Lista alimentelor contraindicate pentru bebeluși în primul an de viață

În jurul vârstei de 7 luni începe diversificarea alimentației bebelușului. În baza ghidului de diversificație a alimentației sugarilor, elaborat de către specialiști, medicul pediatru îți va recomanda să introduci în meniul bebelușului anumite fructe, legume, cereale integrale și, apoi, treptat, alte alimente potrivit vârstei. O serie de alimente, însă, sunt interzise bebelușului în primul an de viață, având în vedere că organele sale interne nu sunt, deocamdată, suficient de dezvoltate și pregătite din punct de vedere funcțional pentru a le digera și metaboliza. Așadar, alimentele de mai jos NU ar trebui să se regăsească în meniul copilului, în primul an de viață.

separator
Mother feeding baby

1. Laptele de vacă

Laptele de vacă are un înalt potenţial alergen, poate duce la diaree, colici abdominale, un rol important având apariţia intoleranţei la proteinele laptelui de vacă. În plus, enzimele tractului digestiv nu sunt capabile să digere corespunzător laptele de vacă, care are o altă compoziție decât laptele de mamă și este mai sărac în fier. În schimb, copilul poate consuma iaurt sau brânză moale de vaci, dacă îi permite vârsta.

ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });

2. Zahărul

Bebeluşul nu are nevoie de zahăr, deoarece laptele de mamă, formulele de lapte praf, legumele, fructele și cerealele conţin suficient zahăr. Este bine ca nici după vârsta de 1 an să nu-i administrezi zahăr în exces și să nu obişnuieşti copilul cu dulciuri. Pentru un plus de savoare, poți adăuga îndulcitori naturali, cum ar fi curmalele, stafidele, dovleacul ori alte fructe.

3. Sarea

Nu este necesar să adaugi sare la prepararea mâncării. Chiar dacă mulţi părinţi consideră că bebeluşii refuză mâncarea deoarece nu e bună fără sare, acest lucru nu este adevărat. Este important să obișnuim copii, de mici, să consume mai puțină sare.

4. Mierea de albine

Mierea de albine este un alt produs contrindicat în primul an de viață. Aceasta poate conține spori de Clostridium botulinum, care pot germina în sistemul digestiv al copiilor și provoca botulism, o boală rară, dar potențial letală. Acești spori, însă, sunt inofensivi pentru adulții și copiii cu vârsta de peste 1 an.

5. Albușul de ou

Proteinele din albușul de ou pot cauza o reacție alergică severă la unii bebeluși, în plus acesta poate suprasolicita funcția rinichilor insuficient de maturizați la bebeluși. Gălbenușul de ou, în schimb, poate fi administrat rațional, dacă oul a fost fiert în prealabil timp de 15-20 de minute. iaurt-bebelusi

6. Nucile

Nucile și arahidele pot fi administrate în doze mici, măcinate, doar bebelușilor fără un istoric familial de alergii. În general, medicii nu recomandă nuci întregi copiilor de până la 5 ani.

7. Mezelurile

Mezelurile sunt interzise tuturor copiilor, indiferent de vârstă, deoarece conțin foarte multe substanțe chimice periculoase, sunt înalt calorice și lipsite de valoare nutritrivă, conducând la obezitate, carență de vitamine, creșterea riscului de cancer și boli de stomac și pancreas.

8. Conservele

Stai departe de conserve! Motivul este același – diverse chimicale sunt folosite pentru a conferi gust și  miros, conservanți chimici, E-uri. Supele, pastele sau legumele la conservă conțin mult sodiu.

9. Alimentele procesate

Pufuleți, chipsuri și alte produse din această categorie nu se dau bebelușilor, deoarece conțin conţin mulţi aditivi, condimente, coloranţi toxici, periculoși pentru organismul micuților.

10. Ciocolata

Ciocolata, cacao sunt tonizante, induc alergii și stare de agitație copilului mic, cresc nivelul de aciditate gastrică și pancreatică, provoacă dereglări de somn.

11. Sucurile

Sucurile naturale de fructe și legume, cu atât mai mult cele procesate, nu se administrează copiilor mici. În schimb, se recomandă pireurile omogenizate sau fructul întreg cu tot cu pulpă. În plus, sucul poate cauza intoleranță digestivă, diaree.

12. Ceaiul

Ceaiul negru, dar și cel verde, împiedică absorbția fierului din alimente și conduce la anemie. Ceaiul nu este recomandat în meniul copilului până la vârsta de 6 ani. În scop de hidratare, copiii trebuie să bea apă de izvor. Ceaiul de plante îl poți oferi doar în scop terapeutic, în cazuri de răceală, intoxicație alimentară, diaree.

Precauție! Fructele de pădure (căpșuni, mure, fragi, zmeură) se administrează cu atenție, fără a face excese, copiilor fără antecedente de alergii.

Murăturile, produsele afumate, semipreparatele trebuie evitate. Carnea grasă, carnea animalelor tinere (sub vârsta de 8 luni) nu este indicată copiilor.

