Lipsa vitaminelor în sarcină, afectează sănătatea copilului

Atât pentru sănătatea mamei, cât şi pentru sănătatea copilului se recomandă utilizarea complex

separator
elor de vitamine şi minerale în timpul sarcinii. Aceste formule speciale de vitamine şi minerale pot remedia orice deficit nutriţional apărut pe parcursul gravidităţii. Preparatele medicamentoase de vitamine şi minerale permit  profilaxia unor malformaţii congenitale la făt. 

1481302_10202741274875172_865695642_n
Zinaida Sârbu,
Doctor în medicină,
medic obstetrician

Chiar dacă ai impresia că te alimentezi corect, produsele din ziua de astăzi au deseori un conţinut sporit de toxine. Pentru a se păstra mult timp pe rafturi, comercianţii folosesc diverse chimicale. Acestea scad din calitatea şi cantitatea de elemente nutritive, în plus afectează sănătatea gravidei şi a fătului – sunt embriotoxici. De aceea, medicii recomandă folosirea vitaminelor prenatale, pentru a preveni unele malformaţii congenitale a sistemului cardiovascular, reproductiv, gastro-intestinal, nervos etc.

femeie-gravida-spa-shutters

Cât timp trebuie folosite aceste vitamine prenatale?

O familie care îşi planifică un copil, trebuie să pregătească organismul pentru sarcină. Astfel, viitoarea gravidă e bine să folosească cu trei luni înainte de a rămâne însărcinată vitamine prenatale, pe tot parcursul sarcinii şi în perioada lactaţiei.

Deoarece o mare parte a populaţiei de la noi se alimentează incorect – dimineaţa nu mănâncă, la prânz se mulţumeşte cu o gustare ce constă din semipreparate, iar seara consumă ce are – deficitul de vitamine şi minerale este mare.

Scene

Dacă te alimentezi corect, poţi să nu foloseşti aceste suplimente de vitamine?

Desigur. Doar că eu în calitate de medic nu am văzut gravide care să calculeze fiecare produs câte vitamine conţine, să combine corect alimentele pentru ca acestea să fie absorbite de către organism. Şi nici nu avem produse pe piaţă de o calitate superioară, care să ne asigure necesarul zilnic de vitamine şi minerale.

Dacă foloseşti vitamine prenatale şi te alimentezi corect, acest lucru poate duce la un surplus de elemente nutritive?

Mi-e greu să cred că o gravidă mănâncă două kilograme de morcov pe zi pentru a obţine necesarul de vitamina A. Sau consumă în fiecare zi peşte gras, alge marine sau alte alimente care se găsesc mai rar la noi, dar care conţin vitamine importante pentru dezvoltarea copilului.

Unele vitamine sunt solubile în apă, altele în grăsimi şi chiar dacă ai impresia că te alimentezi corect, dar omiţi unele microelemente care ajută la absorbţia lor, organismul va duce o lipsă de elemente nutritive.

Trebuie să ingerăm în fiecare zi produse care conţin vitamine solubile în apă. Deoarece, după 24 de ore din momentul absorbţiei, sunt eliminate din organism.

Cele solubile în grăsimi se depozitează. Numai că în Moldova este foarte greu să obţii un surplus de vitamine solubile, deoarece ele se conţin mai mult în produse de mare.

nu_mancare_sarcina

La ce risc se supune o gravidă, dacă nu foloseşte vitamine prenatale?

Spre exemplu consecinţele pentru făt în cazul unui deficit de Iod sunt:

  1. Riscul mare a mortalităţii prenatale
  2. Riscul mortalităţii intrauterine
  3. Risc de avort spontan
  4. Malformaţii ale creierului (retard mintal)
  5.  Reţinerea dezvoltării intrauterine
  6. Dereglarea dezvoltării fizice şi psihice
  7. Hipotiroidia înăscută etc.

În plus, nu e suficient să ingerăm iod, trebuie să folosim şi seleniu pentru ca absorbţia de iod să aibă loc. Sau deficitul de zinc poate duce la malformaţii ale ochilor şi nu numai. La fel de important pentru dezvoltarea normală a fătului este şi acidul folic.

