi recomandă să-l culci în pătuţul lui separat, în aceeaşi cameră, pentru a-i oferi siguranţă deplină. Până la vârsta de 5-6 luni, copilul va dormi pe spate şi va trebui să-i asiguri anume această poziţie de somn.

După vârsta de un an copilul îşi poate alege singur poziţia de somn 

Poziţia de dormit pe spate este binevenită şi după vârsta de un an. Dacă copilul îşi alege singur poziţia de somn şi o preferă pe cea laterală, încearcă să îl orientezi să doarmă pe partea dreaptă, opus de poziţia inimii.

De la trei ani copilul poate să doarmă şi pe burtă, dacă această poziţie este cea pe care o alege. La această vârstă poziţia pe burtă nu mai prezintă pericol, copilul devine capabil să se redreseze singur.

Ei sunt interpreții care au făcut şlagăre în 2015
Articolul anterior
Cum îţi controlezi pofta de mâncare?
Articolul următor
Alte articole interesante