Jurnalul unei gravide: ce schimbări au loc în organism în trimestrul III de sarcină! Video

În cel de-al treilea trimestru de sarcină unele gravide susţin că se confruntă cu o senzaţie mai mare de oboseală din punct de vedere fizic. Emoţiile sunt însă şi mai mari, întrucât data preconizată a naşterii se apropie tot mai mult, iar mămicile aşteaptă cu maximă intensitate întâlnirea cu bebeluşii lor. Află de la medicul specialist obstetrician-ginecolog ce schimbări au loc în organismul gravidei pe parcursul celui de-al treilea trimestru de sarcină.

separator

Jurnalul unei gravide: ce paşi trebuie să urmezi, dacă ai aflat că eşti însărcinată!

În cadrul proiectului Jurnalul unei gravide, sarcina Aliciei Vâlcov, fondatoarea grupului online pentru mămici Ask a MOM, a fost monitorizată împreună cu medicii de la Spitalul Internaţional Medpark.

ggggJurnalul unei gravide: trimestrul II de sarcină. Ce investigaţii ar trebui să facă viitoarea mămică?

Astfel, în trimestrul III de sarcină, graviduța noastră a avut simptome mai puțin plăcute, dar s-a menţinut activă în toată acest interval. De asemenea, al treilea trimestru de sarcină s-a dovedit într-adevăr perioada multașteptată pentru protagonista noastră.

Graviduțele care se află la același termen, trebuie să știe ce schimbări au loc în organism în această perioadă:

• În trimestrul III de sarcină vei adăuga mai rapid în greutate. Surplusul de kilograme se datorează greutății corpului, dar și a placentei, lichidului amniotic, măririi sânilor, uterului, depozitelor adiționale de grăsime și creșterii volumului de sânge și fluide.

• Somnul devine mai puțin confortabil. Astfel, dormitul pe părți este cel mai indicat, deoarece ajută circulația sângelui.

• În plus, în trimestrul III de sarcină poți avea retenție de lichide, responsabile pentru umflarea picioarelor, mâinilor și a feței. Iar greutatea burții și umflarea membrelor determină presiunea asupra nervilor, provocând furnicături și amorțeală la nivelul picioarelor și brațelor.

• Pe măsură ce uterul crește și apasă asupra diafragmei, ai putea simți că respiri cu dificultate.

• Stomacul își modifică poziția normală, ceea ce poate duce la apariția senzației de arsură.

• Pot apărea dureri de spate, pelvis și coapse.

• Pe măsură ce copilul coboară și mai mult în pelvis, vei simți o presiune la nivelul vezicii urinare, ceea ce va face să urinezi frecvent, inclusiv noaptea.

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

 1. Cultura bunei vecinătăți
 2. O oră pentru lectură
 3. În împărăția cuvântului
 4. Tainele comunicării
 5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
 6. Educație pentru media (cl. III-IV)
 7. English for Future

Matematică și științe

 1. Educație ecologică
 2. Educație pentru sănătate
 3. Matematica distractivă
 4. În împărăția lui MATE
 5. Robotica (cl. III-IV)
 6. Informatica (cl. II-IV)
 7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
 8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

 1. Religia
 2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
 3. Educație interculturală
 4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
 5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

 1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
 2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Partenerii noștri
Author Medpark
Adresa: str. Andrei Doga, 24
Tel.: (+373) 22 40 00 40
Email:info@medpark.md
Facebook: https://www.facebook.com/Medpark.Hospital/?fref=ts
Cum își dezmiardă vedetele iubiții! Dianna Rotaru îi spune “Gladiatorul meu” sau “Amore”
Articolul anterior
Are o siluetă perfectă la 52 de ani. Cum arată meniul supermodelului Elle Macpherson
Articolul următor