1527802_10202741274835171_155533275_nVitrum Prenatal Forte

Conţine un complex de 13 vitamine şi 10 minerale necesare organismului  pentru dezvoltarea normală a sarcinii. Folosirea acestui preparat înainte, în timpul sarcinii şi în perioada lactaţiei scade riscul de avort spontan, asigură dezvoltarea sistemului nervos la făt, reduce toxicoza, te fereşte de anemie, ridică imunitatea, protejând mama şi copilul de virusuri şi infecţii etc.

Importanţa vitaminelor şi mineralelor pe care le conţine Vitrum Prenatal Forte

Vitamina A participă în sinteza diferiților compuși chimici (proteine, lipide etc.). Vitamina D3 are un rol important în menținerea echilibrului de calciu și fosfor în organism. Lipsa acestei vitamine duce la rahitism la copil, iar la mamă poate cauza osteoporoză.

Complexul de vitamina B se implică în formarea enzimelor care reglementează diferitele tipuri de metabolism în organism. Acidul folic este necesar pentru formarea celulelor sanguine, este implicat în sinteza aminoacizilor, iar la începutul sarcinii reduce riscul de defecte de tub neural la făt.

Vitamina E este un antioxidant natural. Se implică în sinteza proteinelor și participă la formarea celulelor osoase şi a inimii. Lipsa de vitamina E în primul trimestru de sarcină poate duce la avort spontan.

Vitamina C este implicată în procesul de oxidare a unui număr de substanțe biologic active şi creşte rezistenţa organismului la infecţii.

Calciul este implicat în formarea de țesut osos, coagularea sângelui, transmiterea impulsurilor nervoase, funcționarea normală a inimii. Acesta ajută, de asemenea, la absorbţia de fier.

gravida_stetoscop

Fierul este o parte a moleculei de hemoglobină, este implicat în transportul oxigenului în organism și previne dezvoltarea anemiei la femeile gravide, mai ales în trimestrul II şi III de  sarcină.

Zincul este necesar pentru dezvoltarea normală a scheletului fătului și reduce probabilitatea unor anomalii fetale.

De aceea, la indicaţia medicului, foloseşte cu încredere vitaminele prenatale. Acestea sunt testate clinic şi nu afectează evoluţia normală a sarcinii, ci ajută la dezvoltarea fătului şi previne diverse malformaţii congenitale.

Prenatal_FORTE_NEW

Mamele vor avea asigurare medicală din partea Guvernului până când copilul va atinge vârsta de doi ani

Mamele ar putea avea asigurare medicală din partea Guvernului până când copilul va atinge vârsta de doi ani.

În acest sens, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a înaintat o propunere de modificare a cadrului legal.

„Lista categoriilor de persoane asigurate medical de Guvern întrunește și gravidele care la momentul luării în evidență de medicul de familie nu au un loc de muncă și un venit. Statutul de asigurat, cu regret, se suspendă imediat la sfârșitul perioadei de lăuzie. 

Astfel, ulterior, mămicile care își cresc copilul nu mai dispun de acces gratuit la servicii medicale.

Am considerat că este o nedreptate, în special că tinerele mămici cresc viitorii cetățeni activi ai țării, și am înaintat propunerea de modificare a cadrului legal, astfel ca ele să beneficieze de asigurare din partea Guvernului până copilul atinge vârsta de doi ani.

Sănătatea și bunăstarea celor micuți depinde de sănătatea mamei și buna ei dispoziție”, a anunțat ministrul.

Nouă perechi de gemeni s-au născut în doar o săptămână la un spital din Capitală. Medicii sunt uimiți!

La Institutul Mamei și Copilului, săptămâna trecută, nouă seturi de gemeni au venit pe lume. Medicii susțin că fenomenul este unul destul de rar întâlnit.

gallery images

Potrivit Institutului, mamele cât și cei 18 nou născuți care au venit pe lume atât pe cale naturală, cât și prin operație cezariană, se simt bine și majoritatea au fost deja externați la domiciliu.

Echipa medicală de la Centrul perinatal nivelul III a IMC a oferit toată asistență înalt specializată și consilierea necesară la naștere.

