Dacă bebelușul Dvs. este predispus să dezvolte reacții alergice sau tulburări alimentare, pediatrul vă poate recomanda elaborarea unui jurnal alimentar al copilului.
Ce este un jurnal, la ce folosește și cum trebuie să arate – citiți în continuare.
Jurnal alimentar – carnețel în care să înregistrați tot ce a mîncat copilul și reacțiile acestuia la produsele alimentare.
Analizînd jurnalul, medicul va putea identifica produsele care provoacă micuțului alergie sau tulburări intestinale și să propună un regim alimentar util și sigur pentru bebeluș.
Astfel de jurnal alimentar este eficient doar în cazul în care se înregistrează absolut tot ce a mîncat sau doar a încercat să guste copilul.
S-a tîrît pînă la bol și a pus în guriță mîncarea pisicii? Includem aceste observații în jurnal! Și nu contează că mîncarea a fost sustrasă imediat, iar micuțul a reușit doar să guste puțin din ea. Oricum trebuie să notați acest lucru în jurnal. Bunica a dat pe furiș bebelușului jumătate de linguriță de lapte de capră? Faceți notița respectivă!
Doar informația completă vă va ajuta să identificați reacția individuală a bebelușului la un produs care este absolut inofensiv pentru majoritatea.
Păstrați un carnețel comod la îndemînă.Este de preferat să aveți un carnețel chiar de la debutul diversificării. Mai comod ar fi ca agenda să fie organizată sub formă de tabel. Desenați din timp tabelul, iar după fiecare masă înscrieți totul în jurnal. În prima coloană includeți data și ora mesei. În a doua – lista completă de produse consumate de bebeluș. În a treia – cantitatea de produse consumate în grame sau miligrame (separat pentru fiecare produs). În a patra – starea generală a sănătății copilului, fără a face tangență la mîncare (vaccinele administrate, fenomene catarale, vitaminele, medicamentele administrate etc.). În cea de-a cincea coloană se înscrie prima reacție la hrană (regurgitare, vomă, schimbare bruscă a dispoziției). În ultima coloană, odată cu indicarea orei se înscriu și reacțiile întîrziate, de exemplu, descuamarea pielii sau tulburări intestinale. Nu este cazul să faceți concluzii pripite chiar din prima zi. De exemplu, cauza înroșirii obrăjorilor poate fi detergentul folosit sau chiar alergia la frig. Sarcina Dvs. constă în a înscrie informația deplină cu privire la alimentele consumate și starea de sănătate a bebelușului, iar momentul oportun pentru analiza reacțiilor va fi abia peste 2-3 săptămâni, atunci când veți avea la dispoziție mai multe informații.
Medicii pediatri fac diferență între intoleranța alimentară și alergiile alimentare. Simptomele acestor afecțiuni sunt similare, tratamentul însă este diferit în fiecare caz.
Intoleranța alimentară presupune reacția negativă la un anumit produs. Rezultatul intoleranței alimentare se poate manifesta prin înroșirea pielii, tulburări intestinale, colici, vomă. Dacă veți renunța la produsul în cauză, organismul se recuperează chiar într-o zi sau două și toate manifestările dispar.
Deja după jumătate de an sau un an veți reuși să introduceți în regimul alimentar al bebelușului majoritatea produselor, deoarece sistemul digestiv al acestuia se maturizează și generează toate enzimele necesare.
Alergia alimentară reprezintă o reacție de aparare exagerată a organismului, mediat de sistemul imun la un aliment. Reacțiile alergice, de cele mai dese ori, depinde și de factorii ereditari. Reacția alergică manifestată continuă și după excluderea din regimul alimentar al produsului problematic. Alergia nu depinde de maturitatea sistemului digestiv, sunt numeroase cazuri cînd produsul problematic este exclus din meniu pentru tot restul vieții.
Medicina contemporană utilizează un șir de teste de laborator, care permit identificarea sursei alergiei. Dar deseori, acestea nu sunt suficiente, deoarece în teste se utilizează un număr limitat de produse.
Din acest motiv, jurnalul alimentar este sursa principală de informații. Notițele mamei permit identificarea la timp a alergenului și excluderea acestuia din regimul mamei și a bebelușului.
nestlebaby.promo.md