Informează-te de fiecare dată atunci când începi diversificarea alimentației bebelușului. Consultă medicul tău, cere-i sfaturi! Nu uita, doar de tine depinde dacă bebelușul va crește sănătos și cu un sistem imunitar puternic.

Alimente pentru bebeluşi, în funcţie de vârstă

1 iunie – zi liberă în Republica Moldova. Proiectul de lege a fost votat astăzi de Parlament

Ziua ocrotirii copilului, marcată pe 1 iunie, va fi zi de sărbătoare nelucrătoare. Deputații Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Marina Morozova, Artemie Cătănoi, Gheorghe Ichim și Boris Popa, au înaintat o inițiativă legislativă de modificare a Codului Muncii. Proiectul de lege a fost aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, 22 iunie, în două lecturi, cu votul a 70 de deputați.

1 Iunie, Ziua Copilului. Idei de activități distractive pentru copii

„Prin implementarea modificărilor operate în legislație vom oferi părinților posibilitatea de a marca împreună cu copiii ziua de 1 iunie”, a argumentat unul din autorii proiectului, Artemie Cătănoi.

Ziua Internațională pentru Protecția Copiilor, marcată pe 1 iunie, este sărbătorită în aproape 50 de țări. Alte peste o sută de state celebrează o zi a copilului la date diferite.

Marina Cârnaț, despre sexul bebelușului din burtică: ,,Am vrut gemeni de data aceasta”

Marina Cârnaț este în așteptarea celui de-al nouălea copil. Sarcina bloggeriței pare să fie una ușoară, după cum se poate vedea din postările și imaginile publicate de tânăra mămică pe rețelele de socializare.

Până în acest moment, soții nu au dezvăluit sexul bebelușului din burtică și spun că vor afla secretul doar în momentul nașterii. Ce explicație și motivație au adus?

„De ce ținem în secret sexul bebelușului?

În primul rând, având și fete si baieti nu mi-a venit deloc dorința concretă că vreau următorul sa fie unul sau altul. Foarte sincer vă spun, că am vrut gemeni de data aceasta, dar nu conta ce vor fi! 😊

Apoi, de la sarcina a 7, doar mă rugam în continuu ca bebelușul să fie sănătos! E tot ce contează!

Foarte multe femei mai în vârstă decât mine mă încurajează și apreciază că nu divulg sexul copilului, astfel accentul publicului e pe aceea ca părinții să fie recunoscători pentru oricine și să se bucure de acest dar.

Reacțiile celor din jur sunt diferite, cineva dorește să am fată, altcineva – băiat. Și să nu mă simt intimidată de dorința cuiva, am văzut că mă voi simți mai confortabil dacă nu voi spune ce așteptam.

Evenimentul nașterii e mult mai prețios decât aflarea sexului copilului. Eu am aflat la 14-15 săptămâni, dar nasterea e mult mai târziu…orice i se poate întâmpla oricui… De aceea, am considera că anume după nastere vom descoperi secretul, exact cum am făcut și cu Mia”, a explicat Marina Cârnaț, pe pagina sa de Instagram.

Marina și Teodor Cârnaț au împreună 8 copii.

Bloggerița Maggy Platon, ședință foto ,,în 5” cu fetițele gemene ale cuplului. Imaginile i-au topit pe internauți

Bloggerița Maggy Platon a devenit mamă pentru a doua oară, pe 22 mai. Ea a adus pe lume două fetițe sănătoase.

Zilele trecute, Maggy a pus la cale o ședință foto cu nou-născutele. În poze apar toți cei 5 membri ai familiei: Maggy, soțul ei, Sergiu Munteanu, și cei 3 copii ai lor, Mark și gemenele Selina și Melisa.

Fericiți și încântați, părinții și frățiorul au pozat lângă cele două micuțe drăgălașe.

Maggy a dezvăluit pe pagina sa de Instagram câteva poze de la ședința foto care a surprins amintiri de neprețuit pentru tânăra familie. Imaginile i-au topit pe internauți!

mamaplus
mamaplus

Într-un Instastory, bloggerița a fost sinceră și a dezvăluit cum se descurcă cu trei copilași. Ea a publicat o imagine în care Marc, frățiorul, doarme alături de una dintre surioare ținând-o de o mânuță.

„Voi mă întrebați cum cu 3 copii ne descurcăm, cam așa, Mark a venit la 2am la noi în pat și a dormit aici. Fetele se trezesc odată la 3h pentru mâncare și schimbat, dar atunci când te trezești să le hrănești tot procesul durează cam 1h 30, adică stai treaz cam atât. Să fi fost gemenii prima naștere cred că nu aveam să rezist, acum că mă trezesc automat și știu ce am de făcut, nu e atât de complicat”, a mărturisit tânăra mămică.

mamaplus

Un bărbat sărac a fost dat afară dintr-un restaurant
Articolul anterior
Dieta mamei care alăptează: Ce e permis şi ce nu e permis?
Articolul următor