„Sunt la a doua naștere. Acasă am o fiică în vârstă de patru ani. Este o bucurie imensă că am reușit să aduc pe pe lume doi copii minunați, o fată și un băiat cărora am decis să le punem numele, Vanesa și Damir”, a menționat Larisa, una dintre proaspetele mămici de gemeni. 

Instituția a mulțumit mămicilor au ales anume această maternitate și le-a urat să aibă parte doar de emoții frumoase, alături de minunile ce le-au adus pe lume.

gallery images
gallery images
gallery images

Valentina Naforniță, dezvăluiri despre momentul în care a aflat că va deveni mamă și cum a dat vestea familiei și iubitului ei

După marele anunț că este în așteptarea unui bebeluș, soprana Valentina Naforniță dezvăluie că sarcina a fost și pentru ea o surpriză, nu doar pentru cei din jur.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Neredactat cu Rodica Ciorănică, scrie shok.md.

Sarcina nu a fost una planificată, dar cu siguranță a fost una dorită, spune soprana. „Eu mi-am dorit acest lucru și anul acesta m-a luat prin surprindere, chiar dacă mi-am dorit foarte mult. Lucrurile astea chiar nu ți le poți planifica, țin de mai mult de acea zi, acel moment în care tu ești alesul sau aleasa lui Dumnezeu, de Univers, cum doriți. Ele vin la tine în momentul potrivit”, a precizat Valentina Nafornița.

Aceasta spune că lucrurile s-au aranjat așa încât a aflat vestea frumoasă chiar atunci când nu avea planificate proiecte mari: „Nu mi-a dat niciun plan peste cap, a venit într-un moment potrivit. Acum sunt într-un moment în cariera mea în care am terminat o producție foarte mare. Când începusem eram singură, în Florența și am aflat această noutate, făcând un test, nici nu știam unde să mă duc, eram într-o țară străină. În primul rând m-am bucurat enorm, dar nu credeam. Nu îți vine să crezi, ți se întâmplă un lucru la care ai visat și pe care ți l-ai dorit și el nu a venit atât timp cât chiar ai muncit pentru asta și vine așa, din senin.

Prima care a aflat despre sarcinăa fost sora artistei, Lidia: „Ea e prima persoană, a fost pe 3 martie. I-am spus să nu-i zică mamei, i-am spus pe 8 martie, ca să-i fac un cadou. Ea a început să plângă, să sară în sus, dar eu mă uitam la ea cu ochi mari. Ea nu înțelegea reacția mea, eu mă simțeam un pic singurică, acolo departe. Sunt momente de genul acesta, când ai dori să mergi, să îmbrățișezi, să spui și nu ai cui”.

Motivul din care nu și-a anunțat întâi iubitul despre faptul că vor deveni părinți este unul simplu: „Cristian iubitul meu, avea premieră în ziua respectivă, Romeo și Julieta, balet, la Opera Națională din Cluj. A muncit foarte mult, am fost și eu la repetiții exact înainte de această perioadă și nu puteam să-i spun înainte, pentru că nu știam cum o să reacționeze. Am zis că nu vreau să-i dau acest șoc, i-l voi da după premieră, după ce a trecut de emoțiile lui. Deși, noi vorbisem despre acest lucru. Nu se întâmplă chiar așa, tu vorbești și lași destinul și universul să decidă.

După premieră l-am felicitat și tot îi ziceam să mă sune. Mi-a zis că merge cu regizorul la o șampanie. I-am zis să mă sune când ajunge la restaurant și el tot încerca să se eschiveze, eu știu cum este după premieră, vine și unul și altul să vorbească. I-am spus că vorbim doar un minut, doar i-am arătat testul. Nu s-a stresat, dar sincer, eu i-am dat vestea și atât. Nu-mi făceam grji, principalul că eu sunt fericită.

Valentina Nafornița cunoaște și sexul copilului, dar nu a vrut să facă publică informația: „Păstrez o intimitate până se poate”.

Cofetarul vedetelor vorbește despre cum trebuie să fie tortul perfect
Articolul anterior
Aliona Shishkova îl înșală pe Timati!
Articolul următor